Fotografia przy zachodzie śłońca...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sali128
    Bywalec
    • 2006
    • 195

Fotografia przy zachodzie śłońca...

Witam!!

Wiem,że był już poruszany wątek fotografowania zachodów słońca.Ale mam takie szczegółowe pytanko.
    1.Chce zrobic zdjęcie klifu orłowskiego w Gdyni podczas popołudnia,wiec chyba zastosuje program krajobrazowy??
    2.Chce zrobić zdjecie tego samego miejsca o zachodzie słońca,tak aby p.klif był czarny,a słońce widoczne,na jakim proramie to zrobić i jakie parametry zastosować?? Chyba do tego zastosuje F11-16,ISO 100,korektę ekspozycji,ale nie wiem co z ostrością i jaki program mam zastosować??

Mam Eos 350D i obiektyw Kit.Mam robić ze statywu czy nie?

Pozdrawiam,Sali128
    Ostatnio edytowany przez sali128; 6692.
  • liquidsound
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1956

Ode mnie w temacie - nie rob na programach bo nie po to sie wydaje tyle pieniedzy na lustrzanke zeby robic jak malpka
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Zodiakalny Rak
      Początki nałogu
      • 2006
      • 411

Na poważnie, poczytaj o histogramach, ustaw (najlepiej na statywie) body na tryb AV (włącz zapis na RAW+JPEG - jeśli softem siś jeszcze nie umiesz bawić -> podkręcać fotki) i sprawdzaj histogramy przy różnych f począwszy od 5,6 do IMO 11 max.

pozdrawiam,
      z pozdrowieniami

Komentarz

• sali128
        Bywalec
        • 2006
        • 195

Właśnie czytam instrukcję obsługi aparatu,stosuje zalecenia "Zodiakalny Rak" i ruszam w plener,bo w prognozie pogody mówili,że zachód słońca dzisiaj jest o 20:11. Ciekawe,co z tego wyjdzie...

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Wracając fo postawionego pytania to zachęcam do poprzestania f11, przy mniejszym otworze przysłony w kitowym 18-55 znacząco spada jakość obrazu. Ja próbowałem zrobić zachodzik nad jeziorem na f22 i wyszło mi straszne mydło.
          Polecam lekturę testu tego obiektywu na optyczne.pl
          No i odstaw programy tematyczne, w lustrzankach są one chyba tylko po to żeby zdjęcie mógł zrobić ktoś z rodziny lub znajomych właściciela ;-)
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Andee
            Uzależniony
            • 2005
            • 503

Teoretycznie (praktycznie zreszta rowniez) nie powinno sie w standardowych obiektywach stosowac przyslon powyzej f8-f12. Wyzsze przyslony powoduja pogorszenie jakosci zdjecia z powodu dyfrakcji.
            Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• sail0r
              Bywalec
              • 2005
              • 198

zachod slonca nad klifen orlowskim mozesz zrobic tylko z wody... po prostu inaczej sie nie da
              S45 user

Komentarz

• Encor
                Bywalec
                • 2006
                • 175

Zamieszczone przez sali128
                1.Chce zrobic zdjęcie klifu orłowskiego w Gdyni podczas popołudnia,wiec chyba zastosuje program krajobrazowy??

Pewnie się sprawdzi. Nie wiem, bo nie korzystam z programów. Ja bym po prostu dał f/11 w Av, ISO 100, statyw, RAW
                Zamieszczone przez sali128
                2.Chce zrobić zdjecie tego samego miejsca o zachodzie słońca,tak aby p.klif był czarny,a słońce widoczne,na jakim proramie to zrobić i jakie parametry zastosować?? Chyba do tego zastosuje F11-16,ISO 100,korektę ekspozycji,ale nie wiem co z ostrością i jaki program mam zastosować??
                Nie wiem, jaki program. Mając spota zdjąłbym pomiar z obszaru nieba w pobliżu zachodzącego słońca (ale tak by nie dotykać samego słońca) z korektą ok. +1EV (więksżą lub mniejszą w zależności od tego, jaki efekt ostateczny chcemy osiągnąć), parametry pozostałe jak wyżej napisałem. Ponieważ 350D spota nie ma, próbowałbym z kombinacją partial+zoom w trybie M.

Komentarz

• WaldekA
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 246

Jak dasz +1EV to prześwietlisz, prędzej -1/3 lub -2/3. Przynajmniej ja tak robię - link w stopce 2-ga strona.
                  Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• Encor
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 175

Nic nie prześwietlę (chyba że słońce, ale ono musi być prześwietlone, bo jest źródłem światła). Bez korekty wyjdzie ci bardzo gęste niebo. I OK - jeśli taki chcesz mieć efekt. Dlatego napisałem w nawiasie, że można zmniejszyć lub zwiększyć korektę w zależności od planowanego efektu.
                    Robiłem masę zachodów tą techniką Bez korekty jest OK na slajdach.

Komentarz

• iras
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 28

W przybliżeniu takie ustawienia jak podał encor. Ja dawałem korektę na minus ale robiłem wschody na klifie. Zachodu jak ktoś wspomniał raczej z lądu się nie da.

Komentarz

• sali128
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 195

Szkoda....To będzie trzeba rano wstać

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 411

Panowie, jak juz tak nie prosto coby sie nauczyc to zapominacie jeszcze o szarych filtrach polowkowych, ktore do tego rodzaju zdjec (wszelakiego rodzaju landszafty na pograniczu niebo / ziemia) nadaja sie wysminiecie i sprawdzaja rewelacyjnie. spytajcie akustyka.

pozdrawiam,
                          Ostatnio edytowany przez Zodiakalny Rak; 4383.
                          z pozdrowieniami

Komentarz

• sail0r
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 198

Zamieszczone przez iras
                            W przybliżeniu takie ustawienia jak podał encor. Ja dawałem korektę na minus ale robiłem wschody na klifie. Zachodu jak ktoś wspomniał raczej z lądu się nie da.
                            pokaz jakas fotke bo wschodu na klifie jakos sobie tez nie moge wyobrazic

tak na oko klif ladnie widac z poludnia, z zachodu widac ta "nieladna" czesc klifu - czyli las (czyli ciezko zrobic wschod slonca), a jak chcesz popatrzec na klif ze wschodu (aby zrobic zachod slonca) to jak juz napisalem musisz byc na wodzie......
                            S45 user

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 411

Zamieszczone przez sail0r
                              pokaz jakas fotke bo wschodu na klifie jakos sobie tez nie moge wyobrazic

tak na oko klif ladnie widac z poludnia, z zachodu widac ta "nieladna" czesc klifu - czyli las (czyli ciezko zrobic wschod slonca), a jak chcesz popatrzec na klif ze wschodu (aby zrobic zachod slonca) to jak juz napisalem musisz byc na wodzie......
                              http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=958809
                              z pozdrowieniami

Komentarz

Pracuję...