Zdjęcia macro - konfiguracja.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nemeo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1757

Zdjęcia macro - konfiguracja.

Przeczytałem chyba wszystko na forum co dotyczy macro, ale mam konkretne pytanie, jeśli chodzi o macro to jestem totalnym laikiem :

Jaka konfiguracja sprzętowa da mi takie powiększenie ?
    Mam 20D i chcę dokupić canona 100/2,8 macro USM, ale to nie wystarczy.
    Co musiałbym dokupić do w/w zestawu aby otrzymać takie powiekszenia :

• gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

O ile nie są to cropy, to wydaje mi sie, że do tak dużych skal odwzorowania będzie niezbędny mieszek (choćby przerobiony ruski):

a jeśli nie mieszek, to raczej MP-E65/2,8

I tak mi jeszcze przyszło do głowy, że z tańszych rowiązań to mógłbyś spróbowac tego 100/2,8 Macro skręcić za mordkę z jakimś standardem 50mm (najlepiej jakiś niedrogi manual f/1,4). Niestety nie potrafię powiedzieć, jaka skala by z tego wyszła?
    W każdym razie wg mnie do tych zdjęc potrzeba coś w okolicach 5:1.
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Nemeo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1757

Zamieszczone przez gwozdzt
      O ile nie są to cropy, to wydaje mi sie, że do tak dużych skal odwzorowania będzie niezbędny mieszek (choćby przerobiony ruski):

a jeśli nie mieszek, to raczej MP-E65/2,8

I tak mi jeszcze przyszło do głowy, że z tańszych rowiązań to mógłbyś spróbowac tego 100/2,8 Macro skręcić za mordkę z jakimś standardem 50mm (najlepiej jakiś niedrogi manual f/1,4). Niestety nie potrafię powiedzieć, jaka skala by z tego wyszła?
      W każdym razie wg mnie do tych zdjęc potrzeba coś w okolicach 5:1.
      Szczerze mówiąc szukam czegoś bardziej mobilnego / nawet za cenę mniejszej skali / , bo nie wyobrażam sobie chodzenia z tym całym arsenałem ze zdjecia, po lasach, bagnach czy innych kniejach.

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

LOL, no ale niestety cos za cos, chcesz mobilne to kup sobie 100/2.8 macro i zapnij na pierscieniach. Niestety lampa blyskowa z dyfuzorem (albo lepiej lampa makro) jest potrzebna, bo jak domkniesz przeslone do f/16 czy wiecej to bedziesz potrzebowal duzo swiatla.

Nie mowiac juz o tym, ze masa ludzi od makro robi zdjecia swoim pupilom w studio a nie w plenerze...

EDIT: ooooooo nie sadzilem ze ten MP-E65 sie tak wydluza
        Ostatnio edytowany przez pazurek; 1830.
        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Nemeo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1757

Zamieszczone przez pazurek

Nie mowiac juz o tym, ze masa ludzi od makro robi zdjecia swoim pupilom w studio a nie w plenerze...

Właśnie też to zauważyłem, a mnie bardziej interesuje macro w miarę mobilne w terenie.

A jakby tak mieszek zamienić na RAYNOX DCR-250 ?

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

... chcesz mobilne to kup sobie 100/2.8 macro i zapnij na pierscieniach.
            W ten sposób za wiele też nie osiągniesz. Zeby uzyskać skale 2:1 to musisz 100mm pierścieni wpiąć. Komplet Kenko (36/20/12mm) to raptem łącznie 68mm, a kosztuje 600zł. Za duzo ich też nie złączysz, bo rura zacznie się zginać.

... Niestety lampa blyskowa z dyfuzorem (albo lepiej lampa makro) jest potrzebna, bo jak domkniesz przeslone do f/16 czy wiecej to bedziesz potrzebowal duzo swiatla.
            Oczywiście, bez lampy niewiele zdziałasz.

... Nie mowiac juz o tym, ze masa ludzi od makro robi zdjecia swoim pupilom w studio a nie w plenerze...
            No popatrz, tego nie wiedziałem :-)
            To wystarczy po lasach z siatką pobiegać, zerwać przy okazji kilka listków i... do studia :-)

... EDIT: ooooooo nie sadzilem ze ten MP-E65 sie tak wydluza
            Też się kiedyś zdziwiłem :-)
            Fajny dla onanistów, no nie? ;-)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

Moim zdaniem do takiej 100 2,8 Macro trzeba dopiąć ze 8 cm pierśieni a może 12cm dla prawie takich powiększń i da radę ...... sam robię sonnarem 135 MC i po podpięciu 8 cm już mam dość spore powiększenie a 12 to już prawie takie robaczki .... inna sprawa że mam taką 35mm która z ok 5 cm (z pierścieniami) robi już ogromne powiększenia ..... ale takie co u góry to albo super specjalistyczne obiektywy właśnie 5:1 czy miech inaczej nie wykombinujesz...

zresztą te fotki prawie na 100% są "upozowane" ...... a w studiu z długimi czasami statyw miech, najlepeiej ze zmianą kąta

co do raynoxa to nie wiem nie widziałem ...

