Mam A70 drugi tydzien i ciagle ucze sie prawidlowo dobierac parametry do zdjec nocnych.Jest juz calkiem dobrze ale ciagle nie jestem zadowolony. Ciagle problemem jest "ziarnistosc" nieba.Przyklad :migawka : 15 sprzeslona 4zdjecie z parapetu
Czy to kres mozliwosci tego aparatu czy cos robie zle. Prosze o jakies porady.[shadow=darkred:1867d2441b][/shadow:1867d2441b]
Zdjecia nocne, odszumianie, wyostrzanie
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Tak dlugie czasy naswietlania nie sa wskazne dla cyfrowek. Ale skoro sie upierasz.. ;-)Zawsze trzymaj ISO na nanizszej wartosci, wtedy nie bedzie takich szumow. To sie jednak wiaze z dlugimi czasami naswietlania.. a im dluzszy czas tym gorsze efekty.Jesli zmniejszysz rozmiar wykonywanego zdjecia z pelnej rozdzielczosci do nizszej wtedy nie bedzie takich szumow... a i mozna sprobowac dac wtedy wyzsze ISO zeby skrocic czas otwarcia migawki.. Tylko nie wiem co bedie lepsze - wyzsze ISO + krotszy czas.. czy dluzszy czas + niskie ISO.... musisz potestowac ;-) -
Najlepiej jest jak najbardziej podbic jakosc zdjecia niezaleznie od czasu naswietlania. Statyw i zapominasz o czasie naswietlania - dajesz przyslone 8 (im lepiej domkniety obiektyw tym lepsza jakosc) , ISO50 (jak sie nie da to 100) a czas pewnie i tak bedzie 15. Jak 15" bedzie za malo to mozna otworzyc przyslone, ISO lepiej zostawic jak najmniejsze.Zamieszczone przez CzachaTylko nie wiem co bedie lepsze - wyzsze ISO + krotszy czas.. czy dluzszy czas + niskie ISO.... musisz potestowac ;-)Komentarz
-
To nie 10D gdzie czas naswietlania moze wyniesc kilka sekund i nie widac szumow ;-) Tutaj przy 1sec sa paskudne szumy... wiec to co piszesz o ISO50 i przyslonie f8 nie jest dobrym pomyslem ;-)
Trzeba robic wszystko aby cas byl jak najkrotszy.. Przyslone domknac, ISO dac na 100 albo 200... Mysle ze bedzie duzo lepszy efekt przy ISO200 i czasie 4s niz przy ISO50 i 15s... :PKomentarz
-
tomm podrzuc mi zdjecie w orginale mocna zaszumione moze cos sie da zrobic
moj mail [email protected] skasuj krope miedzy "p" a "l"
skrzynak bezograniczen
00
narazie mozna tylko tak
zdjecie
troche wyostrzyłem tezKomentarz
-
Sprawdzales?Zamieszczone przez CzachaTutaj przy 1sec sa paskudne szumy... wiec to co piszesz o ISO50 i przyslonie f8 nie jest dobrym pomyslem ;-)
Nie jestem pewien jak w A70 (nalezaloby poeksperymentowac), ale w G3 nawet przy 15 sek a ISO50 szumy byly akceptowalne a nie paskudne :P . ISO 50 jest ladne praktycznie w kazdej cyfrowce niezaleznie od czasu naswietlania, dopiero 100 i wiecej powoduje krzaczki - szczegolnie ze wzrostem czasu naswietlania.Komentarz
-
Nie lepiej od razu podac link www.neatimage.com ?Zamieszczone przez Niedzwiedztomm podrzuc mi zdjecie w orginale mocna zaszumione moze cos sie da zrobic
Komentarz
-
Niezle to wyostrzenie wyszlo - moze pokusi bys sie o napisanie krotkiego opisu jak wyostrzac zdjecia "wedlug Niedzwiedza"Zamieszczone przez Niedzwiedztomm podrzuc mi zdjecie w orginale mocna zaszumione moze cos sie da zrobic
moj mail [email protected] skasuj krope miedzy "p" a "l"
skrzynak bezograniczen
00
narazie mozna tylko tak
zdjecie
troche wyostrzyłem tez
- wbrew pozorom wiele ludzi ma z tym problem a szczegolnie poczatkujacy
Komentarz
-
Rowniez uwazam,ze zdjecie po korektach Niedzwiedzia wyglada bardzo dobrze.
