Quantuum R+ 300 (...)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mateusz.
    Bywalec
    • 2012
    • 126

Odp: Quantuum R+ 300 (...)

Czyli jak w każdym quantummie jest kabel jak podłącze 2 kable pod jeden aparat? Czy wystarczy podłączyć jeden a druga lampa wyzwoli się sama?

Komentarz

• zoomi
      Uzależniony
      • 2012
      • 551

nie podłączysz dwóch przewodów pod jeden aparat

wystarczy podłączyć jedną lampę do aparatu a druga wyzwoli się automatycznie o ile światło błyskowe
      z tej pierwszej padnie na czujnik błysku który znajduje się na górze obudowy tej drugiej
      zależy to od jasności otoczenia i od ustawienia lamp względem siebie

czasami stosuję taki patent że na tej drugiej lampie przy samym czujniku montuje taką mini-blendę
      czyli kawałek białej kartki papieru od której odbija się światło

Komentarz

• pe.en.de
        Początki nałogu
        • 2009
        • 321

Zamieszczone przez zoomi
        czasami stosuję taki patent że na tej drugiej lampie przy samym czujniku montuje taką mini-blendę
        czyli kawałek białej kartki papieru od której odbija się światło
        Genialne. A ja się tak męczyłem
        Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Komentarz

• Mateusz.
          Bywalec
          • 2012
          • 126

A może ktoś ma jakiś ciekawy tekst z którego douczę się na temat wyzwalania lamp? Nadal jest to dla mnie czarna magia. Mógłbym kupić te wyzwalacze. Wtedy zakładam odbiornik na sanki aparatu a lampy błyskają same tak? Nie bardzo rozumiem też o co chodzi z tymi czasami. Zazwyczaj robiąc zdjęcia w domowym studio posługuje się czasami typu 1/200, 1/400 i wyżej.

Komentarz

• troglodyta
            Dopiero zaczyna
            • 2012
            • 37

czas 1/200 (ew. 1/250 w Nikonie i innych modelach) jest to najkrótszy czas synchronizacji lampy błyskowej z migawką, jak będziesz miał krócej to będziesz widział na zdjęciu przesuwając się szczelinę migawki czytaj ciemny pasek, czasem wyzwolenie błysku ma lekki poślizg i żeby uniknąć zaciemnienia na dole lepiej wybrać bezpieczniejszy czas od najkrótszego tj. 1/160. Dla systemowych lamp w sanki możesz wybrać opcję HSS (High Speed Synchro) i możesz używać krótszych czasów ale zmienia się sposób pracy lampy z pojedynczego błysku na światło ciągłe oczywiście kosztem mocy błysku.

Komentarz

• Usjwo
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1055

Zamieszczone przez troglodyta
              ... możesz wybrać opcję HSS (High Speed Synchro) i możesz używać krótszych czasów ale zmienia się sposób pracy lampy z pojedynczego błysku na światło ciągłe oczywiście kosztem mocy błysku.
              "Ciagle" raczej w cudzyslowie, bo to seria blyskow o duzej czestotliwosci

Komentarz

• Mateusz.
                Bywalec
                • 2012
                • 126

Czyli z jakich czasów najbezpieczniej korzystać w domowym studio z dwoma Q R+300? 1/300 czy dłuższy? Wiadomo z krótszych chyba nie będę miał potrzeby korzystać. Przepraszam że tak męczę ale chciałbym to zrozumieć

Komentarz

• Usjwo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1055

Czas musi byc conajmniej dluzszy od czassu x-synchro, w zaleznosci od puszki to jest 1/250 lub 1/200. Zakladajac lagi na wyzwalaczach, bedzie to 1/200 i 1/160. Przeciez w studio nic Ci nie ucieka wiec nie ma co "zylowac" czasu.