Komentarz

• stdanielo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1081

Raynox powinien dać radę
                www.kondereszko.pl
                https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• popmart
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1721

aby zrobić takie powiększenie ostre, z ręki trzeba by robić z czasami 1/500 , 1/800 a może i krótszymi mam wątpliwości co do możliwości robienia takich powiększeń w terenie nawet z lampą ... choć może się mylę ... i ludziska trzaskają takie w trawie z ręki ?

Komentarz

• jacam
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 202

Tak jak już wcześniej napisano, masz kilka możliwości zwiększenia skali odwzorowania:

1. pierścienie pośrednie - bardziej mobilne od mieszka, ale zasada jest ta sama, problem to strata światła
                    2. soczewki nasadkowe, brak straty światła, problem to zmiana minimalnej odległości ostrzenia, pogorszenie jakości.
                    3. crop - musimy mieć z czego robić cropa więc zdjęcie musi mieć dobrą jakość. Ma tą zaletę że nie zmniejsza nam się głębia ostrości. Obiektywy makro są na tyle dobre że crop 1:1 jest używalny.

Jeśli chodzi o Raynoxa to nie używam go z obiektywem macro w terenie, praktycznie tą samą skalę odwzorowania uzyskam robiąc kropa, a uzyskuję większą głębię ostrości. Z raynoxem trudniej ustawić ostrość, zmniejsza się odległość ostrzenia, mamy płytszą GO.

W makro bardzo ważne jest oświetlenie, światło zastane to statyw i długie czasy naświetlania lub odpowiednio rozproszone światło błyskowe, zwykła zewnętrzna lampa wymaga jeszcze zastosowania dodatkowych rozpraszaczy, lub oczywiście można kupić dedykowaną lampę pierścieniową.

Tutaj masz zdjęcie cropowane, zrobione z ręki. Z tego co pamiętam to można by było jeszcze je trochę powiększyć.
                    Ostatnio edytowany przez jacam; 1073.
                    canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• pazurek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1294

Kiedys sie zastanawialem na konfiguracji 100/2.8 maro + pierscienie + raynox. Nawet sa jakies watki tu na forum z przeliczeniami, z tego co pamietam Tomasz Urbanowicz mi pomagal dojsc do tego ile by wynosilo realne powiekszenie.

Co do biegania i przynoszenia robali do studia to nawet nie tyle o to chodzi, co o robieniu zdjec swoim wychowankom. Poczytajcie na plfoto podpisy pod zdjeciami najlepszych fotografow makro, czasem sie pojawia tekst o tym ze dany okaz cmy byl hodowany od gasiennicy.

Nie mowiac juz o akcjach z chlodzeniem przed sesja zwierzakow w lodowce.
                      http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• storm
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 183

No wlasnie, chlodzenie robali to powszechna praktyka, tylko wszystko zalezy od tego czy chcesz miec foto naturalne, czy rezyserowane.

Komentarz

• maro25
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 318

Nemeo - ja bym polecał 100/2.8 makro + skręcony mordką obiektyw np helios 2/58
                          można też założyć do tego jakiś pierścień. Lampa z dyfuzorem obowiązkowa.

Komentarz

• ktoto37
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 24

Zamieszczone przez jacam
                            Tutaj[/URL][/B] masz zdjęcie cropowane, zrobione z ręki. Z tego co pamiętam to można by było jeszcze je trochę powiększyć.
                            Cropy ale z jakich szkieł i czy był raynox albo coś takiego?

Mi zapięty raynox do 100 macro się wogóle nie podobał. Powiększał ale GO za mała i wyraźnie psuł (chyba przez lichą jakość soczewek) zdjęcia. To czywiście moje zdanie a o macro to mogę powiedzieć że to nie prosta rzecz!
                            czarny Trabant, kit, ef-s 10-22, ef 70-200 f4 , ef 100 f2.8 Macro.

Komentarz

• jacam
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 202

Cropy ale z jakich szkieł i czy był raynox albo coś takiego?
                              to jest crop z EF-S 60mm Macro, bez raynoxa
                              canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

Pracuję...