High Key

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michał Wojtecki

Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów, jako że jest to mój pierwszy post.
    Także postanowiłem popróbować techniki HK. A jeśli już popróbowałem, to efekty postanowiłem pokazać.

Pozdrawiam serdecznie!
    Ostatnio edytowany przez Gość; 10162.

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

nie za dużo ceimnych walorów do HK?
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Michał Wojtecki

W zasadzie "tylko" włosy i oczy - miało być klasycznie, ale chyba po prostu za dużo miejsca w kadrze zajmują...

Komentarz

• Fakungio
          Początki nałogu
          • 2006
          • 297

Można też tak..w Virtrual Photographer dla PS
          Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• Saurus
            Początki nałogu
            • 2006
            • 269

Myślę o zrobieniu kilku zdjęć HK analogiem. Od strony technicznej nie ma problemu, ale zastanawiam się jak ubrać modelkę - czy w białe ubranie które po prostu się "wypali" na zdjęciu i nie będzie tam żadnej faktury czy czerń która stanie się co najwyżej ciemną szarością, no a poza tym nie powinno jej być zbyt wiele? Modelka ma bardzo ciemne włosy i czarne oczy - jeśli to coś zmienia w doborze.
            Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
            "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• piszczal
              Początki nałogu
              • 2006
              • 459

Zamieszczone przez Saurus
              Myślę o zrobieniu kilku zdjęć HK analogiem. Od strony technicznej nie ma problemu, ale zastanawiam się jak ubrać modelkę - czy w białe ubranie które po prostu się "wypali" na zdjęciu i nie będzie tam żadnej faktury czy czerń która stanie się co najwyżej ciemną szarością, no a poza tym nie powinno jej być zbyt wiele? Modelka ma bardzo ciemne włosy i czarne oczy - jeśli to coś zmienia w doborze.
              weź realę - jest bardzo pojemna tonalnie, naświetl na szara kartę a HK i tak zrób na komputerze.
              Filmy BW moga faktycznie nie dać rady, chociaz i tu zasada powinna być taka że negatyw naświetlaj DOBRZE a HK rób pod powiększalnikiem i w kuwetach.
              Na dobrej partyturze można zagrać przeróżnie, żłe nuty nie na wiele się nadzadzą.
              aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Saurus
                Początki nałogu
                • 2006
                • 269

Mnie chodzi raczej o dobór stroju do tego typu foto, co do naświetlania to pomiar na skórze i korekcja +3EV żeby w strefie 8 mi wyszła skóra i powinno być dobrze. Tylko że np. biel ubrania przemieści mi się wtedy już poza skalę tonalną negatywu i nie wiem czy dobrze to wyjdzie - taka biała plama, a z kolei czerń ubrania już też nie będzie czarna.
                Myślisz że lepiej naświetlić normalnie, a potem dopiero inaczej odbitki robić? Próbowałeś kiedyś tego? Pytam, bo sam nie wiem
                Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2085

Zamieszczone przez piszczal
                  ...i mamy zdjęcie w HK
                  Chyba przepalonego knota - o baaaardzo ubogiej informacji tonalnej.
                  To zdjecie na poczatku nie nadawalo sie do tego.
                  Ech wlos sie jezy jak czytam te metody.
                  Zdjecie trzeba dobrze i rownomiernie naswietlic tak aby caly jego zakres tonalny swiatel wypelnil zakres tonalny aparatu.
                  To co wy robicie to nazywa sie PSucie, ktorego efektem koncowym jest zdjecie o "bogactwie" poltonow porownywalnym z tym co daje mi tel. komorkowy z aparatem foto.
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• chyrus
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 436

szwayko, chętnie bym zobaczył poprawny tutorial, machnij jakąś pomoc
                    digart

Komentarz

• theremin

Zamieszczone przez szwayko
                      Chyba przepalonego knota - o baaaardzo ubogiej informacji tonalnej.
                      To zdjecie na poczatku nie nadawalo sie do tego.
                      Ech wlos sie jezy jak czytam te metody.
                      Zdjecie trzeba dobrze i rownomiernie naswietlic tak aby caly jego zakres tonalny swiatel wypelnil zakres tonalny aparatu.
                      To co wy robicie to nazywa sie PSucie, ktorego efektem koncowym jest zdjecie o "bogactwie" poltonow porownywalnym z tym co daje mi tel. komorkowy z aparatem foto.

Też podpisuje się pod powyższym. Tak to jest jak dyletanci, jakich pełno na tym forum, nieznający podstaw, biorą się za doradzanie innym. Najgorsze w tym to, że ludzie chcący się czegoś nauczyć traktują "dobre rady" poważnie. Nieświadomie popełniają potem takie knoty, myśląc, że "tforzą" coś wartościowego. Oczywiście znajdując wianuszek adoratorów.

Pzdr, miłego dnia.

Komentarz

• Anvers
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 160

A może "mądrale" sami coś napiszą, poradzą i udzielą rad? Chętnie to wszyscy przeczytają i stworzą wianuszek adoracyjny ...haha.

Komentarz

• szwayko
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2085

Zamieszczone przez Anvers
                          A może "mądrale" sami coś napiszą, poradzą i udzielą rad? Chętnie to wszyscy przeczytają i stworzą wianuszek adoracyjny ...haha.

Ale co tu jest wielkiego do pisania.
                          Może jestem troche konserwatywny, ale high-key kojarzy mi się bardziej z
                          fotografią niż grafiką komputerową.
                          High-key to kwestia miękkiego przedniego oświetlenia oraz dobrania
                          odpowiedniego stroju, tła i innych rekwizytów, a potem idealnego naswieltenia klatki na swiatla.
                          frickr FB
                          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Saurus
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 269

No to może jakaś porada dotycząca doboru właśnie tła, stroju i rekwizytów? W internecie też same takie ogólniki znalazłem i zdanie mówiące "High-key to kwestia miękkiego przedniego oświetlenia oraz dobrania
                            odpowiedniego stroju, tła i innych rekwizytów" naprawdę niewiele pomaga, bo skąd mam wiedzieć co jest odpowiednie skoro nikt o tym nie pisze?
                            Saurus

Galeria WWW

Komentarz

• theremin

Widzisz, w tych "ogólnikach" są zawarte wskazówki, które mógłbyś wykorzystać w samodzielnych poszukiwaniach, eksperymentach, próbach. Bardzo pomocna jest też odpowiednia literatura, czasami rózne kursy i warsztaty. Niemniej nikt ani nic nie zwolni Cię od samodzielnego myślenia. Sęk w tym, że Ty chcesz aby ktoś Ci od razu przyniósł w zębach gotowe rozwiązania. Nikt za Ciebie nie będzie odrabiał zadań domowych.
                              Tyle w temacie. Czuję, że zaraz mój killfile się powiększy.
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 8037.

Komentarz

• Saurus
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 269

Ja tych wskazówek tutaj nie widzę - przytocz, proszę... Obaj piszecie tak że można wnioskować że macie wiedzę na ten temat - a żaden z was jakoś sie nie chce nią dzielić.. Nie oczekuję gotowych rozwiązań a właśnie tych wskazówek których tu NIE MA, więc proszę, nie wmawiaj mi takich rzeczy bo dyskusja schodzi na złe tory...
                                Saurus

Galeria WWW

Komentarz

Pracuję...