kościół, komunia itd

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kami74
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1492

kościół, komunia itd

W niedziele bede pstrykał zdjecia córki mojej kolezanki ktora ma I komunie. I zastanawiam sie nad techniką. bedę miał 350 +Tamrona 28-75 (dzięki kolaj !:grin: ) + 430EX z dmuchancem. Kościół raczej jasny. I teraz prosiłbym o potwierdzenie słuszności wyboru sposobu mierzenia swiatła. Aha ważne jest żeby biała kiecka komunistki wyszła z detalami. Wymysliłem sobie tak, że będę mierzył rzaczej na sukienkę niż na twarz gdyż brak spota moze mi zafałszować pomiar ze względu na to że obszar twarzy moze być sporo mniejszy niż obszar pomiaru partiala. No więc mierze na sukienke i teraz jesli starczy swiatła na pstrykanie bez lampy to normalnie robię korektę na +0,7 lub +1 i myslę, ze powinno wyjść w miarę. Ale jeśli jednak będę musiał dopalić lampką
    to czy przy korekcie lampy na +0,7 lub +1 nie wyjara mi sukienki ? Takie mam dylematy przy pierwszym pstrykactwie w kosciele.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
  • Łukasz Unterschuetz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 298

a ja sugeruję na manualu, zrób parę próbek, aż wyjdzie ok i jedz z tym przez całą mszę. potem korekcje w rawie
    http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Równoległy wątek - prawie o tym samym
      http://www.canon-board.info/showthre...635#post317635

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• kami74
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1492

hmmm to by wychodziło, że korekta przy pomiarze na sukienke powinna być rzedu +2 - 2,5 EV. Pstrykać będę oczywiscie na manualu a o korekcie mówie w sensie w stosunku do wskazań drabinki

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez kami74
          hmmm to by wychodziło, że korekta przy pomiarze na sukienke powinna być rzedu +2 - 2,5 EV. Pstrykać będę oczywiscie na manualu a o korekcie mówie w sensie w stosunku do wskazań drabinki
          Szara strona karty kodaka: Korekta = 0 EV
          Biała strona karty kodaka: Korekta +2 1/3 EV

Te jedwabne (jedwabo-podobne) suknie połyskują mocno i są "bardziej białe" od karty. Odbijają więcej światła.

Co szkodzi sprawdzić poprawność na histogramie? Po prawej ma nie być clippingu (peak'u) a ma się kończyć jak najbliżej prawej strony - tylko zrób coś bez światła świeczek czy żarowek w kadrze. Co szkodzi iść na którąś z prób - dzieci trenują to i fotograf może

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• kami74
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1492

Zamieszczone przez Janusz Body
            Co szkodzi iść na którąś z prób - dzieci trenują to i fotograf może
            No masz byłem. Problem w tym, że próby sa w cywilnych ciuchach. w sumie nie boje sie pstrykania bez flasha. Boje sie, że okaze się że jednak swiatła jest za mało i bede musiał dopalić i przepale. Oczywisci histogram moim przyjacielem, tyle, ze nieco kłamie bo czasem z obszrów które sa wg histo wyjarane da sie wyciagnąć sporo szczegółow bez duzej utraty jakości. Nic no powalczymy zobaczymy.