Interesujące jest tak duze odszumienie.
Mam pytania do autora,jak rowniez do innych:
-redukcja szumow-jakie programy sluza temu celowi?
-wyostrzanie-oprocz standarowego USM z PS istnieja tajemnicze actiony do wersji >7.0.
Mnie udało się znalezc tylko 10DFinishers i DarkRoom.
Pierwszy z nich wyostrza fotke tak bardzo,ze przy nim soft od kompaktow czerwieni sie ze wstydu, a drugiego cos nie moge odpalic.
Czy macie jakieś doswiadczenia w tym temacie.
PozdrawiamKomentarz
-
Przeciez podalem wyzej linkaZamieszczone przez SkibiMam pytania do autora,jak rowniez do innych:
-redukcja szumow-jakie programy sluza temu celowi?
-wyostrzanie
.
W NeatImage masz i odszumianie i wyostrzanie - oba bardzo ladnie zrobione 8)Komentarz
-
Dziekuje.Przegapilem ten link.
Zassalem ten program i podoba mnie się.Co do odszumiania jest na moje potrzeby OK.
Jesli chodzi o wyostrzanie,to musze jeszcze nad nim popracowac.
Pozdrawiam.
PS.
link do tych actionów.U mnie nie dzialaja na PS6.Dopiero na PS7
Komentarz
-
Hanza głównie wyostrzam w Netimage
parametry bez przesady 50%,30%,30 % i ot cala sztuka
w CS zaczynam prace nad Raw bo i podobno ostrzejsze niz Jpgi
tyle ze trzeba wiedziec o co chodzi
Komentarz
-
Jeszcze na temat wyostrzania..
Otrzymalem dzisiaj zamowiona w helion.pl ksiazke: "Fotografia Cyfrowa-edycja zdjec" Scotta Kelby'ego.
Namiar na nią znalazlem gdzies w necie.
Jest niesamowicie wydana i rewelacyjna pod wzgledem zawartosci.
Na temat wyostrzania jest tam 30 stronic.
Przykładowe rozdziały:
-wyostrzanie podstawowe USM
-w trybie lab
-w trybie jasnosci
-wyostrzanie krawedzi
-z użyciem warst
-wyostrzanie portretow kobiet
-zaawansowane wyostrzanie portretów kobiet
Sa przyklady nagrywania wlasnych actionow.
Jezeli jej nie macie, to gorąco polecam.
Pozdrowienia
Komentarz
-
Tak mnie tylko zastanawia... po co? Wystarczy miec odrobine dobry sprzet, pewna reke, dbry AF lub dobre oko do manual Focus, no i w miare znosne szkielkoZamieszczone przez SkibiNa temat wyostrzania jest tam 30 stronic.
. Nie znam sytuacji ani nie mam zdjecia zadnego ktore musialbym mocno wyostrzac, kombinowac akcje czy rozne style wyostrzania. Trafilo sie w ciagu tych dwoch lat moze kilkadziesiat ktore odrobine musialem poostrzyc jednoczensie mieszajac z blurem - ale to tylko po to by nadrobic slaba GO w canonie G3... teraz sadze ze nie bede mial potrzeby. Mam nadzieje ze i wy nie bedziecie przeginac z wyostrzaniem, na zdjeciu rozmiaru internetowego i tak tego nie widac 8)
Komentarz
-
Ja podczas pracy z kompaktami nie znałem pojecia wyostrzania.
Tam zdjecia miały duze GO,czasami bardzo przesadzone.(No chyba z wyjatkiem Fuji 602Z)
na dłuższych ogniskowych.
Z wielu przekadrowanych na 300 dpi zdjęć i odebranych z labu byłem niezadowolony z powodu niewiedzy o konieczności ich przeostrzenia.
Teraz wiem,że jest taka konieczność.Zrobić to jednak można na wiele sposobów i można sie dowiedzieć jak.
Co do fotek z DSLR, wiadomo iż wymagają one więcej pracy przed naswietleniem,czy umieszczeniem na www.
Gdzieś u góry padło hasło o rozwinięcie tematu wyostrzania, więc dodałem coś od siebie.
pozdrawiamKomentarz
Komentarz