Wiatrak

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pkoprowski
    Bywalec
    • 2010
    • 154

Wiatrak

Witam,

wiatrak studyjny to nieraz przydatna rzecz, jednak dosyć droga jak do domowego/amatorskiego studia. Ceny "chińszczyzny" zaczynają się od trochę ponad 1000PLN (link) a markowe dochodzą do ładnych paru tysięcy (link). Dlatego zastanawiam się na ile (w zastosowaniach podkreślam: amatorskich), można sobie poradzić używając zwykłej dmuchawy przemysłowej (np. takiej). Wydajność ma podobną 1400m3/h vs 1200m3/h (chińczyk) vs 1700m3/h (Fomei). Oczywiście dochodzi kwestia mocowania - potrzebna byłaby jakaś samoróbka.

Ktoś ma jakieś doświadczenia? Próbował jakiś DIY?
  • studiofocus
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 19

Sam ostatnio zastanawiałem się nad wiatrakiem, w sumie nigdy nie miałem do czynienia z tym "szatańskim sprzętem" w fotografii.
    Taki nie wystarczyłby do uzyskania dobrych efektów?
    http://allegro.pl/cyrkulator-wentyla...090775459.html
    lub
    http://allegro.pl/wentylator-wiatrak...106237720.html
    lub
    http://allegro.pl/wentylator-stolowy...115106821.html
    ??

Komentarz

• Janek1977
      Bywalec
      • 2011
      • 121

Te wiatraczki z allegro są po prostu za słabe. Mam ten z pierwszego linku i nadaje się on świetnie do wietrzenia mieszkania w upalne dni, ale do studia się nie nadaje (no chyba, że też do wietrzenia). Sam szukam taniej alternatywy do markowych produktów, jeśli ktoś zna to poproszę o link.
      D3

Komentarz

• studiofocus
        Dopiero zaczyna
        • 2012
        • 19

Na pewnym forum znalazłem dobre opinie odnośnie modelu : Bionaire BAC19
        200W i tylko 99zł
        Sklep internetowy. Najlepsze produkty w przystępnych cenach kupisz tylko tutaj !

"też mam Bionaire BAC19, fakt, rozwieje włosy nawet dla całej drużyny chillleaderek"

Plus druga opcja : HONEYWELL HV180
        140W - 199zł
        Ostatnio edytowany przez studiofocus; 44174.

Komentarz

• grzegorzki
          Początki nałogu
          • 2009
          • 369

Bionaire BAC19 - 2894 m³/h
          HONEYWELL S&C - HV180E - 6100 m³/h

Poza tym 'produkt niedostępny'
          Ostatnio edytowany przez grzegorzki; 25197.
          6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
          Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• dj_zibi
            Uzależniony
            • 2007
            • 541

Do tanich wentylatorów wystarczy "dobudować" tube, ukierunkowująca strumień powietrza. Efekty sa sporo lepsze.
            Moja strona

Komentarz

• studiofocus
              Dopiero zaczyna
              • 2012
              • 19

Szkoda, że za Chiny ludowe nigdzie nie mogę znaleźć HONEYWELL HV180E nigdzie do kupienia ;/ Chyba wycofane ze sprzedaży

Komentarz

• marszull
                Bywalec
                • 2011
                • 126

HONEYWELL HV180E juz chyba nie sa produkowane, w tamtym roku byl juz problem z ich dostaniem w Europie
                Ja polecam jakikolwiek cylkulator podlogowy o mocy powyzej 120 W, z regulacja 3 stopniowa, przy zdjeciach studyjnych spokojnie daje rade ("rozwiewanie rekwizytow" i wlosow, przy efektach specjalnych typu burza piaskowa moze nie dac rady)
                minus to ustawienie na podlodze wiec jak trzeba dmuchnac prosto na wysokosci twarzy potrzebny jest asystent

Komentarz

• oldarcher
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 44

ja mogę coś napisać o DIY.
                  Używałem dość długo wentylatora nawiewu od jakiegoś auta.
                  Dorobione mocowanie statywowe i dzialalo to naprawde skutecznie.
                  Miało jednak mase wad:
                  - straszny hałas
                  - wymagal prostownika żeby dzialać z pełną mocą
                  - wyglądał obleśnie, paskudnie i wogóle

Z zalet to bardzo duza sila, praktycznie nigdy nie chodzil na maxa (prostownik pokazywal ponad 6A) bo włosy zamiast mieć rozwiane na modelce, były jak potraktowane halnym. Kolejna zaleta to minimalna cena a i strumień powietrza był dość wąski i łatwy w kontrolowaniu. Poza tym dawał się zabrać w plener.
                  Jak ktoś nie patrzy na wygląd i ma smykałkę DIY (oraz prostownik) to polecam to rozwiazanie.

Z innej beczki DIY, polecam dmuchawy do rozganiania liści.
                  Ogromna siła i bardzo kierunkowy strumień. Można też zrobić sobie łatwo modyfikatory kierunku i szerokości strugi.
                  5D mkII |Sammy 85mm 1.4 | 50 1.8 | 28 2.8 | Quantum, Elinchrom i JinBei 600 RF

Komentarz

• pkoprowski
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 154

Zamieszczone przez oldarcher
                    Z innej beczki DIY, polecam dmuchawy do rozganiania liści.
                    Ogromna siła i bardzo kierunkowy strumień. Można też zrobić sobie łatwo modyfikatory kierunku i szerokości strugi.
                    To jest niezła myśl. Warto wypróbować. Zwłaszcza, że nawet jak się nie sprawdzi w studio, to będzie z tego pożytek w ogrodzie ;-)

Komentarz

• oldarcher
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 44

Zamieszczone przez pkoprowski
                      To jest niezła myśl. Warto wypróbować. Zwłaszcza, że nawet jak się nie sprawdzi w studio, to będzie z tego pożytek w ogrodzie ;-)
                      Widziałem kiedyś na YT filmik z sesji gdzie chodziła taka dmuchawa i dawała rade naprawde solidnie.

Komentarz

• studiofocus
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 19

Kod:
                        - straszny hałas
                        Każdy szanujący się fotograf, a nawet fotoamator, który zaprosi na sesję modelkę/modela - powinien zadbać o to aby darować takich wątpliwych atrakcji
                        Takie jest moje zdanie.

Komentarz

• oldarcher
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 44

zgadzam sie z tym absolutnie. Z tego własnie powodu dmuchawa od auta wylądowała na strychu a ja jak potrzebuje wiatru kożystam z technicznego trzymajacego arkusz styropianu stosownej grubosci.

Komentarz

• studiofocus
                            Dopiero zaczyna
                            • 2012
                            • 19

Skoro wyżej wymienione są niedostępne, czy ktoś może jakiś inny model o sporej mocy polecić?

Komentarz

• KuzynPit
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 398

http://allegro.pl/cyrkulator-powietr...175502130.html
                              napisz do niego i niech Ci powie czy jest mocny czy nie skoro używał go w studio

Komentarz

Pracuję...