Zdjęcia macro - konfiguracja.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mor_feusz
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1370

Neneo (jakis czas temu perzed wyjazdem na Litwe jak jechalismy do hastings) kupilem sobie (zeby jakos zabic czas w pociagu) gazete PHOTOGRAPHER MONTHLY. Caly wrzesniowy numer poswiecony jest forografii makro, sa opisy, testy sprzetu, reklam w pip. sa opisy tego kto jak i co robi. Pod koniec gazety jest zestaw (testy, opinie) ok 20 obiektywow makro (canon, nikon, tamron, sigma ............ i wiele innych). Gazeta ma z 180 stron (w tym co 3 to reklama). Poniewaz u mniw krucho z czasem (mam stala robote ale ma niuelimitowany czasami i "kontraktuje" dodatkowo) teraz lece do PL na 5 dni odpoczac. Jak wroce to moge zeskanowac gazete i wyslac (bede skanowal w pracy (w domu nie mam skanera z racji tego iz niep potrzebuje). bede wysylal skany na PRV emial strona po stronie albo przekieruje sobie publiczny IP i postaie server www/frp jak chcesz. W robocie ciut szybciej (1Gb/s). Jesli jestes zainteresowany to pisz na robert(@)air-it.org. Teraz kupie sobie kolejnu magazyn na czas prezelotu w 2 strony to dam znac o czym jest

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez mor_feusz
      Jak wroce to moge zeskanowac gazete i wyslac (bede skanowal w pracy (w domu nie mam skanera z racji tego iz niep potrzebuje). bede wysylal skany na PRV emial strona po stronie albo przekieruje sobie publiczny IP i postaie server www/frp jak chcesz. W robocie ciut szybciej (1Gb/s).
      Wiesz... gdyby moj pracodawca kiedys, gdzies znalazl tego typu moja zapowiedz ze zamierzam lamac prawa autorskie z wykorzystaniem firmowego sprzetu... to dlugo bym nie popracowal.
      Pisz tego typu oferty na priv (PW,email) - bezpieczniej dla ciebie.

Komentarz

• mor_feusz
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1370

Zamieszczone przez Vitez
        Wiesz... gdyby moj pracodawca kiedys, gdzies znalazl tego typu moja zapowiedz ze zamierzam lamac prawa autorskie z wykorzystaniem firmowego sprzetu... to dlugo bym nie popracowal.
        Pisz tego typu oferty na priv (PW,email) - bezpieczniej dla ciebie.
        Sie robi.

Komentarz

• Pogonus
          Początki nałogu
          • 2007
          • 295

Zamieszczone przez Nemeo
          Przeczytałem chyba wszystko na forum co dotyczy macro, ale mam konkretne pytanie, jeśli chodzi o macro to jestem totalnym laikiem :

Jaka konfiguracja sprzętowa da mi takie powiększenie ?
          Mam 20D i chcę dokupić canona 100/2,8 macro USM, ale to nie wystarczy.
          Co musiałbym dokupić do w/w zestawu aby otrzymać takie powiekszenia :

To są bardzo duże obiekty (Carabus coriaceus L. — około 4 cm, Carabus intricatus L. — około 2,5 cm i Tabanus sp. — około 2 cm) i do uzyskania takiego efektu w zupełności wystarczy zwykła małpka z funkcją makro. Jeżeli jednak uparłbyś się na dSLR, to obiektyw C 100/2,8 macro USM bez wspomagania (pierścienie, mieszki, konwertery etc.) lub C EF-S 60/2,8 macro.
          Prawdziwa „zabawa” w makro rozpoczyna się z obiektami nie większymi niż 5 mm, a takich w naszej faunie jest nie mniej niż 80%.
          PS
          W makro jeżeli nie zachodzi taka realna potrzeba nie ma sensu „uganiać się” za maksymalną skalą odwzorowania, ponieważ z jej zwiększaniem drastycznie spada GO (przy skali 5:1 użyteczny zakres GO to zaledwie 0,2 - 0,3 mm!). Lepiej ciąć cropy!

Komentarz

• Kosmo
            Początki nałogu
            • 2006
            • 312

Dobrze napisane. Owady na tych zdjęciach są sporych rozmiarów, ale z tą małpką przesadziłeś :-)
            Fakt jest faktem, że prawdziwa zabawa w makro zaczyna się od skali 2:1 a taką uzyskujemy dodając komplet pierścieni. Ja uzywałem czasami dwóch kompletów, ale wtedy trzeba mocniej trzymać zestaw bo zaczyna się wyginać.
            Konieczna jest oczywiście lampa.
            Co do czasów to śmaiło wystarczy 1/125 czy 1/160 przy f/22 i można zdjęcia robić z ręki. Trzeba sporo wprawy. Dużo zdjęć robi się na leżąco więc za podpurkę służą łokcie, w innych wypadkach wystarczy w zupełności monopad
            www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

Pracuję...