kościół, komunia itd

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zielony
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2928

Heh, miałem nie całkiem identycznie ale podzielę się jeszcze tym.
    Po mszy na tyłach kościoła (trochę zieleni - w miarę przyjemnie) miały być grupowe i z rodzicami. Obadałem se sprawę wcześniej i już wiedziałem gdzie będę się ustawiał. Ksiądz pod koniec mszy zapowiedział, że wynajęci fotografowie i tylko rodzice idą z dziećmi tylnymi drzwiami na tyły kościoła celem w/w zdjęć. No i tak było. Tyle, że dookoła kościoła obleciało stado ciotek, babciufff no i się zaczęło. Ja robię grupowe a tu nagle zza pleców:
    Jarek patrz tutaj, Marysia tutaj, Gosia uśmiechnij się bo robię zdjęcie...
    W dodatku miałem tak jak ty - mam potrzebę odejść parę kroków - ale nie da rady bo tłum napiera
    No i takim oto sposobem na 6 klatek grupowego jakie zrobiłem jedno jest sensowne - i w miarę wszyscy patrzą w obiektyw. Na innych - wiadomo.
    Ale wszelkie próby uporządkowania towarzystwa kończyły się tym, że się niby wymądrzam. Heh, chyba oleję te komunie. Polska - biało czerwoni!
    sigpic

Komentarz

• LFB
      Początki nałogu
      • 2005
      • 372

Komunia w kościele to sport dla samobójców. Jeśli bym brał jakieś zlecenie komunijne ty wyłącznie plener Gratuluje odwagi i wytrwania do samego końca.
      http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

• heniek
        Uzależniony
        • 2004
        • 614

Heniek i Heniek...l
        nie było mnie na tej komunii :-)
        ps. u mnie ksiądz daje zawsze na początu mszy 3 min. dla "fotoreporterów"
        a potem tylko mogą robić wynajeci przez rodziców,
        ale nie ma siły zawsze ktoś musi coś tam pstryknąć więc ksiądz na chwilę przerywał mszę i popatrzył na gościa przez chwilę....dalej już było w miarę spokojnie :smile:
        Heniek

Komentarz

• Zielony
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2928

Spoko spoko, no offence
          sigpic

Komentarz

• FOTOGRAF
            Uzależniony
            • 2005
            • 762

kurna czytajac ten watek az sie boje, bo 3 czerwca bede fotografowal 3 komunie w moim zyciu ciekaw jestem jak to wyjdzie... dobrze ze ksiadz ejst spoko, i sam kosciol tez jest w miare jesny..

co do kamermanow, babciioffff, wojkow, ciociow to faktycznie moga zajsc za skure:/ i tego najbardziej sie boje...

pozdrowka
            Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• adamtg
              Coś już napisał
              • 2007
              • 65

Ja byłem na komunii (kuzyna i córki znajomych zza płotu) tydzień temu. Przed samą uroczystością ksiądz powiedział, że zdjęcia będzie robił specjalnie wyznaczony do tego fotograf, więc uszanowałem to i zostałem na dworze przed kościołem (mały kościółek na wsi i w środku było pełno, więc co się będę pchał, jak i tak zdjęć nie zrobię). Kilka zdjęć zrobiłem przed kościołem przed i po uroczystości, i na obiedzie ( przy okazji cała rodzinka sobie zrobiła grupowe zdjęcie )
              Jeszcze kilka przykładów:
              1.
              2.
              3.
              4.
              5.
              6.
              7.

Komentarz

• Don_Pedro_123
                Bywalec
                • 2007
                • 161

Moim zdaniem piątka jest najfajniejsza (gdyby jeszcze była bardziej doświetlona, to byłoby rewelacyjnie).
                ---------------
                Don_Pedro_123
                ---------------

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

No to jeszcze kilka moich z pierwszej, Pierwszej komunii

Opinie mile widziane
                  5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                  MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Zigi
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 532

Na wszystkich mierzyłeś na twarz i korekta na+?
                    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• kami74
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1492

Nie b&w było w zastanym bez korekty. Ale 90% własnie pomiar na twarz + korekta

Komentarz

• Zigi
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 532

Próbowałem przed chwilką na świeżym powietrzu poeksperymentować i przy pomiarze na twarz + 1,5 otrzymywałem obraz miejscami wręcz przepalony i ciutkę za jasny
                        W dodatku nie dysponuje kartką kodaka i ciężko złapać poziom wyjściowy.
                        Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.
                        40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Komentarz

• kami74
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1492

Przy komuniach jest mnóstwo białego koloru. A że 350D nie posiada pełnego punktowego to mimo, że mierzysz na twarz to zachacza wszystko to białe na około. Oszukuje to światłomierz i zdjęcia wychodza niedoświetlone. Przy korekcie na + twarz jest naświetlona OK natomiast białe kiecki są bardzo jasne na granicy przepalenia. Korygowałem to w postprocesie

Komentarz

• Zigi
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 532

W sumie to zrozumiałe, iż zbyt duża ilość bieli wpływa na nadmierne przyciemnienie bez korekty. Podobnie jak odwrotnie czarne garniturki zrobić mogą robotę w drugą stronę. Bo czarne aparat będzie chciał ściągnąć do szarości. Pytanie o ile zmniejszyć ekspozycje właśnie w takim przypadku? Jak precyzyjnie określić tą wartość?
                            I właściwie czy sama skóra ludzka (przy założeniu iż chę uzyskać idealne naświetlenie) wymaga dodatkowej korekty i jakiej (powiedzmy iż zoomem łapię sama twarz pomiarem skupionym)?
                            Jakby nie patrzeć nieco odbiega od wzorcowej szarości. Czyżby nie było innej możliwości niż szara karta?

Komentarz

• Don_Pedro_123
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 161

Ja na "mojej" komunii nie używałem pomiaru punktowego, ale wielosegmentowego właśnie ze względu na wysoki kontrast "obiektu". Do tego lampa w pionie + odbicie i wszystko bylo (prawie) dobrze.
                              ---------------
                              Don_Pedro_123
                              ---------------

Komentarz

• towersivy
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 992

Zielony - ostro, choć jakis czas temu byłem wynajęty do sofcenia występów scenicznych dzieciaków (przedszkolaki) było dograne że jako jedyny moge ganiać pod scena i na scenie, jak impreza się zaczeła nastał totalny chaos, dziadki, babcie, mamy... z komorkami ( w zdecydowanej wiekszosci) i idiotmałapmi jeden kolo nawet mnie z łokcia lutnął ( zresztą po tym incydencie powiedziałem dość ) normalnie czułem sie jak na jakiś zamieszkach.......prawie mnie zlinczowali :smile: w pewnym monencie organizator poprosił o to aby rodzice zostali na miejscach bo przeszkadzaja mi w pracy, jakie było oburzenie ( tych co w niedziele siedza w pierwszych ławkach :smile: ) ze zabrania im sie robić zdjeć i ze aby mieć zdjęcia będa zmuszeni mi zapłacić, nie wiem jak to wypada w wiekszych miastach ale u mnie to jest hołota i tyle, za komunie w kościele nie lubie się brać teraz w niedziele mam same plenerki i przynajmniej czuje luz :smile:

Komentarz

Pracuję...