Fish Eye

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wieliczka
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 39

Fish Eye

Szanowni Koledzy,

Od niedawna jestem posiadaczem Pelenga 8/3,5. Do tej pory nigdy nie posługiwałem się tego typu obiektywami. Proszę Was o opinie, wrażenia (i fotki) na temat fotografowaniem fish eye'em. Posiadam 350D i średnią fotograficzną przeszłość.
    300V, 350D.
  • crater
    Początki nałogu
    • 2006
    • 399

Tu masz fotke wykonana przez Macka Kalisiaka tym obiektywem tyklo w wersji dl a Nikona

link do autora: www.kalisiak.digart.pl
    Ostatnio edytowany przez crater; 6587.
    www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• wieliczka
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 39

Dziękuję. Moje pierwsze doświadczenia to głównie prześwietlone i niespecjalnie ostre zdjęcia (choć robiłem głównie pejzaże). Jestem ciekaw zastosowanie załączonych w komplecie filtrów. Kolejne pytanie to jak fotografować tym obiektywem z lampą (EX480)- aparat ustawia zdaje się "sam" na 1/30 s? Dobierać przesłonę na chybił trafił. Jestem ciekaw Waszych opini.
      300V, 350D.

Komentarz

• krystek
        • 2006
        • 8

wez pod uwage, ze to jest fotka po cropie. w rzeczywistosci to szklo silnie winietuje, nawet na aps-c
        http://lightstalkers.org/krystian_maj
        http://2ndhandsmokemag.org/

Komentarz

• wieliczka
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 39

Koledzy,

czy mogę liczyć na Wasze opinie na temat fotografowania tym szkłem z flash'em? Może jakieś przykłady zdjęć z zastosowaniem filtrów?
          300V, 350D.

Komentarz

• HuleLam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1641

Tak z ciekawości - da się jakoś oświetlić fleszem tak szerokie pole?
            Fotograf platoniczny

Komentarz

• esteper
              Uzależniony
              • 2006
              • 635

Zamieszczone przez HuleLam
              Tak z ciekawości - da się jakoś oświetlić fleszem tak szerokie pole?
              Ale chodzi Tobie o zdjecia sportowe ?
              Jeśli tak to zazwyaczaj nie oświetla się całego planu tylko daną postac, a jak chcesz całe pole oświetlic to weź kilka lamp błyskowych i po problemie Jedna radiowo druga na fotoceli i jazda
              5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• wieliczka
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 39

Dziękuje za odpowiedź. Raczej nie będę robił zdjęć sportowych. Pytanie: Czy ekspozycję (przesłonę- bo czas jest przecież stały dla zdjęć z lampą?) dobieram na podstawie próby?
                300V, 350D.

Komentarz

• Bagnet007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1344

Zamieszczone przez wieliczka
                  Dziękuje za odpowiedź. Raczej nie będę robił zdjęć sportowych. Pytanie: Czy ekspozycję (przesłonę- bo czas jest przecież stały dla zdjęć z lampą?) dobieram na podstawie próby?
                  A od czego masz światłomierz w aparacie ?

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Skąd taka informacja, że dla zdjęć z lampą czas jest stały?

Komentarz

• wieliczka
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 39

Koledzy. Po podpięciu lampy do aparatu ustawia się synchronizacja na 1/30. Chyba, że powinienem ją "ręcznie" przestawić? Tylko co wtedy z przesłoną. "Na powietrzu" używam programu z preferencją przesłony i aparat "sam" dobiera czas. Natomiast tu sytuacja jest inna: użycie lampy determinuje określenie z góry czasu i to jest moje pytanie. Odnośnie światłomierza: zgadza się-jest.
                      300V, 350D.

Komentarz

• Loram
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 325

przy 350D masz synchro z lampą dla 1/200
                        MichalRamza.pl / FOTOGALICJA.PL

O mnie...

Komentarz

• wieliczka
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 39

Dziękuję za informację (od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem EX480). Dalsze pytania są ciągle aktualne.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Skoro nikt nie odpowiada to zastanowię się głośno: wykombinowałem-ustawiam na aparacie pełen manual, ustawiam dowolny czas (byle dłuższy niż czas synchronizacji lampy), dowolną przysłonę a lampa dobiera optymalną moc błysku. Chyba OK?
                          Ostatnio edytowany przez wieliczka; 10347. Powód: Automerged Doublepost
                          300V, 350D.

Komentarz

• crater
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 399

CO do pytania, ta fotka ktora zamiescielm byla wlasnie zroibiona z lampa. W inny m wypadku prawdopodbnie nie bylo by widac przodu postaci. Z tego co widzialem lampa byla podlaczona na kablu i oswietlala od dolu.
                            www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• Mutt
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 252

czy mogę liczyć na Wasze opinie na temat fotografowania tym szkłem z flash'em?

Często robie zdjęcia rybim okiem i zazwyczaj używam przy tym lampy.
                              Lampę wyzwalam radiowo i czasami jeszcze drugą przez gniazdo synchro z aparatu po kablu.

Tutaj masz mały przykład, tyle, że z zenitara ale za to na mniejszym cropie:

Lampa stała z lewej strony na statywie na wysokości ok 1,5 metra

Co do pelenga 8mm to robiem nim pare zdjęć na 350d i wydaje mi się, że ma lepszy kontrast niz zenitar, ale zo to trzeba kadrować na komputerze.

I z tego co pamiętam to gdy na 350d z pelengiem podpięta była 430EX z dyfuzorem to na zdjęciu było widać "kawałek błysku"
                              Instagram

Komentarz

Pracuję...