teatr

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • franker
    Początki nałogu
    • 2007
    • 305

Zamieszczone przez emisiaczek
    Na probie jak mozna to mozna a normalnie na spektaklu jakbym uslyszal ciecia strzelajacego 400d to bym mu przypieprzyl przy wszystkich za zaklucanie spokoju i bym brawa zebral. Trzeba nie miec szacunku do aktorow i widzow zeby im przeszkadzac - chamstwo normalnie.
    no więc toteż dlatego pytam jak sie sprawa miewa...
    to moj pierwszy raz...

Komentarz

• emisiaczek
      Uzależniony
      • 2005
      • 548

Co tu sie pytac, troche wyobrazni, lustro klapie a w 400d to w ogole dzwiek uragajacy klapnieciu, przeszkadza, do tego AF moze jeszcze ze strobo zeby trafil Nie wspominajac o lazeniu przed scena robieniu sztucznego tlumu i wrazenia zamieszania. W teatrze sie siedzi i oglada sztuke, jak bedzie przerwa albo koniec i aplauz to cos moznaby, gdyby w ogole ktos pozwolil, albo do gazety mus ... spytaj sie o mozliwosc podczas proby i po sprawie.

Komentarz

• SdoubleU
        Początki nałogu
        • 2005
        • 437

Zamieszczone przez franker
        to moj pierwszy raz...
        Szczerze powiem, że podczas spektaklu bardzo rzadko się zdarza żeby ktoś focił. Musisz się jakoś zakolegować z tym teatrem i poprosić o zgodę na robienie zdjęć podczas próby (prób) - obojętnie kiedy tylko nie na spektaklu.
        SdoubleU
        ---------------------------
        Canon :-D

Komentarz

• Wiesiek_TGT
          Coś już napisał
          • 2005
          • 78

Oświetlenie teatralne

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
          Oczywiście, wszystko zależy od oświetlenia. Jeśli robi się zdjęcia w profesjonalnych teatrach (np. Teatr Wybrzeże, czy inna Opera), gdzie światłami zajmują się profesjonaliści a nie koledzy z podwórka bo akurat są wolni to i 4,5 styknie..
          Witam

W Teatrze Wybrzeże fotografowałem 25 ich spektakli.

Pewnie drugie tyle na Festiwalach Szkspirowskich. Sytuacja, w której miałem przesłone >4 jest naprawdę incydntalna. Teraz jest taka maniera, że często gra się w półmroku, przy bardzo silnych kontrastach. Sytuacje ratowały szkła 2,8 (zoomy niestety są znacznie praktyczniejsze) i ISO 1600. Aby zamrozić dynamiczne sceny często trzeba ustawić czas 1/125-1/200 s. (Teatr Muzyczny głównie).

Z mojego doświadczenia wynika, że poza specyficznymi sytuacjami (np. Festiwal Szekspirowski) bez zbudowania doskonałych relacji z Dyrekcją teatru, realizatorami przedstawienia i aktorami fotografowanie nie jest możliwe. Tolerancja Dyrektorów, Reżyserów i w mniejszym stopniu Aktorów na fotografa jest bardzo różna.

Pamiętam sytuację w kościele Św. Jana w Gdańsku, gdzie w czasie prób spektaklu spiewanego po łacinie, z żywą muzyką, było 5 fotografów, ekipa telewizyjna, ustawiano scenografię i swiatła, było sporo gapiów i ogólnie niesamowity ruch, a reżyser ze stoickim spokojem 1,5 metra od śpiewającego aktora pokazywał mu jak zwiększyć ekspresję przekazu, kompletnie nie zwracając uwagi na to, co dzieje sie wokół.

Z drugiej strony pamiętam spektakl w Teatrze Miejskim w Gdyni (scena na plaży) gdzie już minie sporo osób znało i fotografowałem tam wielokrotnie. Reżyser zabronił mi nie tylko fotografować ale i oglądać (tu dał się przekonać po czasie ) spektakl na II próbie generalnej, bo w jedo opinii był jeszcze nie "wyczyszczony". Nic nie pomogły tłumaczenia, że tego nie pokażę na zdjęciach, nie opublikuje bez jego akceptacji, że aktorom się zdjęcia podobają i chcą abym fotografował, że na III próbie być nie mogę, itp.

Samo życie.
          Powodzenia.
          Jeśli ktoś kocha teatr i fotografowanie jak ja, i może fotografować spektakle, to nie ma nic piękniejszego i bardziej fascynującego ... , no może oprócz fotografowania pięknych kobiet.

