W czwartek wybieram sie na koncert (Hey - w krakowskiej rotundzie). Chciałem ze sobą wziasc aparat i cyknac kilka zdjec. Niestety nigdy takiech zdjec nie robiłem. Mozecie mi cos poiradzic? Aparat to EOS 300 + kitowe szkło, lampa Sunpak 4000AF. Mozliwe ustawienia lampy: TTL, Full, 1/16. Chciałbym wykorzystywać głownie swiatło zastane a lampą tylko doswietlac. Jakie czasy i przysłony? Aha robie na superii 400.
Zdjęcia na koncercie?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Heh nie mam cyfry a tym bardziej nie dysponuje ISO 1600. Chciałem robic zdjecia doswietlając lampką bo mam ciemny obiektyw (1/4). Jak to wszystko ustawic? Bedzie ok jak dam Tv na 1/20 - 1/60 i lampke na 1/16? Chciałem jak najwiecej wykorzystac oswietlenie zastane.
P.S. Jestem bardzo amatorem.
Komentarz
-
A jestes pewny, ze lampy na tym koncercie bedzie mozna uzywac? A 1600 idzie kupic: chocby fuji neopan 1600 (B&W) czy 'amatorski' fuji superia 1600 (kolor).EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
-
Zdjęcia z koncertów najlepiej wychodzą moim zdaniem na materiale czarno - białym. A w takim wypadku Ilforda 1600, czy nawet 3200 powinieneś zakupić bez problemu.Zamieszczone przez canis_lupusHeh nie mam cyfry a tym bardziej nie dysponuje ISO 1600.Komentarz
-
Kodak 3200 + monopod (choć bez monopodu też powinno aię udać), o lampie zapomnij - na większości koncertów albo nie mozna uzywać, albo za daleko, a przede wszytkim zabija atmosferę.Pentax K-5 II, Leica M9Komentarz
-
Re: Zdjęcia na koncercie?
Oooo - ja moze tez sie wybiore - ale na pewno bez aparatu. Choc sam akurat w Rotundzie nigdy nie robilem zdjec, to warunki tam, z tego co zaobserwowalem, sa przewaznie nie najlepszeznaczy - ciasno - nie ma, ze barierki 2 metry i dopiero scena.Zamieszczone przez canis_lupusW czwartek wybieram sie na koncert (Hey - w krakowskiej rotundzie). Chciałem ze sobą wziasc aparat i cyknac kilka zdjec. Niestety nigdy takiech zdjec nie robiłem. Mozecie mi cos poiradzic? Aparat to EOS 300 + kitowe szkło, lampa Sunpak 4000AF. Mozliwe ustawienia lampy: TTL, Full, 1/16. Chciałbym wykorzystywać głownie swiatło zastane a lampą tylko doswietlac. Jakie czasy i przysłony? Aha robie na superii 400.
Poza tym jak robi ktos zdjecia to zawsze bylo tylko chwilke i do widzenia. O lampe nie zawsze sie czepiali - ale niekotrych muzykow/organizatorow to moze draznic. Ostatni przyklad - Myslovitz nie draznilo, za to takiego milego pana co stal kolo glosnika bardzo. Nawet jak ktos robil fotki kompaktem z widowni to wychodzil stawal przed wokalista i grozil paluszkiem
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)Komentarz
-
kup ilforda pana 400 i forsuj albo kodaka trixa i smialo tego drugiego mozesz naswietlac jako 3200Komentarz
-
Heh. Jak juz napisałem - jestem amatorem i to bardzo. Nie robie filmu w godzine tylko w 3 tygodnie. Mam załozoną swierzo Superie 400. Co do zakazu foto to chyba juz załatwiłem (mam znajomego ktory pracuje w rotundzie). Bramki przed sceną? W tamtym roku nawet kilka osob skakało ze sceny a duzy pan w czerni nawet sie nie ruszył. Nosowska tylko prosiła aby uwazac na sprzęt na scenie :-). Monopad? Odpada (nie posiadam). Ale mam dosc stabilną ręke, wychodzą mi ostre zdjecia czasem nawet przy 1/10.Komentarz
-
Moim zdaniem na kocert zapakuj cos szybszego niz 400 ISOEOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
-
A znasz roznice pomiedzy "ostre" a "nieporuszone" ?Zamieszczone przez canis_lupusAle mam dosc stabilną ręke, wychodzą mi ostre zdjecia czasem nawet przy 1/10.Komentarz
-
U nas za miesiąc Kult ma grać. Ciekawe, czy da się jakoś tam wpakować z aparatem. I wynieść go w jednym kawałku... (poprzednim razem ledwo okulary uratowałem
)
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Znam, chodziło mi o "nieporuszone" oczywiscie.Zamieszczone przez VitezA znasz roznice pomiedzy "ostre" a "nieporuszone" ?Zamieszczone przez canis_lupusAle mam dosc stabilną ręke, wychodzą mi ostre zdjecia czasem nawet przy 1/10.Komentarz
-
A ja właśnie wróciłem z concertu zespołu COMA u nas w klubie piwnica. Zrobiłem troszke foteczek i calkiem nieźle wyszły 8) . Przestroga na focących koncerty: uważajcie na wrzechobecnie machających głowami
I zauważyłem jeszcze jedno : jak masz "poważny" aparat to wszędzie cie wpuszczą 8) ja cały koncert przesiedziałem na scenie z boku oczywiście
.
Komentarz
-
Robienie zdejc z tlumu jest bardzo niewygodne, dlatego nigdy sie nie biore za to. Najlepiej jak sa barierki miedzy scena a publicznoscia i z tego "kanalu" jest najwiekszy komfort i stosunkowo malo sie przeszkadza samym muzykom.Zamieszczone przez kmlA ja właśnie wróciłem z concertu zespołu COMA u nas w klubie piwnica. Zrobiłem troszke foteczek i calkiem nieźle wyszły 8) . Przestroga na focących koncerty: uważajcie na wrzechobecnie machających głowami
I zauważyłem jeszcze jedno : jak masz "poważny" aparat to wszędzie cie wpuszczą 8) ja cały koncert przesiedziałem na scenie z boku oczywiście
.
I nie przesadzalbym z tym, ze "wszedzie cie wpuszcza" - nic bardziej mylnego. Moglbym wymieniac wiele okolicznosci (nawet koncertowych), gdzie sama lustrzanka nie pomoze. Ale to prawda - w wielu sytuacjach wystarcza.EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)Komentarz
Komentarz