Jaki statyw pod flasha z parasolką?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dennis
    Coś już napisał
    • 2012
    • 64

Jaki statyw pod flasha z parasolką?

Może ktoś polecić jakiś statyw pod flasha z parasolką?
    Ewentualnie mobilny softbox, tj. pod flasha, nie żarówkę. ;p
  • chrislab
    Początki nałogu
    • 2009
    • 374

Odp: Jaki statyw pod flasha z parasolką?

zwyły funsport nie wystarczy?
    FUNSPORTS STATYW W803 - Cyfrowe.pl
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Komentarz

• Dennis
      Coś już napisał
      • 2012
      • 64

Ok dzięki, ma całkiem pozytywne opinie!

Wybrałem więc:

2x Lampenstativ DynaSun W803 220 Profi Qualität Stativ: Amazon.de: Elektronik
      http://www.amazon.de/Firefly-Beauty-...4576584&sr=1-2
      oraz 2x Phottix Varos Schirmneiger Blitzneiger mit: Amazon.de: Kamera & Foto

Komentarz

• mk

Oj nie nie nie nie nie! Jeśli chcesz coś porządnego i nie chcesz psioczyć na słaby materiał, rozkręcające się śrubki, siłę jaką musisz włożyć do przykręcenia, zaciśnięcia tego statywu to go nie kupuj... Ja się oduczyłem już korzystania z takich statywów po tym jak statyw po prostu się złożył pod ciężarem lampy + okta 80cm... Jeśli chcesz porządny statyw kup Quantuum AIR260 - posiadam 2 sztuki i chwalę sobie bardzo! Co do "chwytaka" parasolki najtańsze rozwiązanie za chyba 30 złoty u mnie śmiga aż miło ; )

Komentarz

• grzegorzki
          Początki nałogu
          • 2009
          • 369

Oj tak tak tak tak ! Tylko pamiętaj że Belastbarkeit bis 2 kg
          6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
          Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• chrislab
            Początki nałogu
            • 2009
            • 374

ten Quantum Air 260 też ok, jest trochę droższy, ale ma od razu głowicę...
            -C

Komentarz

• Dennis
              Coś już napisał
              • 2012
              • 64

Dobra skoro to tanie coś mi odradzacie to może taki? Ma bardzo dużo gwiazdek i opinii. Myślę, że tego pod Firefly, a ten tani pod samą lampę, przecież ona waży 450g, a głowica maximum drugie tyle.
              Walimex WT-806 Lampenstativ: Amazon.de: Kamera & Foto
              Bo nie ma na amazonie statywu z quantuum w nazwie, co jest bardzo dziwne, bo amazon jest bardzo duży! :P
              Ostatnio edytowany przez Dennis; 47596.

Komentarz

• KuzynPit
                Początki nałogu
                • 2008
                • 398

Cokolwiek co kupisz w cenie pow 50zł będzie ok... Bo każdy droższy jest mocniejszy od tego co pokazałeś... Ten Co pokazałeś to ja na dobrą sprawę bym w rękach mógł złamać bo jest naprawde do użycia hmmmm szczerze mówiąc nie wiem czego... Walimex będzie dobry...to jest cos jak:
                Statyw oswietleniowy 293 cm UDŹWIG 10kg PROFI 806 (3121923049) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
                Jak Tobie potrzebny jest do lampy reporterskiej i parasolki to w zupełności wystarczy...

Komentarz

• Hadrian
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 79

A może poprostu manfrotto?

Sent from my iPad using Tapatalk

Komentarz

• FlatEric
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 574

Do studio pod lampę aparatową z parasolką (także parasolką-softboxem) spokojnie wystarczy statyw modelu 803 - choć softboxa już chyba nie za bardzo utrzyma. W zasadzie ograniczać może tylko jego wysokość maksymalna wynosząca 205, no góra 210 cm; wytrzymałość i jakość ma zupełnie dobrą, jest zaskakująco filigranowy po złożeniu. W plener już nie bardzo się nada z racji na niewielki rozstaw nóżek.
                    Model 806 to już jest solidny kawał statywu - wysokość 260 cm, udźwig 10 kg, amortyzacja sprężynowa, chyba ze 2x większy rozstaw nóżek, ale w porównaniu z 803 jest naprawdę spory - o 30 cm dłuższy po złożeniu i ma o tyleż większą wysokość minimalną.
                    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                    Analogowy DeviantArt
                    Wypociny formalne
                    Wypociny techniczne

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2462

Montowalem na 803 uchwyt BK-1 z lampa 580EX oraz softbox skladany w parasolke 60x90. Stalo to w miejscu albo bylo bardzo niestabilne. Dopiero 806 zapewnil stabilnosc. Natomiast jesli chodzi o mocowanie samej parasolki to 803 spokojnie daje rade a jest mniejszy, lzejszy i latwiejszy do przenoszenia.

Komentarz

• skylight
                        Coś już napisał
                        • 2012
                        • 64

mam firefly i 803 (do tego żadne dodatkowe mocowanie nie jest potrzebne) - 803 bo jest lżejszy i poręczniejszy - zwłaszcza, jak chce się rozstawić sprzęt w niewielkim pomieszczeniu to większy 806 staje się totalną zawalidrogą. 803 spokojnie starczy, żeby zamontować i nawet wykorzystać całą długość, ale w terenie faktycznie nie będzie orłem stabilności - przy lekkim wietrze nawet trzeba by go porządnie obciążyć - jeśli chcesz mieć pewny statyw w plener to większy, ja kupiłam mniejszy z założeniem, bo miałam okazję kiedyś pracować z tym większym w mieszkaniu i uznałam, że jak niestabilność w terenie tego mniejszego będzie wyjątkowo upierdliwa, to najwyżej doinwestuje w drugi większy - cóż nie ma rzeczy idealnych do wszystkiego.

BTW - mieszkasz za granicą? Te same rzeczy z Amazona masz we Fripersie, zresztą Firefly o dobrych kilka złotych taniej niż ta sztuka, którą podesłałeś z Amazona, zresztą chyba w kraju łatwiej załatwić gwarancje itd.

A sam firefly sprawuje się ekstra Przetestowałam dla porównania kilka innych rozwiązań i to było prawie pod każdym względem najlepsze (układ światła, łatwość montażu, jakość materiału i wykonania, poręczność, dołączony pokrowiec..) jedno czego szkoda, to że nie zaplanowali do tego grida, mimo, że to raczej przecież okta z przeznaczeniem terenowym, w pomieszczeniach też się przydaje w wielu sytuacjach... z drugiej strony bardzo mało jest typowych repo-softów z dobrym gridem.
                        Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Komentarz

• majson
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 33

Polecam W 803+ uchwyt varos phottix xs. Cena przyzwoita i solidnie wykonane.Noszenie sprzętu w plenerze spowoduje,że szybko dostrzeżesz mobilność takiego zestawu.Polecam bo sam posiadam.
                          1Ds mkII 5DmkI T 16-28 C35 1.4L C85 1.2L C580EXII C580EXI Goldphoto YH324+Manfrotto 488RC2+kilka zabawek do strobingu

Komentarz

• chrislab
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 374

z tym varosem bym dyskutował - nie da się w nim zamontować parasolki tak, aby lampa celowała w jej środek.
                            -C

Komentarz

• Majkes
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 64

Statyw oświetleniowy F&V - 295cm - Notopstryk.pl Miał ktoś z tym doczynienia?

Komentarz

Pracuję...