Beauty dish w plenerze

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Da__FreaK
    Początki nałogu
    • 2009
    • 449

Ulisses, poki co 580 musi wystarczyc, tylko ma wspolgrac z czyms, i tu mam zagwozdke czy brac disha, czy softa
    Pozniej bedzie to na bank wspolgrac z mobilnym fomei-em albo quantumem 600.

Komentarz

• Ulisses
      Coś już napisał
      • 2012
      • 96

Dish vs soft, cóż to w znacznej mierze kwestia gustu. Światło z softa jest nieco bardziej miękkie. BD jest ostrzejszy sytuuje się pod tym względem gdzieś między softboxem a parasolką. To świetne narzędzie, ale wziąłbym raczej softa.
      W porównywarce bardzo dobrze widać różnice: http://fripers.pl/zastosowanie.html

Ps. Jest jeszcze oczywiście kwestia ukierunkowania światła, wydaje mi się, że mały soft -pod tym względem - lepiej by się sprawdził z 580tką niż BD.
      Ostatnio edytowany przez Ulisses; 44474.

Komentarz

• Da__FreaK
        Początki nałogu
        • 2009
        • 449

Systemowka jak wiadomo nie jest jakas mega mocna, wiec chcialbym maksymalnie wykorzystac z niej swiatlo nie tracac go gdy przechodzi przez material rozpraszajacy, dlatego myslalem o dishu Ale po przejrzeniu tej aurorki widze ze jak na takie malenstwo ma niezle mozliwosci

Komentarz

• MORFu
          Coś już napisał
          • 2009
          • 51

Zamieszczone przez Ulisses
          Dish vs soft, cóż to w znacznej mierze kwestia gustu. Światło z softa jest nieco bardziej miękkie. BD jest ostrzejszy sytuuje się pod tym względem gdzieś między softboxem a parasolką. To świetne narzędzie, ale wziąłbym raczej softa.
          W porównywarce bardzo dobrze widać różnice: http://fripers.pl/zastosowanie.html

Ps. Jest jeszcze oczywiście kwestia ukierunkowania światła, wydaje mi się, że mały soft -pod tym względem - lepiej by się sprawdził z 580tką niż BD.
          miałem podobną rozterkę kiedyś wybrałem parasolkę (wcześniej testując softa i bd)

Komentarz

• Natasha
            Dopiero zaczyna
            • 2012
            • 26

Odp: Beauty dish w plenerze

Czy ktoś z forumowiczów porównywał BD srebrnego z białym i mógłby podzielić się wnioskami z nieszczęsną?

Komentarz

• Jerzy
              Bywalec
              • 2004
              • 152

Mam obydwa,najpierw kupiłem srebrny,nie było po prostu innych,później biały.Srebrny powędrował na półkę,daje bardziej chłodne światło i bardziej ostre.Srebrny nadaje się bardziej do zdjęć jak ja to nazywam "pod ścianą",gdy dodatkowo chcemy pokazać ostry cień.Biały to ładniejsza skóra,wpadająca w złoty odcień.Ostatnio używam tylko białego czy to w studiu czy w plenerze.Polecam 70cm.
              Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
              http://www.maxmodels.pl/juras.html

Komentarz

• Natasha
                Dopiero zaczyna
                • 2012
                • 26

Zamieszczone przez Jerzy
                ..Polecam 70cm.
                Dziękuje Jerzy za te cenne informację. Mam wątpliwości tylko co do średnicy, czy 70cm to nie za dużo? Używać będę z lampą systemową 580EX w pomieszczeniach,oraz na zewnątrz w pochmurne dni. Boję się tylo żeby para nie poszła w gwizdek. Może 55cm wystarczy (od portretu do planu amerykańskiego)? Oczywiście zaufam radom starszych, bardziej doświadczonych kolegów, wolę jednak się upewnić

Komentarz

• Greg S
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 188

Posiadając BD 50cm w zupełności wystarczała lampa 430EX II. Planuję teraz zakup 70cm i mam nadzieję że do moich zastosowań ta lampa da sobię radę - 580EX tym bardziej powinna.
                  Nie pozostaje jednak nic innego jak sprawdzić samemu.

Zaciekawił mnie ostatni wpis o białym BD i mam zagwostkę - chętnie zobaczyłbym różnice na zdjęciach między srebrnym i białym BD.

Pozdr.

Komentarz

• rafal1980
                    Bywalec
                    • 2012
                    • 236

Posiadam BD 70cm biały kolor i 430ex II wyrabia się
                    Tu różnice pomiędzy modyfikatorami
                    Lumodi.com is a captivating and modern name that radiates innovation, elegance, and creativity—perfect for a forward-thinking company looking to establish. Plus more ideas at Domain Hero.

light test dummy | Flickr - Photo Sharing!

Komentarz

Pracuję...