Jaki softbox reporterksi+statyw

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaco
    Coś już napisał
    • 2011
    • 67

Jaki softbox reporterksi+statyw

Jaki softbox reporterski + statyw polecacie za rozsądne pieniądze? Zestaw będzie używany głównie w warunkach plenerowych (czasami w trudnym terenie), zależy mi na dużej stabilności statywu (nie musi być super lekki)
    "Wiem co mówię, mówię co wiem. Dużo wiem, więc dużo mówię"
  • Fotopstryczek
    Uzależniony
    • 2013
    • 653

Odp: Jaki softbox reporterksi+statyw

Mam softbox reporterski 60x60 (jakiś chiński) kosztuje około 200zł, statyw oświetleniowy W806 daje rade, W803 nie bardzo. Trudny teren, no może być problem z rozłożeniem takiego statywu, bo nie da się go wypoziomować, wszystkie nóżki idą równo.

Komentarz

• r_m
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2418

Zamieszczone przez jaco
      zależy mi na dużej stabilności statywu (nie musi być super lekki)
      Dodatkowy obciążnik zakładany jak najniżej, jak najbliżej kolumny. Albo "skarpeta" wypełniona piaskiem/żwirem (długi wąski worek zawinięty dookoła kolumny), albo obciążniki zakładane na "poprzeczki" pomiędzy kolumną i nogami (do kupienia w sklepach), albo samoróbki - na jakimś forum widziałem statyw przerobiony w taki sposób, że kolumna mogła być zsunięta w dół, do podłoża - i na koniec kolumny założony krążek-obciążnik z hantli.

Komentarz

• KuzynPit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 398

Mam pytanie odnośnie rozmiarów...Stoje przed dylematem kupna softboxa reporterskiego, testowałem pożyczonego 50x50 i powiedzmy że jest całkiem spoko, ale zastanawiam się czy zauważalna będzie różnica między 40x40? Chodzi mi głównie o doświetlanie portretów max 3/4 sylwetki w plenerze i pomieszczeniach... czy lepiej dorzucić i kupić 60x60? Lampa to 430ex. czy może lepszy będzie sam softbox tego typu? Ktoś miał doczynienia z tym sprzętem?
        Ostatnio edytowany przez KuzynPit; 20006.

Komentarz

• KuzynPit
          Początki nałogu
          • 2008
          • 398

Nikt nie pomoże??

Komentarz

• ts-
            Dopiero zaczyna
            • 2014
            • 23

Mam ten reporterski 60x60 i ten w formie parasolki (mój jest okrągły). W pierwszym lampa skierowana jest w kierunku wylotu, prosto na białą powierzchnię rozpraszającą światło, w drugim jak zdjęcia pokazują, skierowana jest do wnętrza na powierzchnię odblaskową. Efekt jest taki, że "sprawność" drugiego rozwiązania jest mniejsza. Ta "parasolka" jest też znacznie delikatniejsza i mniej ergonomiczna w obsłudze (gorszy dostęp do ustawień lampy). Na Twoim miejscu brałbym ten klasyczny kwadratowy 60x60.
            flickr

Komentarz

• Matsil
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2022

Ja mam 2 takie:
              SOFTBOX REPORTERSKI 60x60 NA LAMPĘ BŁYSKOWĄ Wwa (3955646376) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
              Używam z dwiema 580exII. Do portretu daje radę, do 3/4 też, do całej sylwetki i do kontry już gorzej, tu bardziej przydałby się strip. Mniejszego nie polecam, bo używałem chwilę 40x40 i ten do 3/4 jest za mały, daje za bardzo punktowe światło.
              Na pewno dużą zaletą jest jego kompaktowość i możliwość łatwego zabrania praktycznie wszędzie.
              R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• wiktor2323
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1290

A używa ktoś parasolek "softboxów"?
                Osobiście miałem tego reporterskiego 60/60 i swiatło totalnie mi nie pasowało, dużo bardziej wolałem sie męczyć z rozkładaniem 60/90 niż z reporterskim
                Facebook

