Ślub i ciemna restauracja.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sali128
    Bywalec
    • 2006
    • 195

Ślub i ciemna restauracja.

Witam!!

Jestem ciagle początkujący i ucze sie,ale znajomi poprosili mnie,żebym oprócz profesionalnego fotografa robił im zdjęcia na ich ślubie...Musze przyznac,ze mam małą tremę.....

Wiec tak narazie dysponuje 350D+obiektywem KIT,wiem,że ten obiektyw to no comments...ale cóż...na razie nie ma funduszy....

Najpierw będę focił w Urzedzie Stanu Cywilnego ok.17,dosc jasno,a następnie wszystko przeniesie się do restauracji,w której jest dość ciemno,jest punktowe oswietlenie,ciemna tapeta,ogólnie kolorystyka pomieszczenia to brazy,czarne itp...

I teraz pytanie do Was jako do znawców tematu,a mianowicie jakie ustawienia wprowadzic??

Z góry wielkie dzieki,Pozdrawiam
  • Foto Epoka
    Coś już napisał
    • 2007
    • 62

a lampę masz?? bo przy tym ciemnym obiektywie to kiepsko będzie bez lampy.
    A ustawienia bez lampy, o ile dasz radę (choć wątpię): ISO jak najwyższe (ale ostrożnie powyżej 800 odradzam), czas im mniej tym lepiej (choć zależy od ekspresji ruchu i zamierzeń fotografa) np. 80, przysłona na minimum - ale nie zapomnij mimo wszystko o GO!
    I tak szczerze, jak nie masz jeszcze lampy, to leć ją dokupić, bo może być bardzo kiepściutko.
    Foto Epoka

Komentarz

• KMV10
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2320

A ja napiszę tak: nie bój się używać lampy oraz wysokich ISO. Praktyka i kontrola czyni mistrza.

Komentarz

• heniek
        Uzależniony
        • 2004
        • 614

jesteś w dobrej sytuacji, jak kilka nie wyjdzie to Ci głowa nie spadnie,wysokie iso i jeśli robisz w jpg to wyłącz wyostrzanie w aparacie, wyostrzysz sobie na kompie a wcześniej możesz coś odszumić i poprawić. Część zrób na "P" a cześć na własnych ustawienich ( czasy z ręki 1/40 - 1/80) i zobaczysz co i jak wychodzi, kombinuj ustawieniami a potem wyciągaj wnioski
        Heniek

Komentarz

• stdanielo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1081

Często używaj FEL, z doświadczenia, dobrze się sprawdza pomiar na podłogę o ile nie jest biała albo czarna
          www.kondereszko.pl
          https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• tom517
            Początki nałogu
            • 2007
            • 495

Ja bym proponował zaopatrzyć sie w 50mm f/1.8, za 300 mozna kupic, ewentualnie sprzedac kita i zamienic, jaśniutki i mozna bez lampy focic, jak nie jest strasznie ciemno, ostatnio coraz rzadziej go zdejmuje. Beda fotki lepsze niz na kicie z lampa.

Komentarz

• solti
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1159

Zamieszczone przez tom517
              Ja bym proponował zaopatrzyć sie w 50mm f/1.8, za 300 mozna kupic, ewentualnie sprzedac kita i zamienic, jaśniutki i mozna bez lampy focic, jak nie jest strasznie ciemno, ostatnio coraz rzadziej go zdejmuje. Beda fotki lepsze niz na kicie z lampa.
              IMHo zły pomysł! 50-tka będzie zbyt wąska Sprawdziłaby się jako uzupełnienie kita, ale nie zamiast niego.
              Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
              galeria na forum Canon-board
              galeria na stronie lotnictwo.net.pl
              galeria.solti.pl

Komentarz

• orzeh
                Coś już napisał
                • 2007
                • 98

Zamieszczone przez solti
                IMHo zły pomysł! 50-tka będzie zbyt wąska Sprawdziłaby się jako uzupełnienie kita, ale nie zamiast niego.
                zgadzam się. na własnym ślubie bawiłem się takim właśnie zestawem (350,kit,50ka) i gdyby była lampa, byłoby OK!
                tak więc kup/pożycz lampe.
                pozdrawiam
                orzeh

Komentarz

• thinredline
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 136

Zamieszczone przez solti
                  Właśnie. Za wąska.
                  W związku z moim wątkiem związanym z sigmą 17-35 bo czuję, że skończy się zwrotem tej sigmy, co możecie polecić z szerokim kątem do kościoła i sali?

Interesuje mnie coś szybkiego, jasnego i szerokiego
                  najlepiej do 2k

Komentarz

• tom517
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 495

fakt ze nie jest za szeroka, ale chcialem zaznaczyc ze bedac drugim fotografew nie musimy uchwycic wszystkich chwil, lepiej zrobic pare fajnych fotek niz duzo mniej fajnych, przynajmniej w tym wypadku

Komentarz

• donald7000
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 382

Z tym sprzetem nie poszalejesz, ale generalnie na slubie powinienes nie przeszkadzac "pierwszemu" bo jak sie wkurzy to Cie opieprzy albo dostaniesz z lokcia jak bedziesz mu wlazil.
                      W pomieszczeniach ja bym robil na ISO 400, nie wiem ile tam bedzie swiatla i czy w 350D w trybie M jest mozliwosc korygowania mocy blysku w wbudowanej lampie. Ale gdyby bylo to skusilbym sie na tryb M 1/60s i 5.6-8/f i +1/3EV (moze nawet +2/3) na lampie ale zalozylbym na nia rozpraszacz po filmie FUJI .
                      Na weselu podobnie chodz nawet do ISO 800 i mniejsze wartosci f.
                      Oczywiscie musisz sprobowac pogadac z "pierwszym" o fotografii

Komentarz

• vuki
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 190

zastanawiam sie jakie preferujecie ustawienia na takiej sali?
                        - AF servo czy One?
                        - wszystkie punkty ostrosci, srodkowy czy moze inne
                        - ekspozycja to wiadomo zalezy od obiektywu i jasnosci sali, ostatnio robilem na 1/160 tanczacych i przewaznie udawalo mi sie ostro zlapac tanczacych (bez lampy oczywiscie)

Komentarz

• tom634
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 123

Zamieszczone przez thinredline
                          Interesuje mnie coś szybkiego, jasnego i szerokiego
                          najlepiej do 2k
                          EF 28/1.8 USM.
                          Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...