Jakbyście tak na oko określili wartość ogniskowej na tym zdjęciu, bo tak totalnie strzelałem wpisując:
Ogniskowa kąty- przykład na www
Zwiń
X
-
Ogniskowa kąty- przykład na www
Ostatnio edytowany przez AdamAGP; 8996.m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich GórachTagi: Brak -
Rzeczywiście, strzelałeś. Tak na oko, zakładając 35mm na najszerszym, to by było 35, 50, 75, 135.Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)Komentarz
-
Na tym się wzorowałem
Wg tego różnica wielkości kadru jest dość mocno malejąca. No ale i tak chyba się strasznie przejechałem
m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich GórachKomentarz
-
Przekątna jest pi razy oko proporcjonalna do odwrotności ogniskowej. Czyli dwukrotne wydłużenie ogniskowej to dwukrotnie mniejsza przekątna (i bok) kadru.Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)Komentarz
-
a to musi byc tamto zdjecie?, bo jesli nie to:
EDIT:
lub canonowskie porownanie ogniskowych
http://www.usa.canon.com/app/html/EF...al_length.htmlKomentarz
-
Zdjęcie nie musi być tamto, ale nie chciałbym cudzych praw autorskich naruszać. Swoją drogą fajne te flashe.
Czyli powinno to wyglądać mniej więcje tak?? zmniejszałem w procentach.
Ostatnio edytowany przez AdamAGP; 8996.m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
-
i Sigmowe do kompletu :-)a to musi byc tamto zdjecie?, bo jesli nie to:
EDIT:
lub canonowskie porownanie ogniskowych
http://www.usa.canon.com/app/html/EF...al_length.html
Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Pi razy drzwi coś takiego. Na pewno bliższe od twojej wersji :-)Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)Komentarz
-
No teraz zrobiłem dokładnie o odwrotność ogniskowej
Chodzi mi o to tylko, żeby nie było rażących dysproporcji jak na początku.
-
-
Chyba zmeinię 35mm na 34mm, bo ktoś, kto czyta pierwszy raz o obiektywach, może pomylić z klatką 35mm
. Tak mi się wydaje. Różne kudzie skojarzenia mają.
m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
-
dlatego zamiast filmu 35mm czy formatu 135 lepiej posługiwać sie terminem: "mały obrazek" lub jeszcze lepiej klatka 24x36mm, które już na pewno nie pozostawia cienia wątpliwości.Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Fakt, ale jednak w sieci i ogólnie bardzo często można spotkać określenie 35mm, a jak ktoś nie wie o co chodzi to raczej też nie będzie wiedział co to jest mały obrazek. Chociaż zawsze myślałem, że to chodzi o przekątną, a to nie chodzi o przekątna tylko o dłuższy bok?
A jakbyście zdefiniowali pojęcie zoom'u tak na chłopski rozum? Zmiana powiększenia spowodowana zmianą ogniskowej między najkrótszą i najdłuższa? "Powiększenie" tu chyba nie pasuje, jednak laikowi zoom kojarzy się z powiększeniem.Ostatnio edytowany przez AdamAGP; 8996.m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
-
Komentarz

Komentarz