Komentarz

• KuzynPit
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 398

Zamieszczone przez Matsil
                  Ja mam 2 takie:
                  SOFTBOX REPORTERSKI 60x60 NA LAMPĘ BŁYSKOWĄ Wwa (3955646376) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
                  Używam z dwiema 580exII. Do portretu daje radę, do 3/4 też, do całej sylwetki i do kontry już gorzej, tu bardziej przydałby się strip. Mniejszego nie polecam, bo używałem chwilę 40x40 i ten do 3/4 jest za mały, daje za bardzo punktowe światło.
                  Na pewno dużą zaletą jest jego kompaktowość i możliwość łatwego zabrania praktycznie wszędzie.
                  No to postanowione że jednak 60x60... Bo jeszcze ponoć 60x60 ma na brzegach 60x60:P a jego powierzchnia jest ok 50x50

Zamieszczone przez wiktor2323
                  Osobiście miałem tego reporterskiego 60/60 i swiatło totalnie mi nie pasowało, dużo bardziej wolałem sie męczyć z rozkładaniem 60/90 niż z reporterskim
                  Ale przecież jego się rozkłada/składa jak blende:P Wiec nie rozumie filozofii

Komentarz

• wiktor2323
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1290

Zamieszczone przez KuzynPit
                    No to postanowione że jednak 60x60... Bo jeszcze ponoć 60x60 ma na brzegach 60x60:P a jego powierzchnia jest ok 50x50

Ale przecież jego się rozkłada/składa jak blende:P Wiec nie rozumie filozofii
                    Nie chodzi mi o rozkładanie Swiatło dawal takie jakies specyficzne
                    Facebook

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

Zamieszczone przez wiktor2323
                      Tez mam dwie. Parasolka bardziej rozprasza i zmiękcza światło, za to typowy softbox bardziej je kierunkuje. Pewnie dlatego, że lampa w softboxie błyska na blendę a w parasolce najpierw na odbłyśnik. Zależy co wolisz.
                      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• wiktor2323
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1290

Zamieszczone przez Matsil
                        Tez mam dwie. Parasolka bardziej rozprasza i zmiękcza światło, za to typowy softbox bardziej je kierunkuje. Pewnie dlatego, że lampa w softboxie błyska na blendę a w parasolce najpierw na odbłyśnik. Zależy co wolisz.
                        Właśnie chyba ten parasolkowy bardziej mi odpowiada... głównie chodzi mi po głowie doświetlanie w plenerze ślubnym jak blenda już nie może
                        Facebook

Komentarz

• KuzynPit
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 398

Ja jakoś do tego parasolkowego mam mniejsze przekonanie jako że światło że tak powiem leci wszędzie dookoła a nie jest bardziej ukierunkowane na postać?
                          Ktoś ma jakieś testy porównawcze tak z ciekawości?:>

Komentarz

• Matsil
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2022

Zamieszczone przez KuzynPit
                            Ja jakoś do tego parasolkowego mam mniejsze przekonanie jako że światło że tak powiem leci wszędzie dookoła a nie jest bardziej ukierunkowane na postać?
                            Ktoś ma jakieś testy porównawcze tak z ciekawości?:>
                            Nie do końca. Jak masz parasolkę nie transparentną, to efekt będzie bardzo podobny do softboxa. A jak masz parasolkę typu softbox czyli z dodatkowym materiałem rozpraszającym to już w domowych warunkach różnicy praktycznie nie zobaczysz. Jak pisałem wcześniej, typowy softbox bardziej kierunkuje światło i ma to znaczenie przy szerokim fotografowaniu. Przy typowych portretach i 3/4 różnicy wielkiej nie zauważysz.
                            A co do testów, to mogę kiedyś się pobawić i zrobić parę zdjęć z softboxem i parasolką. Kiedyś też byłem ciekawy i porównywałem, ale różnica jest tak mało widoczna, że od jakiegoś czasu softboxy leżą w szafie a ja robię głównie na parasolkach softboxowych. Dużo szybciej się je rozstawia.

Komentarz

Pracuję...