Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przeczytałem chyba wszystko na forum co dotyczy macro, ale mam konkretne pytanie, jeśli chodzi o macro to jestem totalnym laikiem :
Jaka konfiguracja sprzętowa da mi takie powiększenie ?
Mam 20D i chcę dokupić canona 100/2,8 macro USM, ale to nie wystarczy.
Co musiałbym dokupić do w/w zestawu aby otrzymać takie powiekszenia :
I tak mi jeszcze przyszło do głowy, że z tańszych rowiązań to mógłbyś spróbowac tego 100/2,8 Macro skręcić za mordkę z jakimś standardem 50mm (najlepiej jakiś niedrogi manual f/1,4). Niestety nie potrafię powiedzieć, jaka skala by z tego wyszła?
W każdym razie wg mnie do tych zdjęc potrzeba coś w okolicach 5:1.
I tak mi jeszcze przyszło do głowy, że z tańszych rowiązań to mógłbyś spróbowac tego 100/2,8 Macro skręcić za mordkę z jakimś standardem 50mm (najlepiej jakiś niedrogi manual f/1,4). Niestety nie potrafię powiedzieć, jaka skala by z tego wyszła?
W każdym razie wg mnie do tych zdjęc potrzeba coś w okolicach 5:1.
Szczerze mówiąc szukam czegoś bardziej mobilnego / nawet za cenę mniejszej skali / , bo nie wyobrażam sobie chodzenia z tym całym arsenałem ze zdjecia, po lasach, bagnach czy innych kniejach.
LOL, no ale niestety cos za cos, chcesz mobilne to kup sobie 100/2.8 macro i zapnij na pierscieniach. Niestety lampa blyskowa z dyfuzorem (albo lepiej lampa makro) jest potrzebna, bo jak domkniesz przeslone do f/16 czy wiecej to bedziesz potrzebowal duzo swiatla.
Nie mowiac juz o tym, ze masa ludzi od makro robi zdjecia swoim pupilom w studio a nie w plenerze...
EDIT: ooooooo nie sadzilem ze ten MP-E65 sie tak wydluza
... chcesz mobilne to kup sobie 100/2.8 macro i zapnij na pierscieniach.
W ten sposób za wiele też nie osiągniesz. Zeby uzyskać skale 2:1 to musisz 100mm pierścieni wpiąć. Komplet Kenko (36/20/12mm) to raptem łącznie 68mm, a kosztuje 600zł. Za duzo ich też nie złączysz, bo rura zacznie się zginać.
Zamieszczone przez pazurek
... Niestety lampa blyskowa z dyfuzorem (albo lepiej lampa makro) jest potrzebna, bo jak domkniesz przeslone do f/16 czy wiecej to bedziesz potrzebowal duzo swiatla.
Oczywiście, bez lampy niewiele zdziałasz.
... Nie mowiac juz o tym, ze masa ludzi od makro robi zdjecia swoim pupilom w studio a nie w plenerze...
No popatrz, tego nie wiedziałem :-)
To wystarczy po lasach z siatką pobiegać, zerwać przy okazji kilka listków i... do studia :-)
... EDIT: ooooooo nie sadzilem ze ten MP-E65 sie tak wydluza
Też się kiedyś zdziwiłem :-)
Fajny dla onanistów, no nie? ;-)
Moim zdaniem do takiej 100 2,8 Macro trzeba dopiąć ze 8 cm pierśieni a może 12cm dla prawie takich powiększń i da radę ...... sam robię sonnarem 135 MC i po podpięciu 8 cm już mam dość spore powiększenie a 12 to już prawie takie robaczki .... inna sprawa że mam taką 35mm która z ok 5 cm (z pierścieniami) robi już ogromne powiększenia ..... ale takie co u góry to albo super specjalistyczne obiektywy właśnie 5:1 czy miech inaczej nie wykombinujesz...
zresztą te fotki prawie na 100% są "upozowane" ...... a w studiu z długimi czasami statyw miech, najlepeiej ze zmianą kąta
aby zrobić takie powiększenie ostre, z ręki trzeba by robić z czasami 1/500 , 1/800 a może i krótszymi mam wątpliwości co do możliwości robienia takich powiększeń w terenie nawet z lampą ... choć może się mylę ... i ludziska trzaskają takie w trawie z ręki ?
Tak jak już wcześniej napisano, masz kilka możliwości zwiększenia skali odwzorowania:
1. pierścienie pośrednie - bardziej mobilne od mieszka, ale zasada jest ta sama, problem to strata światła
2. soczewki nasadkowe, brak straty światła, problem to zmiana minimalnej odległości ostrzenia, pogorszenie jakości.
3. crop - musimy mieć z czego robić cropa więc zdjęcie musi mieć dobrą jakość. Ma tą zaletę że nie zmniejsza nam się głębia ostrości. Obiektywy makro są na tyle dobre że crop 1:1 jest używalny.
Jeśli chodzi o Raynoxa to nie używam go z obiektywem macro w terenie, praktycznie tą samą skalę odwzorowania uzyskam robiąc kropa, a uzyskuję większą głębię ostrości. Z raynoxem trudniej ustawić ostrość, zmniejsza się odległość ostrzenia, mamy płytszą GO.
W makro bardzo ważne jest oświetlenie, światło zastane to statyw i długie czasy naświetlania lub odpowiednio rozproszone światło błyskowe, zwykła zewnętrzna lampa wymaga jeszcze zastosowania dodatkowych rozpraszaczy, lub oczywiście można kupić dedykowaną lampę pierścieniową.
Tutaj masz zdjęcie cropowane, zrobione z ręki. Z tego co pamiętam to można by było jeszcze je trochę powiększyć.
Kiedys sie zastanawialem na konfiguracji 100/2.8 maro + pierscienie + raynox. Nawet sa jakies watki tu na forum z przeliczeniami, z tego co pamietam Tomasz Urbanowicz mi pomagal dojsc do tego ile by wynosilo realne powiekszenie.
Co do biegania i przynoszenia robali do studia to nawet nie tyle o to chodzi, co o robieniu zdjec swoim wychowankom. Poczytajcie na plfoto podpisy pod zdjeciami najlepszych fotografow makro, czasem sie pojawia tekst o tym ze dany okaz cmy byl hodowany od gasiennicy.
Nie mowiac juz o akcjach z chlodzeniem przed sesja zwierzakow w lodowce.
Nemeo - ja bym polecał 100/2.8 makro + skręcony mordką obiektyw np helios 2/58
można też założyć do tego jakiś pierścień. Lampa z dyfuzorem obowiązkowa.
Tutaj[/URL][/B] masz zdjęcie cropowane, zrobione z ręki. Z tego co pamiętam to można by było jeszcze je trochę powiększyć.
Cropy ale z jakich szkieł i czy był raynox albo coś takiego?
Mi zapięty raynox do 100 macro się wogóle nie podobał. Powiększał ale GO za mała i wyraźnie psuł (chyba przez lichą jakość soczewek) zdjęcia. To czywiście moje zdanie a o macro to mogę powiedzieć że to nie prosta rzecz!
czarny Trabant, kit, ef-s 10-22, ef 70-200 f4 , ef 100 f2.8 Macro.
Komentarz