Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Kłopot z synchronizacją lamp przy czasach 1/200 (FF)
Odp: Kłopot z synchronizacją lamp przy czasach 1/200 (FF)
Witam. byłam w studio i znów to samo. Przyszedł mąż który raczej laikiem jest i włączył w obu lampach fotocelę i potem był spokój o co kurde kaman to ja nie wiem.
Ja robię na 1/125 jak dam inne czasy to mam ten znany już cień na dole kadru.
Wcześniej miałam tylko jedną lampę msn 500 i robiłam z nią z lampą systemową na fotocelę. wszystko działało. Działała również z wyzwalaczem radiowym ta jedna lampa.
3 dni temu zakupiłam tą msn 300 własnie pod kontem poniedziałkowej sesji... na złość długi weekend
kabla synchro nie ma szans podpiąć tak jak piszecie nie pasuje do mojego aparatu a innego nie było w zestawie.
może ta zabawa z próbnymi błyskami jak piszesz coś da a z drugiej strony może faktycznie tel ma coś z tym wspólnego.. bo cały czas ktoś do mnie dzwonił...
sama nie wiem ale bardzo dziękuję za pomoc.
--- Kolejny post ---
Czy dobrze zrozumiałam... że na obu lampach musi być włączona fotocela?
teraz na gorąco myślę.. skoro wyszło ok.
Zamieszczone przez Matsil
(...) Niestety właśnie te 5-ki tak mają, że przy 1/200s mimo, że producent zapewnia pełną synchronizację w życiu już tak pięknie nie jest. Na 1/200s zostaje ciemny pasek na krawędzi zdjęcia. Jak się dobrze przyjrzysz ten efekt jest także na 1/160s z tym, ze to już nie jest ciemny pasek a delikatne zacienienie - coś w rodzaju jednostronnej winiety.
Niejedna książka pisze o tym zachowaniu 5-ek.
Niestety 6D też tak ma :-( Ciekawe jak jest z jedynkami... albo dobra, nie ciekawe, bo i tak nie kupię :-)
Czy ktoś zauważył jeszcze na 6D ten mankament?
No raczej na wszystkich 6D tak bedzie. Dopiero na 1/125 jest ok. Zastanawiam sie tylko czy bezprzewodowe wyzwalacze nie sa tego problemem. Podpinajac lampe yn568exII bezposrednio pod stopke, bez hss moge robic do 1/180.
6d , 3xyn622, 2x yn568exII na 1/180 nie ma problemu. Krótsze czasy na hss do nawet 1/4000 też jest ok. Znajomego Pixel Knight i lampy studyjne na 1/180 czarny pasek. Nie jestem w tym biegły . Taka moja obserwacja. Nie próbowałem lampek reporterskich z jego Pixelami i nie próbowałem swoich yn z jego lampami. Ale jak będzie okazja to sprawdzę te kombinacje.
Zamieszczone przez amor22
Zastanawiam sie tylko czy bezprzewodowe wyzwalacze nie sa tego problemem. Podpinajac lampe yn568exII bezposrednio pod stopke, bez hss moge robic do 1/180.
Sam sobie odpowiedziałeś
Aparat ma określone możliwości, radiowa transmisja sygnału wprowadza pewne opóźnienia, zależne od konstrukcji wyzwalaczy radiowych (wyzwalanie radiowe jest nieco bardziej skomplikowane, niż "nic się nie dzieje = brak sygnały" i "trzeba błysnąć = natychmiast wysyłam pojedynczy sygnał"). Jak ktoś nie jest przekonany, może spróbować wyzwolenia lampy podłączonej zwykłym kablem (przenoszącym tylko wyzwalanie) i przez wyzwalacze radiowe. Przy lampach studyjnych może dochodzić dłuższy czas błysku (rozświetlania się i gaśnięcia palnika).
Chyba mieszamy 2 watki. Ja mowię cały czas w kontekście pierwotnego, czyli synchronizacji ze studyjnymi. A raczej jej braku przy 1/180-1/250. Co do systemówek, to mi z PW bez włączonego HSS spokojnie przy 1/180 naświetla cała klatkę.
Ale pytanie jest inne: żeby mieć ze studyjnymi czasy 1/200 lub 1/250 trzeba zmienić sprzęt? Na jaki? 6d nie daje rady, 5d tez nie... Wiec albo 1 albo Nikon?
Zamieszczone przez m2k
Chyba mieszamy 2 watki. Ja mowię cały czas w kontekście pierwotnego, czyli synchronizacji ze studyjnymi. A raczej jej braku przy 1/180-1/250. Co do systemówek, to mi z PW bez włączonego HSS spokojnie przy 1/180 naświetla cała klatkę.
Ale pytanie jest inne: żeby mieć ze studyjnymi czasy 1/200 lub 1/250 trzeba zmienić sprzęt? Na jaki? 6d nie daje rady, 5d tez nie... Wiec albo 1 albo Nikon?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Skoro 6D ma max czas synchronizacji 1/180 to by osiągnąć czas 1/250 musisz wydłużyć czas błysku (to zależy od lampy) i wyzwolić go odpowiednio wcześnie. Nie używam lamp studyjnych, ale pamiętam był tu taki wątek.
