Od niedawna jestem posiadaczem Corel Paint Pro XII. W filtrach znalazłem narzędzie cross-processing. Przyznam, że jestem pod wrażeniem- zdjęcia przypominają mi fotki z dzieciństwa. Wstyd mi tylko, że obróbka polega na kliknięciu (zero wpływu na efekt). Jestem ciekaw Waszej opini na ten temat. Może można działać bardziej "ambitnie". W załączeniu fotka (przepraszam za ramki ale nie m ogłem się powstrzymać).
Cross-processing
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
podoba mi sie :grin:
tylko że Ty pytasz, czy podoba sie efekt cross-processingu,
a ja nie wiem, czy zdjęcie podoba mi sie przez ten efekt,
czy przez swoją ciekawą kompozycje!
plusy:
na pierwszym planie naturalna ramka z rozmytej zieleni
głowny plan w układzie krzyża: ławka & drzewo
na przecięciu krzyża: butelka!
dziewczynka i ubrania: symetrycznie - rownowaza sie nawzajem
kolory tez fajnie zagraly:zolta forsycja versus fioletowo-rozowe ubrania
na plus jest tez naturalna poza dziewczynki
i naturalna poza... butelki,
ktora tez wyglada, jakby sie wygodnie oparla :-)
tak wiec: bardzo fajne zdjecie jak dla mnie, bardzo pozytywne
a na ile to wynika z uzycia efektu post-processingu?
nie mam pojecia, pokaz wiec wiecej zdjec
i to moze w wersjach before and after -
Jeżeli interesujesz się efektem croooswania, rzuć okiem na Nik Color Efex. Pakiet kilkudziesięciu pluginów do szopa (w pełni kompatybilne z PSP, bez obaw) oferujących masę ciekawych efektów, w tym cross (w obie strony). Oczywiście, masz pełną kontrolę nad całym procesem. Tutaj możesz pobrać demo.Tako rzecze Watson.
/// //Galeria przejściowaKomentarz
-
A ja bym się chciał zapytać jak To zrobić ręcznie, że tak powiem.
Zrobi kroś Toturiala tudzież poradzi co czynić??Komentarz
-
Komentarz
-
WatsOn- dziękuję za linki. Energia_ki- dziękuję za ciepłą analizę zdjęcia. Przesyłam kolejne fotki (zdjęcia "przed" mam na innym komputerze). Jutro postaram się zastosować pobrane sample.300V, 350D.Komentarz
-
to wiedziałem. dokładniej to negatyw w chemii dla slajdu a slajd w chemii dla negatywu...Zamieszczone przez minekTrzeba wywołać slajd w C41, albo na odwrót.
Jest jakiś sposób żeby to zrobić w PS'ie i nie chodzi mi tu o "wtyczki"
pozdrawiamKomentarz
-
Już o tym chyba było. Nie da się, bo po pierwsze, to w crossie nie da się przewidzieć efektu, po drugie - jedne kolory rozmywają się inaczej, inne inaczej. Nie pamiętam już gdzie o tym było, czy na tym forum czy na p.r.f, ale ktoś opisał w miarę dokładnie, że w pewnych zakresach kolorów głębia ostrości wręcz się zawęża, poprzez rozlanie plam barwnych, w innych jest jakby większa. To efekty nie do odtworzenia w pikselach.Komentarz
-
-
Komentarz
Komentarz