Fotomontaż - sugestie.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nemeo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1757

Fotomontaż - sugestie.

To zdjęcie to mój pierwszy fotomontaż, proszę o sugestie czy można by coś w nim poprawić.
    Oczywiście zdjęcie ptaszyny i tła to zdjęcia mojego autorstwa, ale ptaszynę zrobiłem na tak fatalnym tle że, zdecydowałem się na całkowita zmianę tła.

54
    Tak
    0%
    16
    Nie
    0%
    38
  • gawryl
    Uzależniony
    • 2004
    • 810

jakos nie przypadl mi do gustu Twoj fotomontaz, bo:
    -tlo ma horyzont przez srodek, chyba ciekawiej by bylo (dynamiczniej), jakby bylo inaczej
    -tlo ma bure niebo - jak juz bym wybieral cos na tlo, to z ladniejszym niebem
    -za duza GO w tym tle, ten ostry pieniek mnie rozprasza i zamiast patrzec na ptaszysko to wzrok kieruje gdzie indziej...

pozdr
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• mario1275
      Początki nałogu
      • 2005
      • 420

w sume nie jest źle tylko dwa zarzuty - wydaje mi się że powinieneś wygubić ostrość tła (tak patrząc na ostrość ogona orła) po drugie to dobór tła - to raczej nie jest środowisko dla orła a już napeno za mała wysokość żeby orzeł sybował ale może się czepiam
      www.modelownia.pl

Komentarz

• crater
        Początki nałogu
        • 2006
        • 399

IMHO...
        1) GO jak wyzje
        2)inne tlo
        3) za duzy orzel.Wylgada jak by wlasnie atakowal operatora aparatu :P
        www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• Jester
          Początki nałogu
          • 2005
          • 337

Zamieszczone przez Nemeo
          To zdjęcie to mój pierwszy fotomontaż, proszę o sugestie czy można by coś w nim poprawić.
          I pomyśleć, że na foto przyrodniczej włóczą końmi po ulicach za kadrowanie zdjęć w kompie...
          Jak mawiał Boguś Linda: zaczynam ich rozumieć :/

J

Komentarz

• Nemeo
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1757

Zamieszczone przez Jester
            I pomyśleć, że na foto przyrodniczej włóczą końmi po ulicach za kadrowanie zdjęć w kompie...

J
            Czego się nie robi dla uratowania fajnego zdjecia.

Komentarz

• storm
              Bywalec
              • 2004
              • 183

strasznie plasko.

Komentarz

• Nemeo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1757

Może jakiś Mistrz PS-a / a jest ich trochę na naszym forum / by się podjął profesjonalnego osadzenia tej ptaszyny na jakimś innym tle ?
                / jesli ktoś by sie tego podjął ,mogę oczywiście przesłać RAW-a /.

Komentarz

• pazurek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1294

A nie mozesz dac mu chmurek jako tla? A'la sven?

https://www.canon-board.info/node/6509
                  http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

fotomontaz - jest OK
                    ale to co powstalo zupelnie mnie nie przekonalo
                    Instagram

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Nemeo
                      Czego się nie robi dla uratowania fajnego zdjecia.
                      Niczego sie nie robi. Jezeli zdjecie trzeba ratowac to znaczy ze nie jest fajne.
                      Albo zaakceptowac je takim jakie jest albo do kosza i probowac lapac nastepne, a nie domalowywac/przekombinowywac cos w PSie .

Komentarz

• Zielony
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2928

Oreł może fajny, ale na tło bym wstawił któreś z pasów startowych zfotografowanych przez muflona
                        sigpic

Komentarz

• mkd

co do techniki:
                          - pieńki nie maja cienia i wyraźnie widać, że są z innej bajki (nawet jesli są z tej samej, co trawa)
                          - trawa dramatycznie przechodzi w rozmytą - wygląda to na albo słaba sklejkę albo sztuczny retusz
                          - co prawda sugerujesz tutaj dużą GO, ale zwróc uwage, że kolory powinny miec troche inną saturację na planach - tip: perspektywa powietrzna
                          - ptak jest troche niechlujnie wycięty i osadzony, vide lewe pazury i smuga kondesacyjna w kolorze patyka za ogonem
                          - no i ten, takie detale jak to, że lotki w locie drżą i nie są tak zbite; że pomimo ostrości jednak powinno być lekkie wtopienie na granicy dwóch faktur (pióra-niebo, pióra-trawa)....

próba taka techniczna, chyba powinnieneś spojrzec jak na duzych rozdzielczościach wyglądają wlasnie takie detale...

co do samej kompozycji sie nie wypowiadam.

Komentarz

• JSK
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 318

Zamieszczone przez Jester

J
                            Mam kilka albumów przyrodniczych, i tam zdjęcia ptaszydeł są kiepskie technicznie, jakby nieostre i fatalnie kadrowane. Dodatkowo tła są do kitu, tak jak w przyrodzie. Ale za to całość jest ogromnie wiarygodna.
                            Panowie stawiam wniosek: precz z fotomontażem od zdjęć przyrodniczych. Ta technika sprawdza się w modzie i reklamie i niech tam zostanie.

Komentarz

• Nemeo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1757

Zamieszczone przez JSK
                              Mam kilka albumów przyrodniczych, i tam zdjęcia ptaszydeł są kiepskie technicznie, jakby nieostre i fatalnie kadrowane. Dodatkowo tła są do kitu, tak jak w przyrodzie. Ale za to całość jest ogromnie wiarygodna.
                              Panowie stawiam wniosek: precz z fotomontażem od zdjęć przyrodniczych. Ta technika sprawdza się w modzie i reklamie i niech tam zostanie.
                              Też się z tym zgadzam, dlatego napisałem że jest to mój pierwszy i podejrzewam ostatni fotomontaż.

Niczego sie nie robi. Jezeli zdjecie trzeba ratowac to znaczy ze nie jest fajne.
                              Albo zaakceptowac je takim jakie jest albo do kosza i probowac lapac nastepne
                              Niestety nie wszystkie zdjęcia można powtórzyć, i tak naprawdę to nie wierzę VITEZ, że nigdy nie ubolewałeś nad jakimś spieprzonym zdjęciem które było nie do powtórzenia.;-)
                              Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

Pracuję...