Jak sie robi takie fotki?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aqua
    Uzależniony
    • 2004
    • 727

Jak sie robi takie fotki?

Bylem na tym weselu: http://www.perczynski.pl/klienci/al/
    fotograf uzywal 30D z 24-105 4 IS L głownie, 580EX z Gary Fong C4 Lightsphere II Inverted Dome Flash Diffusion System (Frosted) http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._Inverted.html

I pytanie na ile to moze byc kwestja uzywania Gary Fong a na ile dopieszenie RAWow?
    Nie znam sie na wywolywaniu rawow wiec nie wiem ile moze z nich wycignac?!
  • Arek Piekarz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 334

Ja też nie jestem specem od rawów, ale przecież sposobu oświetlenia ludzi nie mógł zmienić, chyba że chciałby spędzić kilka godzin nad zdjęciami. Patrząc na zdjęcia, jak dla mnie Lightsphere spisuje się rewelacyjnie, dając ładne, miękknie światło, równomiernie rozłożone na całą scenę :-) Nie wiem tylko, czy nie ma tendencji do łapania zafarbów od kolorowych ścian/sufitów?
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• minek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1386

Widać na wielu zdjęciach miejscowe rozjaśnianie postaci, czyli już typowo szopkowe zabiegi (dobra, nazwijmy to wysłanianiem (-: )

Komentarz

• aqua
        Uzależniony
        • 2004
        • 727

Zamieszczone przez minek
        Widać na wielu zdjęciach miejscowe rozjaśnianie postaci, czyli już typowo szopkowe zabiegi (dobra, nazwijmy to wysłanianiem (-: )
        O ktorych zdjeciach piszesz?
        Przy czesci fotgraf bawil sie swiatlem, czyli lampa oddalal od apartu, stawial na statywie, trzymal w rece albo stawial gdzies na sali.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez Arek Piekarz
        Nie wiem tylko, czy nie ma tendencji do łapania zafarbów od kolorowych ścian/sufitów?
        W kosciele sa biale sciany a wyszly zoltawe?
        Ostatnio edytowany przez aqua; 885. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• heniek
          Uzależniony
          • 2004
          • 614

szczerze mówiąc to nie widzę duzej różnicy w stosunku do stofena, robiłem kilka razy zdjęcia w tym kosciele i na tej sali ( kościół idealny pod wzgledem ilości światla do robienia zdjęć) a ściany tam faktycznie są białe.
          Heniek

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

Zamieszczone przez aqua
            Przy czesci fotgraf bawil sie swiatlem, czyli lampa oddalal od apartu, stawial na statywie, trzymal w rece albo stawial gdzies na sali.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

W kosciele sa biale sciany a wyszly zoltawe?
            a czego uzywał do wyzwolenia lampy..??
            i od razu ogólne pytanko: czy 580EX jesli służy jako master musi błysnąć by wyzwolić (slave) np 430Ex i do jakiej odległości to działa...??

żółtawe sciany wyszły bo temperatura zarówek o wiele niższa od dziennego i flascha

Komentarz

• 3SA
              Coś już napisał
              • 2006
              • 64

oto słowa autora prosto z jego strony www:
              Nie lubię lampy błyskowej. Sięgam po nią tylko w ostrym słońcu, lub gdy światła nie starcza już na nic. Prawdziwe światło jest dla mnie wokół, a nie w czarej puszce z szybką. Gdybym nie musiał jej mieć, byłbym szczęśliwym człowiekiem.
              Z rawów można wyciągnąć wiele w zależności o zastosowanego softu i umiejętności ale kto by się bawił w dopieszczanie z aptekarską zaciekłością setek zdjęć gdy klienci czekają na odbitki a nowi stoją już w kolejce?
              ...

Komentarz

• aqua
                Uzależniony
                • 2004
                • 727

Zamieszczone przez marekb
                a czego uzywał do wyzwolenia lampy..??
                uzywal Speedlite Transmitter ST-E2, miala tylko 1 lampe

Zamieszczone przez marekb
                i od razu ogólne pytanko: czy 580EX jesli służy jako master musi błysnąć by wyzwolić (slave) np 430Ex i do jakiej odległości to działa...??

tego nie wiem.
                Ostatnio edytowany przez aqua; 885. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• VanMurder
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 600

dopieszczanie RAW to podstawa, nie zapominajmy też o Akcjach w PSie, jak odpowiednio posortuje się zdjęcia ze względeu na np kompensacje ekspozycji, rodzaju światła( zastane/sztuczne), balans bieli itd. to obróbka kilku set zdjęć, przy odrobinie wprawy, to kwestia kilku godzin ...
                  osobiście mam zasadę że nigdy nie pokazuje klientowi zdjęć przed obróbką, zwiększa to w znacznym stopniu ilość sprzedanych odbitek, no i klienci nie przestają się pytać jak ja to robie że moje zdjęcia tak wspaniale wyglądają bo np ich znajomy ma podobny aparat i obiektyw i nie robi takich fajnych zdjęć))) ... stawiam na RAW + obróbkę 16-bit w Photoszopie
                  mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• 3SA
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 64

ach ten post processing
                    ...

Komentarz

• morafi
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 111

Moze ktoe cos powiedziec o tej zabaweczce: Speedlite Transmitter ST-E2

Bardzo mnie to interesuje. ma 2 lampy 550ex i jezeli ma to e-ttl to bomba.
                      Moze sie ktos o tym wypowiedziec, jak sie tego uzywa, czy zawse dziala, za sciany itp. i czy warto takie cos kupic

przepraszam ze troche odbiegam od tematu.

Komentarz

• Gizzmo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 266

Speedlite Transmitter ST-E2 ma e-ttl. Z kupieniem to juz nie wiem czy warto.
                        EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• JaBlam
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1304

czy 580EX jesli służy jako master musi błysnąć by wyzwolić (slave) np 430Ex i do jakiej odległości to działa...??
                          Nie nie musi. Moze w ogole nie blyskac i wyzwalac lampy slave. Kiedys tez nad tym sie zastanawialem zeby maksmymalnie oslabiac blysk mastera ale po przeczytaniu instrukcji i kilku probach juz widze ze nie musi master blyskac.

----------------------------------------
                          Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• donald7000
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 382

Zamieszczone przez heniek
                            szczerze mówiąc to nie widzę duzej różnicy w stosunku do stofena, robiłem kilka razy zdjęcia w tym kosciele i na tej sali ( kościół idealny pod wzgledem ilości światla do robienia zdjęć) a ściany tam faktycznie są białe.
                            Gdzie jest ten kosciol i sala ?
                            Konkretnie ?

Komentarz

• aqua
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 727

Zamieszczone przez donald7000
                              Gdzie jest ten kosciol i sala ?
                              Konkretnie ?
                              Wszystko w Koznienicach.
                              Kos. Sw. Rodziny
                              Sala - dawany lokal o nazwie Kaskada, a jeszcze dawniej przedszkole (przy kasakadze na rzeczce Zagżdżonce) a moze i teraz tez sie tak nazywa?

Komentarz

Pracuję...