No i stało się - "fotograf studyjny"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

No i stało się - "fotograf studyjny"

No i stało się - wdrażam się expressowo w pracę w niezłej agencji reklamowej, może nie dużej i bardzo znanej ale takiej w której robi się często produkty o zasięgu krajowym.

Na razie oczywiście głównie packshoty ale docelowo będzie to bardziej zróżnicowane tematycznie zajęcie (reportaż, portret, macro itp).

Ale do rzeczy:

posiadam 10D, 300D, obiektywy które do studia są ze względów jakościowych naprawdę prawie idealne, stosuję : Flektogona 35 MC (packshot macro ideał) , Planara 50 1,4 T*, Flektogona 50 4,0 MC (SIX) - (oba zastosowania ogólne, drugi to najostrzejsze szkło jakie widziałem w życiu !!!), Biometara 80 MC (miodny portret), Sonnar 135 MC i innych..... wszystkie z potwierdzeniem ostrości !!!!

Oświetlenie: w sumie 3 lampy : 2x600 1x1200 (regulacja płynna, pilot regulowany, ale dokładnie markę i ułamek mocy wpiszę potem ok 15.00) , Softboxy różne: ośmiokąt duży ok 1,5 m średnicy może więcej, prostokątny ok 1,5 na 0,8 i jeszcze takie całkiem małe 2 prostokąty....inne klosze i efekty jak plaster miodu...

Tła: 1) Duże tła 3m różne kolory .... siłą rzeczy na razie mało użyteczne
    2) Namiot bezcieniowy 75cm z tłami białym, czarnym, czerwonym i
    niebieskim

Inne: szara karta, ? i mnóstwo innych jak statywy itp.

Po przydługim wstępie :-) mam pytanie :

1: Jak poza przesłoną regulować ilość światła w namiocie bezcieniowym? Lampy skręcone na maxa i odsunięte o 2m pozwalają jedynie na użycie przesłon 11 i 16 przy 8 jest już raczej prześwietlone ... czas i tak ma raczej średnie znaczenie bo nic nie zmienia to czy robię na 1/125 czy 0,5" .... o iso nie wspominam oczywiście 100.... czy możliwe jest w takim razie użycie przesłon np 2,8-4 czy nawet 5,6... (to co prawda to już raczej portret ale zauważyłem że w tej sytuacji może być podobnie)

(odpowiedzi które mi się nasuwają : za mocne lampy ??? , za kiepska regulacja ??? ogólne moje problemy z ustawieniem ustrojstwa ??? ... przetestowałem juz dużooo ustawień z dwoma lampami i użycie przesłon poniżej 8 jest niemożliwe )

2:Proszę o poradę jak użyć najlepiej sprzętu który mam (lampy softboxy klosze itp.) aby uzyskać najlepsze efekty w packschot`ach, czy może lepsze są w ogóle światła ciągłe nawet kiepskie (halogeny), niż lampy błyskowe

Liczę na rzeczowe wskazowki które pomogą mi wykorzystać dostępne środki, najlepiej jak to jest możliwe, przy czym od razu powiem że to nie jest tak że nic mi nie wychodzi i nic właściwie nie wiem: sporo wychodzi, co nieco wiem ... po prostu napotkałem kilka problemów na które nie umiem znaleźć odpowiedzi ... i liczę na FACHOWĄ pomoc

Acha przeczytałem już tematy o packshotach …

Dzięki ....
    Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Te lampy to jakie są? Ciągłe czy błyskowe? I 600 i 1200 czego?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• popmart
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1721

no właśnie dokładne dane lamp podam ok 14.00

to co pamiętam :

no napewno błyskowe, 600 i 1200 (chyba- Ws) , pilot regulowany , fotocela, synchro ... aaa są made in poland .... reszta potem

Komentarz

• Bushi
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 34

Zawsze pomocny filtr szary!
        http://www.50mm.com.pll

Komentarz

• crater
          Początki nałogu
          • 2006
          • 399

Gdzies czytalem ze lamka 32 Ws jest za mocna do stolu bezcieniowego i gosc musial ja ograniczac elektronicznie.
          www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• bartosz108
            Bywalec
            • 2006
            • 197

Tak jak napisał Bushi wystarczy założyć szarą folię (filtr oświetleniowy).
            W zależności od potrzeb możesz użyć dowolnej ilości warstw filtra i osłabiać światło bez ograniczeń.
            BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• czornyj
              Zasłużeni
              • 2006
              • 2626

Zamieszczone przez popmart
              no właśnie dokładne dane lamp podam ok 14.00

to co pamiętam :

no napewno błyskowe, 600 i 1200 (chyba- Ws) , pilot regulowany , fotocela, synchro ... aaa są made in poland .... reszta potem
              O matko, to strasznie mocne. Masz następujące możliwości:
              - odsuń lampy od namiotu (siła światła b. maleje wraz z oddaleniem)
              - sciągnij czasze odbłyskowe
              - wprowadź rozpraszacze światła (softboxy, blendy itd.)
              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• popmart
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1721

to w koncu filtr szary czy folia i co o za folia ?

lampy to

MARKO FLASH to długoletnie doświadczenie w branży foto oraz wysokiej jakości sprzęt oświetleniowy do studia fotograficznego, od 1989 roku produkcją studyjnych lamp błyskowych i osprzętem do wyposażenia studiów systemy zawieszenia i sterowania teł

2x 600 i 1200

dzieki za odpowiedz

Komentarz

• romanchch
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 45

jesli chcesz przy packshotach precyzyjnie pobawic sie glebia ostrosci, to polecam swiatlo ciagle, ale rob tylko w raw-ach, bo niekiedy trudno o wlasciwy wb, dosc tanie i bardzo dobre sa lampy ciagle lowell (tota, omni itd) ale niestety dostepne tylko w usa, na naszym rynku IFF Firenze/manfrotto, sa b. dobre i z chlodzeniem, pamietaj tylko, ze powietrze od lamp zarowych drży i czasem sa klopoty z ostroscia, nie powotografujesz tez czekolady :-) ze zrozumialych wzgledow, pzdr

Komentarz

• Bushi
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 34

popmart> a czy filtr szary nie jest szkłem czy plastikiem powleczonym folią??
                    Ale jeśli chodzi o prawdziwe folie to co innego bo pochłania światło, które nie ma być odbite.

Jesli chodzi o filtry to masz dużo możliwości - możesz użyć systemu cokina lub normalne okrągłe a przyda Ci się napewno nie tylko w studio ale również w plenerach skoro piszesz że w przyszłości też możesz pstrykać w plenerach!

A zresztą dlaczego ja fotografowi, który robi zdjęcia reklamowe tłumaczę do czego służy szary filtr?!?
                    Ostatnio edytowany przez Bushi; 7059.
                    http://www.50mm.com.pll

Komentarz

• popmart
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1721

nie no ja wiem do czego służy szary ale pytałem o filtr / folie a okazało się że chodzi o to samo

Komentarz

• shaqi
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 448

600 czy 1200ws to stanowczo za duzo do namiotu

ja stego wgledu ostatnio kupilem 100ws lampy i tak na full uzywam f8-f14

wiec jade gdzies na1/2 i mam f4-f8 w zaleznosci od odleglosci lamp
                        Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                        Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                        A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• popmart
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1721

no i po wielu poradach wyczerpujących wyczerpujących sugestiach :neutral:

pierwsze konkretne wprawki .....

co wy na to ?

Komentarz

• popmart
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1721

i kolejne

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005