Komentarz

• Mateusz.
                    Bywalec
                    • 2012
                    • 126

Ok czyli jedno mamy już ustalone. Teraz kupiłbym wyzwalacze - zauważyłem że większość fotografów zazwyczaj korzysta z wyzwalaczów więc coś w nich musi być. Czy z tej listy jest coś ciekawego? search - - Fotoceny Najlepiej jeśli będzie to z tego sklepu to jeszcze zdążę pójść i kupić, bo później niestety wyjeżdżam i chciałbym wziąć cały sprzęt. Jeśli chodzi o cenę to nie chce też tych najtańszych. Lepiej dozbierać i mieć lepsze niż robić 3 krotnie te same zakupy

Jeśli chodzi o puszkę to mam Canona 500D. I na jakiej zasadzie takie wyzwalacze działają? Zakładam na sanki aparatu i lapmpy same błyskają czy na lampy również trzeba założyć jakieś odbiorniki?
                    Ostatnio edytowany przez Mateusz.; 47099.

Komentarz

• Usjwo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1055

Kupujesz jeden komplet (nadajnik + odbiornik). Nadajnik zakladasz na sanki aparatu, odbiornik laczysz z jedna z lamp (nadajniek musi miec gniazdo i kabel do podlazenia do lampy studyjnej). Ustawiasz moc lamp (recznie), naciskasz spust aparatu, radiowo wyzwala Ci sie pierwsza lampa (ta z odbiornikie). Pierwsza lampa blyska i przez fotocele (wbudowana w druga lampe) odpala druga.

Zamieszczone przez Mateusz.
                      Teraz kupiłbym wyzwalacze - zauważyłem że większość fotografów zazwyczaj korzysta z wyzwalaczów więc coś w nich musi być.
                      Czy nie za szybko kupujesz te graty? Moglbys choc troche poczytac co i dlaczego sie stosuje.

Komentarz

• Mateusz.
                        Bywalec
                        • 2012
                        • 126

Zamieszczone przez Usjwo
                        Kupujesz jeden komplet (nadajnik + odbiornik). Nadajnik zakladasz na sanki aparatu, odbiornik laczysz z jedna z lamp (nadajniek musi miec gniazdo i kabel do podlazenia do lampy studyjnej). Ustawiasz moc lamp (recznie), naciskasz spust aparatu, radiowo wyzwala Ci sie pierwsza lampa (ta z odbiornikie). Pierwsza lampa blyska i przez fotocele (wbudowana w druga lampe) odpala druga.

Czy nie za szybko kupujesz te graty? Moglbys choc troche poczytac co i dlaczego sie stosuje.
                        Ok teraz już coś więcej wiem Hmm oczywiście najpierw poczytam, ale chciałbym też się już w to zaopatrzyć i móc czytać i od razu w praktyce użytkować. Może wtedy szybciej załapie. Czyli w sklepie jeśli będę pytał o wyzwalacze to należy powiedzieć że do C500D i lamp studyjnych Q R+300 tak? Obojętnie jaką firmę wybiorę? Czy to YONGNUO czy Phottix? Zauważyłem że są też wielokanałowe. Czym to się różni? Kupić jednokanałowe czy wielo?

Komentarz

• Usjwo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1055

Powiedz ze do canona i lamp studyjnych i dla dobrego sprzedawcy powinno to wystarczyc. Opinie o firmach sa rozne, ja uzywalem YN RF602, teraz YN622 i sobie chwale. Wielokanalowe przydaja sie zeby nie wchodzic w zakres transmisji innych urzadzen radiowych, mnie sie nigdy nie zdazylo.

Komentarz

• Mateusz.
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 126

Niestety w zaawansowanym sklepie fotograficznym dowiedziałem się że nie mają wyzwalaczy do lamp studyjnych. Trochę mnie to zdziwiło, no ale trudno Może ktoś może polecić konkretny model? Wyżej przeczytałem że @Usjwo aktualnie posiada Yongnuo YN-622. Chętnie bym kupił skoro dobrze się sprawuje, ale może jeszcze coś poradzicie?

Komentarz

• Usjwo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1055

Ja blyskam speedlitami, wiec wyzwalacze z automatyka maja sens. YN622 ma wyjscie PC wiec trzeba kabelek (ok. 15PLN) ktory polaczy odbiornik z lampa studyjna.
                              Jakbys byl zainteresowany b. tanimi YN622 to pisz na priv.

Komentarz

• Mateusz.
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 126

A co do tego kabelka to wszystkie potrzebują? Wolałbym jednak coś bez kabli... Przy PC mam sieć i już chyba wystarczy.

Komentarz

Pracuję...