Jeśli z lampami studyjnymi wychodzi czarny pasek przy 1/180,a z reporterskimi jest dobrze to nie winił bym aparatu, tylko lampy lub wyzwalacze i jak napisał r_m doszukiwał bym się tego w rozświetlaniu się i gaśnięciu palnika.
Zamieszczone przez Cichy
Co za różnica 1/180 czy 1/250
Bo 6D ma max czas synchronizacji właśnie 1/180, chcąc uzyskać czas 1/250 z lampami reporterskimi należy włączyć HSS, a ze studyjnymi czas błysku musi być odpowiednio długi i zacząć się i zakończyć w odpowiednim czasie, ponieważ migawka nie odsłania w jednym czasie całości matrycy.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4 Moje fotkiMoje fotki II
Zamieszczone przez tlustyx
Skoro 6D ma max czas synchronizacji 1/180 to by osiągnąć czas 1/250 musisz wydłużyć czas błysku (to zależy od lampy) i wyzwolić go odpowiednio wcześnie. Nie używam lamp studyjnych, ale pamiętam był tu taki wątek.
Jeśli z lampami studyjnymi wychodzi czarny pasek przy 1/180,a z reporterskimi jest dobrze to nie winił bym aparatu, tylko lampy lub wyzwalacze i jak napisał r_m doszukiwał bym się tego w rozświetlaniu się i gaśnięciu palnika.
Na to (lampy) w sumie mam niewielki wpływ. Wynajmuję zazwyczaj studio i korzystam ze sprzętu, jaki tam zastanę . Ostatnio od dłuższego czasu wynajmuję to samo studio i zauważyłem problem. Może czas zmienić miejsce?
Ale dzięki za info, to trochę wyjaśnia :-)
Zamieszczone przez m2k
Na to (lampy) w sumie mam niewielki wpływ. Wynajmuję zazwyczaj studio i korzystam ze sprzętu, jaki tam zastanę . Ostatnio od dłuższego czasu wynajmuję to samo studio i zauważyłem problem. Może czas zmienić miejsce?
Mam głupie pytanie: jeśli to Ci przeszkadza w studio, to w jakim celu chcesz mieć ten krótszy czas? W plenerze ze studyjnymi bym nie pytał, ale jeśli w studio, to zapytam
Zamieszczone przez m2k
Nie ma najmniejszego problemu aby z lampami studyjnymi uzyskać czas synchronizacji 1/8000 sek. Proste i tanie rozwiązanie to odbiorniki Yongnuo 622C. U mnie z C5dmkII i lampami Quantumm od 400 do 750 Ws uzyskuję minimalne czasy bez najmniejszego problemu z pełną powtarzalnością.
Czasami mi łapie trochę zastanego, jak jest jasny dzień, a studio w którym ostatnio fotografuję ma duże jasne okna.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Tomek De
Nie ma najmniejszego problemu aby z lampami studyjnymi uzyskać czas synchronizacji 1/8000 sek. Proste i tanie rozwiązanie to odbiorniki Yongnuo 622C. U mnie z C5dmkII i lampami Quantumm od 400 do 750 Ws uzyskuję minimalne czasy bez najmniejszego problemu z pełną powtarzalnością.
Ja mam PW do reporterskich i nie będę teraz kupował innych :-)
Do studyjnych - jak napisałem wyżej - używam sprzętu, jaki zastam w (wynajętym) studio.
Zamieszczone przez m2k
Czasami mi łapie trochę zastanego, jak jest jasny dzień, a studio w którym ostatnio fotografuję ma duże jasne okna.
Poproś o zniżkę za trudne warunki
Jak dla studia jest to za duży wydatek, to można samodzielnie zaopatrzyć się w czarne worki na śmieci i rolkę taśmy "malarskiej", choć to trochę dziwne, że właściciel studia nie pomyślał o zaciemnieniu.
Zamieszczone przez m2k
Ja mam PW do reporterskich i nie będę teraz kupował innych :-)
Też mam, ale powiem szczerze odkąd kupiłem te chińczyki, pockety leżą i się kurzą. Ja kupiłem yongnuo właśnie dla ultra krótkich czasów na dużych lampach studyjnych, jednak używam ich od tej pory non stop z każdymi lampami, również systemowymi bo są generalnie dla mnie dużo wygodniejsze / mniejsze od PW. Ostatnio nawet udało mi się wyzwalać jedna parą + przewód pc dwie 580EXII, obie poza sankami, obie z ustawieniami manualnymi.
Wszystko zależy od tego jak bardzo zależy Ci na krótszych migawkach, zakup tych odbiorników to niewielki koszt a problem rozwiązany. W każdym wynajętym studio możesz przecież wyzwalać czym chcesz.
Komentarz