Pozdrawiam

Wiesiek
          www.tgt.pl/galeria_wieslaw_czerniawski

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez franker
            to moj pierwszy raz...
            Czego od nas oczekujesz?
            Jeśli chcesz to idź z tym co masz i zobacz co da się zrobić.
            Idź tylko po to by zdobyć nowe doświadczenie.
            the silence is deafening

Komentarz

• franker
              Początki nałogu
              • 2007
              • 305

Dobra!
              Sprzęt zabiorę i na miejscu zobaczę jak się sprawa miewa...

Komentarz

• Kubba

zdjęcia w teatrze - jak zrobić zeby było ostro

zdjęcia w teatrze - jak zrobić żeby było ostro
                już od jakiegoś czasu staram sie robić fotki ze spektakli teatralnych ale...
                mój obiektym jest dość ciemny 3,5-5,6. zastanawiałem sie wcześniej nad kupnem 50tki canona ale po głębszym zastanowieniu uznałem ze niezbędny jest zoom. Czyli musze zostać przy tym przy czym jestem (chyba) wiec pytanie teraz pada : moze statyw (obecnie mam komunistycznego starocia) w teatrze osiągam czasy rzędu 1/20 - 1/30 (średnio tak) wiec jesli zastosuje statyw powinno być ok (nie licząc gwałtownych ruchów aktorów.

napiszcie czy zgadzacie sie z moim tokiem myślenia oraz jakie statywy proponujecie (kasy mam niewiele)
                zastanawiałem sie nad kupnem

http://www.allegro.pl/item168034568_...ratis_gdy.html
                albo nieco niższego
                http://www.allegro.pl/item168034556_...ratis_gdy.html

czy może wybralibyście szkiełko canona 50 1,8 (tyle że w teatrze nie wypada podchodzić pod scene jak to bywa podczas koncertów)

z góry bardzo dziekuje za odpowiedzi :-)

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 298

statyw ci nic nie da, bo aktorzy i tak będą rozmazani. 50 mm 1.8 to jest wyjście. Podczas normalnego spektaklu i tak nie możesz robić zdjęć, a podczas próby generalnej powinieneś mieć możliwość podejść pod samą scenę
                  http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• franker
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 305

ale czasy rzedu 1/20 lub 1/30 to z ręki zrobisz...
                    a jak kupowac statyw to nigdy nie bierz tych "profesjonalnych" - juz lepiej wez prostego velbona, ktory na pewno bedzie lepszy!

Komentarz

• Kubba

czasy 1/20 1/30 ok tylko chyba musiałbym stosować szeroki kont zeby nie było widać poruszenia (wiem wiem tez sie da ale czasem swietna fotka[potencjalnie swietna] bedzie zepsuta przez lekkie drgnięcie łapy) 80mm po croppie 1,6 staje sie ciezkim wyzwaniem które moze być ułatwione przez statyw chyba...
                      A co do tego podchodzenia podczas próby generalnej... to wg mnie troszke mocno rozpraszajace i denerwujace kiedy człowiek sili sie zeby nie pomylić tekstu i łądnie wszystko zagrać a jakiś dupek mu hałasuje migawką i lustrem...

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 298

Kuba/ no ja tam nie wiem... są próby generalne i próby generalne.. na jednych sala jest pusta, i są tylko fotografowie a potem jest próba generalna na której jest trochę widowni....
                        skądś się muszą wziąć zdjęcia dla gazet i do press booków...

Komentarz

• slawi_3000
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 568

Robienie zdjęć bez zgody właściciela spektaklu jest naruszeniem prawa. Robienie zdjęć i walka o optimum ujęcia w trakcie normalnego spektaklu jest zwykłym chamstwem. IMO próba generalna jest super. OK jest też przedpremiera prasowa, o ile takowa jest organizowana.

Jeśli ktoś lubi teatr, operę, czy balet, zdjęcia spektaklowe są wielką frajdą!:grin:

Komentarz

• Kubba

a jaki polecali byście obiektyw do takich rzeczy/zagadnień. Może moglibyście udzielić jakiś cennych rad/wytycznych jak robić dobre fotki teatralne.

Komentarz

• crater
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 399

ja sie wlasnie wybieram neidlugo do teatru i sie zastanwiam czy brac sprzet. Mam Revuenona 135 na m42 i 300D. Nie stety za bardzo niemam sie jak dogadac z teatrem. Mam wykupione miejsce na balkonie w samym skraju. Czyli jestem oddalny jak sie tlyko da najdalej od innych. Myslicie ze bedzie to wtedy wielkie naruszenie zasad etyki?? Pytam sie bo niechce popelnic fa pa, a ide juz ktorys raz na ten spektakl poniewaz go bardzo lubie i chcialbym miec wreszcie jakies wspomnienie na "papierze"
                              www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 298

zadzwoń do teatru i się zapytaj..

Komentarz

Pracuję...