Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jestem ciagle początkujący i ucze sie,ale znajomi poprosili mnie,żebym oprócz profesionalnego fotografa robił im zdjęcia na ich ślubie...Musze przyznac,ze mam małą tremę.....
Wiec tak narazie dysponuje 350D+obiektywem KIT,wiem,że ten obiektyw to no comments...ale cóż...na razie nie ma funduszy....
Najpierw będę focił w Urzedzie Stanu Cywilnego ok.17,dosc jasno,a następnie wszystko przeniesie się do restauracji,w której jest dość ciemno,jest punktowe oswietlenie,ciemna tapeta,ogólnie kolorystyka pomieszczenia to brazy,czarne itp...
I teraz pytanie do Was jako do znawców tematu,a mianowicie jakie ustawienia wprowadzic??
a lampę masz?? bo przy tym ciemnym obiektywie to kiepsko będzie bez lampy.
A ustawienia bez lampy, o ile dasz radę (choć wątpię): ISO jak najwyższe (ale ostrożnie powyżej 800 odradzam), czas im mniej tym lepiej (choć zależy od ekspresji ruchu i zamierzeń fotografa) np. 80, przysłona na minimum - ale nie zapomnij mimo wszystko o GO!
I tak szczerze, jak nie masz jeszcze lampy, to leć ją dokupić, bo może być bardzo kiepściutko.
jesteś w dobrej sytuacji, jak kilka nie wyjdzie to Ci głowa nie spadnie,wysokie iso i jeśli robisz w jpg to wyłącz wyostrzanie w aparacie, wyostrzysz sobie na kompie a wcześniej możesz coś odszumić i poprawić. Część zrób na "P" a cześć na własnych ustawienich ( czasy z ręki 1/40 - 1/80) i zobaczysz co i jak wychodzi, kombinuj ustawieniami a potem wyciągaj wnioski
Ja bym proponował zaopatrzyć sie w 50mm f/1.8, za 300 mozna kupic, ewentualnie sprzedac kita i zamienic, jaśniutki i mozna bez lampy focic, jak nie jest strasznie ciemno, ostatnio coraz rzadziej go zdejmuje. Beda fotki lepsze niz na kicie z lampa.
Ja bym proponował zaopatrzyć sie w 50mm f/1.8, za 300 mozna kupic, ewentualnie sprzedac kita i zamienic, jaśniutki i mozna bez lampy focic, jak nie jest strasznie ciemno, ostatnio coraz rzadziej go zdejmuje. Beda fotki lepsze niz na kicie z lampa.
IMHo zły pomysł! 50-tka będzie zbyt wąska Sprawdziłaby się jako uzupełnienie kita, ale nie zamiast niego.
IMHo zły pomysł! 50-tka będzie zbyt wąska Sprawdziłaby się jako uzupełnienie kita, ale nie zamiast niego.
Właśnie. Za wąska.
W związku z moim wątkiem związanym z sigmą 17-35 bo czuję, że skończy się zwrotem tej sigmy, co możecie polecić z szerokim kątem do kościoła i sali?
Interesuje mnie coś szybkiego, jasnego i szerokiego
najlepiej do 2k
fakt ze nie jest za szeroka, ale chcialem zaznaczyc ze bedac drugim fotografew nie musimy uchwycic wszystkich chwil, lepiej zrobic pare fajnych fotek niz duzo mniej fajnych, przynajmniej w tym wypadku
Z tym sprzetem nie poszalejesz, ale generalnie na slubie powinienes nie przeszkadzac "pierwszemu" bo jak sie wkurzy to Cie opieprzy albo dostaniesz z lokcia jak bedziesz mu wlazil.
W pomieszczeniach ja bym robil na ISO 400, nie wiem ile tam bedzie swiatla i czy w 350D w trybie M jest mozliwosc korygowania mocy blysku w wbudowanej lampie. Ale gdyby bylo to skusilbym sie na tryb M 1/60s i 5.6-8/f i +1/3EV (moze nawet +2/3) na lampie ale zalozylbym na nia rozpraszacz po filmie FUJI .
Na weselu podobnie chodz nawet do ISO 800 i mniejsze wartosci f.
Oczywiscie musisz sprobowac pogadac z "pierwszym" o fotografii
zastanawiam sie jakie preferujecie ustawienia na takiej sali?
- AF servo czy One?
- wszystkie punkty ostrosci, srodkowy czy moze inne
- ekspozycja to wiadomo zalezy od obiektywu i jasnosci sali, ostatnio robilem na 1/160 tanczacych i przewaznie udawalo mi sie ostro zlapac tanczacych (bez lampy oczywiscie)
Komentarz