Kłopot z synchronizacją lamp przy czasach 1/200 (FF)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • architectus21st
    • 2012
    • 4

Kłopot z synchronizacją lamp przy czasach 1/200 (FF)

Witam.
    Borykam się z kłopotem związanym z czasem błysku.
    A mianowicie na Canon 60D ustawiam 1/200 lub 1/250s i klatkę mam naświetloną poprawnie.
    Przy Canon 5D mk I i 5D mk II czas maks jaki mogę uzyskać to 1/160s.

Efekt krótszych czasów polega na tym, że dół klatki jest niedoświetlony, wręcz czarny.

Sprawdzałem to na lampach chińskich 100Ws na 200 i 300Ws to samo,
    Mam lampę QUANTUUM 300Ws efekt ten sam
    Na szkoleniu pracowałem na BRONCOLOR i też ten sam efekt (notabene nie tylko u mnie ale u wszystkich uczestników szkolenia)

O ile pamietam na nikonie FF nie było tego zjawiska.

Efekt występuje niezależnie czy synchro jest poprzez bezprzewodowy wyzwalacz czy przez złącze PC.

Pytanie czy któryś z kolegów ma na to jakiś patent ?
  • Matsil
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2022

Odp: Kłopot z synchronizacją lamp przy czasach 1/200 (FF)

Musisz się do tego przyzwyczaić. Niestety właśnie te 5-ki tak mają, że przy 1/200s mimo, że producent zapewnia pełną synchronizację w życiu już tak pięknie nie jest. Na 1/200s zostaje ciemny pasek na krawędzi zdjęcia. Jak się dobrze przyjrzysz ten efekt jest także na 1/160s z tym, ze to już nie jest ciemny pasek a delikatne zacienienie - coś w rodzaju jednostronnej winiety.
    Niejedna książka pisze o tym zachowaniu 5-ek.
    Nikon ma czas synchronizacji do 1/250s i rzeczywiście na tym czasie nie widać problemu.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Kuba1
      Uzależniony
      • 2010
      • 960

Zamieszczone przez architectus21st
      Witam.
      Borykam się z kłopotem związanym z czasem błysku.
      A mianowicie na Canon 60D ustawiam 1/200 lub 1/250s i klatkę mam naświetloną poprawnie.
      Przy Canon 5D mk I i 5D mk II czas maks jaki mogę uzyskać to 1/160s.

Efekt krótszych czasów polega na tym, że dół klatki jest niedoświetlony, wręcz czarny.

Sprawdzałem to na lampach chińskich 100Ws na 200 i 300Ws to samo,
      Mam lampę QUANTUUM 300Ws efekt ten sam
      Na szkoleniu pracowałem na BRONCOLOR i też ten sam efekt (notabene nie tylko u mnie ale u wszystkich uczestników szkolenia)

O ile pamietam na nikonie FF nie było tego zjawiska.

Efekt występuje niezależnie czy synchro jest poprzez bezprzewodowy wyzwalacz czy przez złącze PC.

Pytanie czy któryś z kolegów ma na to jakiś patent ?
      Patent jest jeden - dłuższe czasy . Ja w studio robię na 1/125 (C5D3, lampy Quantuum, Aurora), bo tylko wtedy jest w pełni naświetlona CAŁA klatka, choć Low-key spokojnie można robić przy 1/160 (bardzo delikatne przyciemnienie krawędzi kadru widoczne na zdjęciach z białym tłem).

Pamiętaj jednak, że z lampami reporterskimi możesz spokojnie fotografować przy czasie X-sync - problem dotyczy tylko lamp studyjnych.

Komentarz

• architectus21st
        • 2012
        • 4

Oki. No to supcio
        Zastanawiam się nad sprzętowym rozwiazaniem tegoż kłopotu ale jak cos wymyślę dam znać
        Póki co niestety tego się własnie obawiałem.
        Pozdrawiam
        Marek

Komentarz

• Matsil
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2022

Zamieszczone przez architectus21st
          Zastanawiam się nad sprzętowym rozwiazaniem tegoż kłopotu ale jak cos wymyślę dam znać
          Kolega Ci wyżej podpowiedział. Są jedynie 2 opcje, dłuższy czas, bądź lampy systemowe. Ja jak muszę szeroko otworzyć przysłonę skracam czas i korzystam z HSS, ale w sofboxach bądź parasolkach mam systemówki i działa to super.
          R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• skura
            Bywalec
            • 2006
            • 125

Pamiętaj, że HSS bardzo, bardzo zabiera moc lamp.

