Problem z lampami Quantuum

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hadrianus
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 17

Problem z lampami Quantuum

Witam

Jako, że jestem świeżakiem jeśli chodzi o pracę z lampami studyjnymi bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość

Ostatnio robiłem zdjęcia zestawem 40D + Quantuum R+300 + wyzwalacz Pixel Knight. Czy to jest normalne, że pełna synchronizacja jest tylko przy 1/160?
    Bo przy 1/250 dół kadru jest już niedoświetlony..

I drugi pytanie do Tych co mieli styczność z lampami Quantuum R+; jaka może być przyczyna tego, że w lampach świecą się diody tylko na czerwono a wg instrukcji gotowość lampy oznacza zielone światełko

Z góry dziękuję za pomoc
    "If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're right."
  • 2du
    Coś już napisał
    • 2010
    • 55

Zamieszczone przez Hadrianus
    I drugi pytanie do Tych co mieli styczność z lampami Quantuum R+; jaka może być przyczyna tego, że w lampach świecą się diody tylko na czerwono a wg instrukcji gotowość lampy oznacza zielone światełko

Z góry dziękuję za pomoc
    Lampka gotowości świeci się na czerwono tylko wtedy kiedy lampa jest naładowana. Ta dioda ma czerwoną kopułkę i chyba na zielono nie zaświeci

Nie wiem jak z twoimi wyzwalaczami, ale czasami jest tak (zwłaszcza w tych tańszych) że czas synchronizacji może być mniejszy niż max w body np. jak podałeś 1/160. Swoją R+300 w warunkach domowo studyjnych wyzwalam przez 430 EXII i fotocele i nie ma problemu by czasy były krótsze niż 1/200 (brak zacienienia u dołu kadru).
    Pozdrawiam, 2du
    EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
    www.gabisia.com

Komentarz

• Hadrianus
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 17

Dziękuję za odpowiedź

Z tą lampką też mi się tak wydawało ale skoro w instrukcji napisali, że ma świecić na zielono to się zastanawiałem o co chodzi

Tylko, że te wyzwalacze podobno przenoszą automatykę więc jeśli dobrze rozumiem przy lampach systemowych czasy będą krótsze?
      No nic w studio 1/160 musi wystarczyć szczerze to liczyłem na 1/250 :-|

Komentarz

• 2du
        Coś już napisał
        • 2010
        • 55

Ja robię to tak http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
        Pozdrawiam, 2du
        EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
        www.gabisia.com

Komentarz

• Hadrianus
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 17

Dzięki za link!

Teraz trzeba zaopatrzyć się tylko w lampę systemową :smile:
          No cóż, nikt nie mówił, że będzie tanio :grin:

Komentarz

• eclipse
            Bywalec
            • 2007
            • 119

chcesz taniej? pixel king

Sent from my iPad using Tapatalk HD
            5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• Em Es
              Zablokowany
              • 2011
              • 394

a jakie czasy uzyskamy np w Pixel King + Quantuum + 5d2 ?
              podaj jak możesz jakiś link do Pixel Kingów które masz na myśli

Komentarz

• eclipse
                Bywalec
                • 2007
                • 119

1/8000

zerknij w exif zdjecia, ktore zrobilem synowi machajacemu baaardzo szybko reka

a co do samych kingow, to sa tylko jedne te: http://www.mega-pixel.pl/product-pol...a-Minolta.html
                Ostatnio edytowany przez eclipse; 10259.
                5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• Hadrianus
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 17

Przeżyję póki co z czasami 1/160, lampa systemowa będzie i tak

A jeśli mam zestaw Knight wyzwalacz + odbiornik i wymienię tylko wyzwalacz to też zadziała z krótszymi czasami?

Komentarz

• eclipse
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 119

knight i king to dwie rozne rzeczy... poczytaj pod linkiem, ktory podalem

Komentarz

• Hadrianus
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 17

OK, dzięki!
                      Póki co przeżyję z tymi przy 1/160 jest spoko reszta lamp przez fotocelę

Komentarz

• Em Es
                        Zablokowany
                        • 2011
                        • 394

bardzo dziękuję - czyli Kingi załatwiają sprawę

Komentarz

• eclipse
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 119

Zamieszczone przez Em Es
                          bardzo dziękuję - czyli Kingi załatwiają sprawę
                          zdecydowanie tak

Komentarz

• Hadrianus
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 17

Jeszcze mam jeden problem i może obejdzie się bez zakładania nowego tematu..

Po dzisiejszej sesji wszystkie zdjęcia są lekko nieostre :/ jedna lampa była wyzwalana kabelkiem a pozostałe dwie przez fotocelę.
                            Znalazłem w googlach, że to wina ustawienia na drugą kurtynę ale przy studyjnych da się to ustawiać?

Komentarz

• KuzynPit
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 398

Ustawiasz to w body aparatu... są dwie opcje albo synchro na 1 albo na 2. i chyba powinno załatwić sprawę, bo rozumie że przy 1/160 miałeś nieostre?

Komentarz

Pracuję...