Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jestem bardzo początkująca w dziedzinie fotografii studyjnej także bardzo proszę z góry o wyrozumiałość
Chciałabym zrobic sobie małe studio w domu. Nie duzym kosztem i tez zeby nie było full profesjonalne tylko bardziej cos na początek
Kupiłam jak narazie statyw do teł i 3 tła. Zastanawiam sie nad lampami, softbox'ami itp.
Możecie coś mi powiedziec na ten temat. Lepiej lampy, softbox'y czy cos innego?
Mój sprzęt to Canon 500d. Chciałabym wykorzystywać studio do portretów, aktów oraz chciałabym robic zdjęcia dzieciakom
Jeżeli to nie problem to napiszcie jaka jest różnica pomiędzy oświetleniami studia mysle o softbox'ach (prostokątnych, parasolkach), Quantuumy itp.
I najważniejsze jakie oświetlenie najbardziej polecacie dla początkującego fotografa studyjnego
Każdy kiedyś zaczyna, i na początku nic nie wie na nowy dla niego temat, to normalne
A jeśli czegoś nie wie, to może np. zacząć od czytania na dany temat, a później może zacząć pytać o sprawy, które nadal są niejasne. Mam nadzieję, że zrobiłaś to samo, więc poczytałaś np. na tym forum kilkanaście wątków pod tytułem "co do małego studia", "jaki sprzęt do domowego studia", "co kupić na początek" i masz już jakieś własne plany i przemyślenia, a teraz chcesz tylko potwierdzenia Twoich wyborów oraz wyjaśnienia pozostałych wątpliwości, prawda? Na pewno nie chodzi o to, aby w tym wątku robić wykład z podstaw fotografii studyjnej, kolejną analizę różnic między światłem ciągłym i błyskowym, ani o wyjaśnienie różnic w sposobie świecenia np. zwykłej czaszy i okty 150cm, bo to już widziałaś na innych stronach poświęconych fotografii studyjnej, lub nawet na stronach sprzedawców wyposażenia studia (np. na środku strony głównej firmy fripers masz duży napis "Porównywarka akcesoriów i modyfikatorów")
Nie podałaś rozmiarów pomieszczenia ani kwoty na zakupy, to jest dość istotne przy planowaniu.
A jak sądzisz? - czy długo masz zamiar być początkującą?
Czy kiedy przestaniesz być początkującą, to będziesz chciała zachować sprzęt, który nijak nie będzie przystawał do zaawansowanego?
Nie będzie Ci go żal wyrzucić? (mnie było). Musisz się liczyć z tym że prawie ze wszystkim co teraz kupisz taniego, będziesz musiała się rozstać.
Wydając więcej teraz, w przyszłości unikniesz powtórzenia tych wydatków.
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
Do zaawansowanego blyskania to potrzebne jest duze pomieszczenie na studio .
Masaesu, pisze o malym studio domowym, czyli pewnie w standardowym niewielkim pokoju, pomalownym (niestety) na bialo.
Przy takich warunkach blyskanie jest dosc ciezkie, poniewaz czegobysmy nie uzyli to i tak swiatlo odbije sie od sufitu i scian (jak w namiocie bezcieniowym .)
Jezeli to faktycznie male pomieszczenie to proponuje softboxy, a nie parasolki. Latwiej bedzie kierowac i kontrolowac swiatlo.
Jezeli studio trzeba montowac/demontoac przed/po sesji to ja bym kupil kilka speedlitow YN (conajmniej trzy), wyzwalacz YN622TX i odbiorniki YN622.
do tego softboxy 60x90 i jakiegos strip'a 30x180. (lub 2szt 30x90 poniewaz bedzie problem z rownomiernym wypelnieniem 30x180 przez jedna lampe).
Napisz moze najpierw jak duzy to pokoj, czy studio bedzie na stale (i czy da go sie pomalowac na ciemnoszaro )
Rozmiar pomieszczenia, gdzie chciałabym aby było studio to około 4x3m.
Studio nie będzie tam na stałe. Gdy będe miała sesje zaplanowana to wtedy będzie rozkładane.
Nie chce kupować barachła, które mi sie do niczego nie przyda a jest tanie
Mówiąc o czyms dla początkującego miałam na mysli cos przydatnego, dobrego ale nie w jakies oszałamiająco wysokiej cenie
Na początek chciałabym wydać do 500 zł za oświetlenie i pozniej dokupować inne rzeczy z biegiem czasu jezeli zajdzie taka potrzeba.
Zdjęcia w studiu będę wykonywać akty, portrety, zdjęcia dzieci, fashion.
Sciany jasne.
W tak malym pomieszczeniu trudno bedzie wykorzystac potencjal lamp. No chyba ze sciany i sufit beda czarne bo przy jasnych scianach i suficie beda swiecic nie tylko lampy ale i cale pomieszczenie.
Zacznij może na początek od np. Quantuum Move 300 Ws plus parasolka, tło polipropylenowe i statywy do tego - powinnas sie zamknąć w kwocie ok 550-600 zł.
Najlepiej jednak byłoby kupic 2 lampy.
300Ws do takiego pomieszczenia pomalowanego na bialo to duzo. Lepiej 2x200Ws, a nawet 2x150. Ja w wiekszym pomieszczeniu (tez bialym) uzywalem 200Ws i ciezko bylo opanowac swiatlo, swiecilo wszedzie .
Moze popatrz na 2xYN560, flash zawsze sie pozniej przyda w plenerze.
W takim malym pomieszczeniu, bedzie ciezko. Zeby uchwycic cala sylwetke trzeba ponad 3m odleglosci, przy ogniskowej 35mm. Model zaraz przy tle nie moze stac, a i fotograf musi jakos patrzec w wizjer. Z tych aktow to moga tylko gole glowy wyjsc
Komentarz