Komentarz

• tomasek
              Bywalec
              • 2007
              • 169

Jest jeszcze jedno wyjście, ale wymaga kombinacji.

Sposób jest opisany w tym wątku: http://www.canon-board.info/lampy-bl...tml#post970865

Zamieszczone przez dinderi
              No więc, zacznę od więc.
              Sam sobie odpowiadam na konkluzję ze znakiem zapytania.
              Zakupiłem fotocelę na 1 błysk, z gniazdem synchro.
              Skorzystałem z pomysłu, który W TYM TEMACIE podał kiedyś Micles (ukłony za pomysł) i dwie, tanie lampy na odbiornikach RF-602 zarejestrowały się na zdjęciu, nawet przy czasie 1/8000 sekundy.
              Mój setup wyglądał tak:
              Body -> OC-E3 -> 580EXII w HSS w trybie M -> fotocela na 1 błysk z gniazdem PC -> kabelek PC -> nadajnik Yongnuo RF-602 -----------fale eteru------------> odbiornik RF-602 -> na jednym odbiorniku lampa YN560, na drugim YN-460II.

Żeby ich błysk zarejestrował się, lampy YN muszą pracowac na full power, tak jak to opisał wyżej sylwek2k. Zdjęcie nawet jednego stopnia z mocy powoduje, że błysku nie ma na zdjęciu.

Tym oto sposobem, jestem w stanie poważnie zwiększyć ilość światła błyskowego w trybie HSS, bez potrzeby kupowania nowych lamp i/lub wyzwalaczy.

http://img684.imageshack.us/img684/2053/schemathss.jpg

Ostatnio edytowany przez tomasek; 10061.
              5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• Goha
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 26

Nie wiem czy w tym wątku ale potrzebuję pomocy.
                Mam dwie lampy błyskowe studyjne msn 500 i msn 300. Do tego nadajnik i odbiornik radiowy. Focę Canon 6d.
                Do jednej lampy mam podpięty odbiornik a w drugiej lampie mam włączoną fotocele.
                Po zdobieniu jednego zdjęcia f/2,8 i 1/250 lampy błyskają jednocześnie, jest ok. Po kilku sekundach zaczynają szaleć, jedna wyzwala drugą i mam istną dyskotekę. nie jestem wstanie tego opanować jedynym wyjściem jest wyłączenie jednej z lamp.. co jest nie tak. Czy powinnam mieć dwa odbiorniki? co robię nie tak. Proszę o pomoc.
                Dzięki.

dodam że mam ten wyzwalacz i w opisie jest napisane, że może on wyzwolić kilka odbiorników.
                Ostatnio edytowany przez Goha; 48340.

Komentarz

• xxkomarxx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1456

Moze masz wlaczona fotocele na lampie z odbiornikiem i wyzwalaja sie wzajemnie.
                  Ostatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.

Komentarz

• Goha
                    Dopiero zaczyna
                    • 2013
                    • 26

Właśnie nie bo zwracałam na to szczególną uwagę. Nawet odbiornik przepinałam pod inną, tą słabszą lampę i dalej ta sama dyskoteka..
                    w pon mam sesję a na wczorajszej mi aż wstyd było jak błyskały.

Komentarz

• xxkomarxx
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1456

A probowalas wyzwalac przewodem. Moze cos nie tak z radiowym.

Komentarz

• Goha
                        Dopiero zaczyna
                        • 2013
                        • 26

czyli kabel synchro podpiąć pod odbiornik a drugi do wyzwalacza wpiętego w sanki?
                        bo do mojego Canna 6D nie pasuje druga końcówka, do żadnego wejścia w aparacie.

tu do lampy?

takie mam tylko wyjścia w aparacie.
                        Ostatnio edytowany przez Goha; 48340.

Komentarz

• xxkomarxx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1456

Mozesz sprobowac ale to nic nie da. Jak masz inna lampe np systemowa to sprawdz czy wyzwalajac przez fotocele tez sie tak dzieje. Ale wejscie pc masz w aparacie. Chyba ze nie masz przewodu pc jack(powinien byc w zestawie z lampa)
                          Ostatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.

