Balans Bieli 5 nurtujacych mnie pytan.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CoobaCK
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 22

Balans Bieli 5 nurtujacych mnie pytan.

Witam.
    Kupilem nasadke White Balans cos w rodzaju kartek kodaka
    Mam kilka pytan. Uprzedzam ze jestem puki co laikiem w tych sprawach i prosze o wyrozumialosc
    1. Wiem ze jak ustawiam WB daje maksymalna ogniskowa, ale nie wiem kilku rzeczy np. przelaczam obiektyw MF i czy wazne jest odpowiednie ustawienie ostrosci a jak tak to nie wiem za bardzo jak to zrobic jak mam ta nasadke nalozona.
    2. Jak ustawiam balans bieli to na jakim programie powinnam wykonac zdjecie wzorcowe(AWB, sloneczko a moze WB itp.).
    3. Czy podczas robienia zdjecia wzorcowego do balansu trzeba uzyc flasha czy poprostu ustawic maly czas tak zeby swiatlomierz pokazal 0EV i nie martwic sie o poruszenie zdjecia??
    4. Czy do zdjecia wzorcowego lepszy jest format RAW czy JPG bo pod wzgledem kolorystycznym to zupelnie dwa rozne zdjecia.
    5. No i ostatnie Sprzedawca wspomnial na swojej aukcji ze mozna wykonac kilka zdjec testowych w kilku miejscach a pozniej obrabiajac RAW-y i dawac te zdjecia jako wzorzec do ustawienia WB. Moje pytanie jak to ustawic. W moim programie chyba nie ma takiej funkcji. Uzywam Digital Photo Professional i Camera RAW w PS CS2. Moze w nich nie ma poprostu takiej opcji. W PS jest funkcja custom w White Balans ale nie moge znalezc nigdzie opcji zeby wczytac zdjecie wzorcowe.
    Przepraszam za klopot i idiotyczne pytania.
    PS. Link do aukcji z tym czyms co kupilem http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any.
    PS2. Na tyle co sie znam to w jpg daje duzo
    Pozdrawiam Kuba
    EOS
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

1. nieistotne.
    2. nieistotne.
    3. kategorycznie bez flasha. poruszenie nieistotne.
    4. mysle ze nieistotne.

A urządzenie może dałoby się zastąpić kalką techniczną
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
      ...A urządzenie może dałoby się zastąpić kalką techniczną
      ...albo deklem od Pringles-ów.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• VanMurder
        Uzależniony
        • 2007
        • 600

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        1. nieistotne.
        2. nieistotne.
        3. kategorycznie bez flasha. poruszenie nieistotne.
        4. mysle ze nieistotne.

A urządzenie może dałoby się zastąpić kalką techniczną
        bez jaj ... jak nr 2. nieistotne.?
        jak chłopak ustawi sobie Custom WB i będzie nadal robił na słoneczko to nici z tego urządzenia!
        Musisz wybrać Custom WB z menu aparatu, a następnie pojawi ci się napis na ekranie "Set WB to /ikonka/" a ta ikonka to takie dwa puste trójkąciki prostokątne z zamalowanym kwadracikiem na górze po środku
        mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

VanMurder, pytanie było o zdjęcie wzorcowe, a nie późniejsze zdjęcia z ustawionym już balansem bieli.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• CoobaCK
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 22

No zgadza sie Chodzilo mi o zdjecie wzorcowe
            A co do kalki technicznej to dobry pomysł, ale nowi w temacie zawsze frycowe płaca jak sie nie znaja
            Czyli rozwialiscie wszystkie moje watpliwosci poza jedna...
            Czy da sie zrobic powiedzmy 3 zdjecia wzorcowe(tzn balansem bieli) w roznych miejscach oswietleniowych, pozniej wykonac wszystkie zdjecia w RAW i podkladac wczesniej zrobiony wzorzec??
            EOS

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Można. Większość programów Raw-owych ma pipetę - pokazujesz wzorzec i program dobiera kolory do wzorca.

Komentarz

• CoobaCK
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 22

Dzieki za info wszystkim
                Nie spodziewalem sie tak szybkiego odzewu
                Dobre forum i tyle !!
                Pozdrawiam
                EOS

Komentarz