Którą blendę kupić na początek?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ErnestPierwszy
    Uzależniony
    • 2006
    • 734

Którą blendę kupić na początek?

Nie mam pieniędzy na kilka blend, więc z braku doświadczenia proszę o pomoc na forum.
    Chciałbym zakupić blendę do zdjęć w plenerze. Wstępnie wybrałem kołową 106 cm średnicy, ale mam problem z wyborem płaszczyzn odbijających: serbrna-biała czy złota-biała czy inna?
    Która jest bardziej uniwersalna, lub inaczej - częściej używana.
    Tak z Waszego doswiadczenia.

PS
    Chyba dobra kategoria forum, bo to technika wykonywania zdjęć?
  • kjoanna
    Początki nałogu
    • 2006
    • 494

Najlepiej chyba 5 w 1
    Ostatnio taka nabylam i jestem bardzo zadowolona.

pzdr

CB

Komentarz

• crater
      Początki nałogu
      • 2006
      • 399

z teog co sie orientuje to srebrna bardziej nadaje sie do fotografowania przedmiotow - wyostrza cienie i krawedzie, a zlota ociepla - do fotografii ludzi.Biala to podstawa...
      www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• iczek
        Uzależniony
        • 2004
        • 711

Crater... cosik kombinujesz
        Tu nie ma podzialu na materialy i ludzi, tylko na temp. barwową Chcesz miec neutralne swiatlo swicisz srebrna (dodatkowo srebrny omocniej swieci), a chcesz miec cieplej to dajesz zlota. Tyle w temacie. Biasla blenda odbija bardzo malo swiatl ai trzeba ją stosowac bardzo blisko modela.
        FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
        Ptaki
        Portrety
        Pejzaż

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

No i biała blenda odbija bardziej miękkie światło niż srebrna.
          Różnica z grubsza jest taka jak między stosowaniem softboxu a srebrne
          j parasolki na lampie.
          Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
          tu tu

Komentarz

• promotor

Blenda - którą kupić?

Postanowiłem zaopatrzyć się w blendę do portretu (zarówno w pomieszczeniach jak i na powietrzu). Jakie polecacie? Jaka wielkość i kolor? Zapewne minimum dwukolorowa, ale na allegro znalazłem także 5-cio kolorowe. Musi być w miarę poręczna i trwała i stosunkowo niedroga. Mile widziane linki do allegro (do polecanej blendy i polecanego sprzedawcy)
            dzięki ogromne

Komentarz

• liquidsound
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1956

Hmmmm chyba przy cyfrze jedynym wyjsciem jest srebna. No chyba ,ze ktos lubi zafarby
              1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
              Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• apart
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 41

i tak musisz mieć kogoś do jej trzymania(asystenta) bez względu na rozmiar, ja mam taką, kupowałem u tego sprzedawcy polecam jakość wykonania tej blendy http://www.allegro.pl/item183279116_...c_3miasto.html
                Każdy z nas tworzy historię jutra

Komentarz

• VanMurder
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 600

nie chcę się wymądrzać ale moim zdaniem kolory nie maja wielkiego znaczenia, najważniejsza jest powierzchnia odbijająca i kontrast jaki tworzy... podstawowym zastosowaniem blendy jest doświetlanie w cieniach i co za czym idzie tworzenie odpowiedniego stosunku kontrastu (aspect ratio) między światłem głównym (key light) a światłem doświetlającym (fill in), biała powierzchnia najbardziej rozprasza światła, złota mniej (najbardziej przydatna w doświetlaniu cieni), srebrna daje najostrzejsze światło, zmniejszając w ten sposób najbardziej kontrast, czarna skutecznie tłumi niepożądane odbite światło, a filtr UV (półprzepuszczalna biała) rozprasza i tłumi skutecznie bezpośrednie światło słoneczne, sam używam wszystkich powłok, plus dodatkowo kilka patentów własnej konstrukcji... polecam zakup 5 w 1 i wypróbowanie wszystkich powłok, a w przyszłości zakup np mini boom arm na którym możemy zamocować blendę na stojaku i dowolnie nią manewrować (nie potrzebujemy wtedy asystenta), w warunkach polowych przydatna jest taka wersja blendy która posiada specjalne uchwyty dzięki którym sami możemy ją trzymać podczas robienia zdjęć ...
                  mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez VanMurder
                    w przyszłości zakup np mini boom arm na którym możemy zamocować blendę na stojaku i dowolnie nią manewrować (nie potrzebujemy wtedy asystenta), w warunkach polowych przydatna jest taka wersja blendy która posiada specjalne uchwyty dzięki którym sami możemy ją trzymać podczas robienia zdjęć ...
                    Powyzsze oczywiscie tylko w przypadku bezwietrznej i prawie bezwietrznej pogodzie (0-1 w skali Beauforta).

Komentarz

• VanMurder
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 600

Zamieszczone przez Vitez
                      Powyzsze oczywiscie tylko w przypadku bezwietrznej i prawie bezwietrznej pogodzie (0-1 w skali Beauforta).
                      chyba że dokupimy 2-3 duże worki z piaskiem i obciążymy nogi stojaka... w warunkach polowych możemy dodatkowo wykonać kilkadziesiąt nacięć żyletką w naszej blendzie tak by umożliwić cyrkulację powietrza na drugą stronę blendy, która spowoduje wyrównanie różnić ciśnienia termodynamicznego (lub znaczne jego zmniejszenie) co za tym idzie wektor siły podmuchu wiatru działającej na naszą blendę ulegnie zmniejszeniu... i ...

tego ostatniego rozwiązania nie próbowałem tak że za efekty nie mogę ręczyć...

co do worków z piaskiem to polecam nawet do studia...
                      mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez VanMurder
                        chyba że dokupimy 2-3 duże worki z piaskiem i obciążymy nogi stojaka... w warunkach polowych możemy dodatkowo wykonać kilkadziesiąt nacięć żyletką w naszej blendzie
                        Jesli ktos jest niesamochodowy to pozostaje mu to drugie albo szukanie porecznych, sporych kamieni w okolicy .
                        I po jednej, dwoch sesjach zacznie sie powaznie zastanawiac "czego ja sie wlasciwie wstydze? asystent mi nie powinien az tak bardzo przeszkadzac" .

Komentarz

• crater
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 399

ja was nie rozumiem. Asystent - może być nim drugi fotograf, i milej sie czasem pracuje, i lepiej cię rozumie. Bezpieczniej i raźniej. Poza tym jest bardziej kompatybilny jeśli chodzi o dogadywanie sie niż ze stojakiem
                          www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• sokoolka
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 30

A jaki rozmiar blendy jest bardziej przydatny w plenerze? Zastanawiam się nad kupnem blendy 120x180 lub 120x90. I nie wiem którą wybrać. Wybrać dużą niby lepiej odbijającą swiatło, czy poręczniejszą? Czy duża jest różnica w odbiciu między nimi?

Z góry dziękuję za odpowidzi
                            London wedding photographer

Komentarz

• allgsm
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 311

Z tego co ja sie dowiadywalem, i uzyskalem informacje gdy kupowalem swoja blende ,to wszystko zalezy od tego do czego chcesz ja uzyc ,czy tylko twarz czy cala sylwetka. No ale ja sie moge mylic ;-) Ja kupilem sobie 85cm.
                              http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...