Komentarz

• skura
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 125

Pytanie do Ciebie:
                            Czy te wyzwalacze tak działają od momentu zakupu? Jeżeli tak - to bym je zwrócił, albo zamienił na yongnuo 603(wg mnei bardziej uniwersalne). Jeżeli teraz się sp...yły - to wyślij do naprawy. Normalne objawy to nie są.
                            Drugie pytanie:
                            Czy wszystko działa normalnie z jedna lampą i wyzwalaczem?

Przy okazji trochę dziwny ten wyzwalacz...wychodzi raczej na to, ze to tylko do studyjnych lamp jest...

wg opisu ze strony fripersa:współpracuje z aparatami z "gorącą stopką" lub poprzez gniazdo synchro (przewód w komplecie) - do 6d możesz podłączyć tylko poprzez gorąca stopkę. Szóstka nie ma gniazda pc.

Moje rady "na szybko" - poszukaj w swojej okolicy kogoś z wyzwalaczami i pożyć na sesję. Na forum jest wielu uczynnych ludzi, na pewno Ci pomogą.
                            Jeżeli na drugie pytanie odpowiedziałeś tak - to na sesję poniedziałkową(rozwiązanie tymczasowe), podłącz obie lampy do jednego odbiornika(odpowiednie kable-przejściówki znajdziesz w pierwszym lepszym sklepie ze sprzętem, na gieldzie lub zrobi Ci je zaprzyjaźniony elektronik(wtyczki mini jack 3,5 lub jack 6.5 i kabel ekranowany). W opisie nie ma informacji, ze jeden odbiornik nie moze wyzwolić 2 lamp.

Masz jakąś lampę systemową? mocowaną na aparat? jeżeli tak - ustaw na manual i spróbuj nią wyzwolić studyjne.

Jeżeli masz pytania najlepiej pisz na priva. Siedzę dziś cały wieczor przy kompie, a sam wiem jaki jest stres przed zleceniem, do którego mamy walnięty sprzęt...

Komentarz

• r_m
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2418

Mam dwie lampy błyskowe studyjne msn 500 i msn 300. Do tego nadajnik i odbiornik radiowy.
                              Do jednej lampy mam podpięty odbiornik a w drugiej lampie mam włączoną fotocele.
                              Po zdobieniu jednego zdjęcia f/2,8 i 1/250 lampy błyskają jednocześnie, jest ok. Po kilku sekundach zaczynają szaleć, jedna wyzwala drugą i mam istną dyskotekę.

Lampa A: bez odbiornika, wyłączona fotocela.
                              Lampa B: bez odbiornika, włączona fotocela.
                              0) Wyzwalasz kilka błysków testowych przyciskiem z lampy A.
                              1) Jeśli wszystko działa, podłączasz do lampy A odbiornik radiowy, włączasz odbiornik, wyzwalasz kilka błysków przyciskiem z lampy A
                              2) Jak wszystko działa, nadajnik do ręki, wyzwalasz kilka "błysków testowych".
                              3) Jak wszystko działa ok: zakładasz nadajnik na sanki (wyłączonego aparatu), wyzwalasz z samego nadajnika kilka błysków testowych.
                              4) Jak wszystko działa ok: włączasz aparat, wyzwalasz z samego nadajnika kilka błysków testowych.
                              5) Jak wszystko działa ok: robisz kilka próbnych zdjęć, czy działa ok?

Możliwe problemy: włączona komórka w kieszeni, blisko nadajnika lub odbiornika - telefon to nadajnik radiowy, być może akurat Twój wyzwalacz jest wrażliwy na zakłócenia spowodowane telefonem. Sposób - na próbę wynieść telefon albo go wyłączyć.
                              Jeśli przy (0) zaczyna się błyskoteka - problem leży w lampach, A zaczyna się wyzwalać sama z siebie.
                              Jeśli przy (1) - problem to odbiornik radiowy.
                              Jeśli przy (2) - problem to zestaw radiowy, albo sam nadajnik.
                              Jeśli przy (3, 4, 5) - wyzwalacze nie lubią się z Twoim aparatem, można sprawdzić z innym modelem aparatu dla pewności (czy to wina aparatu czy zestawu).

Swoją drogą używanie 1/250 z przeciętnym wyzwalaczem radiowym to nie jest najlepszy pomysł...
                              Ostatnio edytowany przez r_m; 27495.

Komentarz

Pracuję...