Komentarz

• kami74
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1492

Byłem zrobiłem i już. aha kiedyś była taka sonda pt. mniej wiecej: Czy Ci padła karta Kingstone.czy jakoś tak. Wtedy odpowiedziałem, że nie że sa dobre i takie tam kocopały. Dzisiaj kiedy pierwszy raz pstrykałem "na czyjeś zlecenie" nie za kase bo to kolezanka ale jednak na zlecenie to wspaniała karta mi padła. Szczęście w nieszczęściu, że stało się to jak pstrykałem jeszcze takie przed kościelne pstryki. Nagla aparat zdechł umarł itd. myślałem, że ja umrę razem z nim, ale wymieniłem karte i poszło. Niestety przez to byłem ograniczony do 1GB a to w RAWach nie za wiele. Generalnie typowe prawo Murphyewgo "Jak coś może sie spie....ć na najwazniejszym momencie to się spi....y. Po za tym to zgodnie z radami zaczytanymi na forum nie ocyndalałem sie zbytnio i wtranżoliłem sie w strefe "dla kościelnych fotografów" za co trzy razy dostałem upomnienie od siostry prowadzacej ale kulturalnie po cichu (nie z ambony jak Venio). Z fotek jestem umiarkowanie zadowolony. Pare fot:

i moment kulminacyjny

Liczę na krytyczne uwagi od osób parajacych sie fotografią kościelną. Pozdrawiam
              Ostatnio edytowany przez kami74; 2315.

Komentarz

• franker
                Początki nałogu
                • 2007
                • 305

nogi/buciki jej uciąłeś... - myślę, że był to raczej ważny element dla takiej sukni

Komentarz

• energia_ki
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 291

kami74, czemu jestes 'umiarkowanie' zadowolony?
                  mnie sie podobaja, bo uchwyciles dobre momenty,
                  udalo Ci sie ukazac emocje bohaterki w roznych momentach,
                  a co do zdjecia z kulminacyjnego momentu,
                  to chyba trudno byloby je zrobic lepiej
                  - jak dla mnie utrafiles znakomicie

- aha, z jaka korekta ostatecznie robileś?

Zamieszczone przez franker
                  nogi/buciki jej uciąłeś... - myślę, że był to raczej ważny element dla takiej sukni
                  braku nog i bucikow nie odczulam zupelnie
                  bo one akurat nie sa wazne dla tego, co sie dzialo
                  - kami74 nie fotografowal pokazu mody, tylko cos zupelnie innego

Komentarz

• kami74
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1492

Zamieszczone przez energia_ki
                    kami74, czemu jestes 'umiarkowanie' zadowolony?
                    Dzieki:grin: Nie wiem może własnie przez te nogi bo fakt że w znacznej części je poucinałem. Wkurza mnie to bo nie moge wyeliminować u siebie podstawowego błędu w kadrowaniu. tj "za dużo góry". Nic biorę się za obróbkę, bo mam ze 100 Rawów do zrobienia. Ale chętnie poczytam jeszcze jakieś opinie jesli ktoś ma jakoweś.
                    Korekta była najczęściej +1,5 lub + 1 2/3. Twarze i tło wyszło przy tym OK no niestety wszystko co białe wymaga lekkiego przyciemnienia w postprocesie. aha no i mierzyłem jednak partialem na twarz.

Komentarz

• slick
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 46

pierwsze i trzecie baaardzo fajne. z tym, że w pierwszym przeszkadza trochę ucięta (z góry) głowa dziewczynki.

Komentarz

• Picia
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 337

IMHO zdjęcia ładne .. chociaż czasem po eksperymentowałbym z kadrami i ujęciami

Komentarz

• marekb
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2273

ja tu nie widze nóg ucietych, foty b. fajne...

Komentarz

• Don_Pedro_123
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 161

Pozwolę sobie pogratulować - uchwyciłeś (moim zdaniem) to "coś", co w tej uroczystości było istotne. Niepełnego kadrowania nie uważam za błąd, ale za sposób ujęcia sceny.
                            Jednym słowem: gratuluję!
                            ---------------
                            Don_Pedro_123
                            ---------------

Komentarz

• habakuk
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 575

ładne zdjęcia, dobre momenty, dobrze naświetlone. musiałes mieć niezłe warunki, ładny, jasny drugi plan. tłukę komunie dwa razy w tygodniu od pocztaku maja i dopiero teraz wiem, że to jest niełatwy kawałek chleba. chwila nieuwagi i "to se ne wrati". gratuluję.

Komentarz

Pracuję...