Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Szukałem i nie mogę znaleźć. Może nie wiem jak dokładnie się to nazywa. Pomóżcie!
Konkretnie poszukuję takich sześcianów jakie są wykorzystywane przy fotografii aktu by posadzić na tym modelkę. Gdzie można coś takiego kupić, bo w większości sklepów internetowych sprzedających wyposażenie do studia nie znalazłem.
... a może jakaś instrukcja DYI (nie wiem nawet z czego to wykonać by było dość lekkie i wytrzymałe).
Pozdrawiam, 2du EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685 www.gabisia.com
Idziesz do Castoramy/Obi/Praktikera kupujesz 6 wyciętych na rozmiar płyt wirówych np. białych, klej "ala vikol" i masz oczywiście wczesniej musisz policzyc długości desek Cała filozofia. Dodam ze koszt wyniesie ~20-80 zł zalezy jak wielka ma byc ta "skrzynka".
halo halo!!!
Na jaki wymiar? Jak kupisz sześć jednkowo wyciętych kwadratów to sam to spróbuj skleić - czymkolwiek.
Musisz przeliczyć rozmiary uwzględniając grubość materiału. Mało tego - samo klejenie na bank nie wystarczy.Trzeba wzmocnic wkrętami...
No dobra - ja tylko o tym że jak chcesz porządnie tak by modelco nic nigdzie nie wlazło a i wyglądało na zdjęciach - zamów u dowolnego stolarza meblowego. Zostanie ci tylko pomalowac - co też nie jest proste.
Stolarz oklei ci co zechcesz i jak zechcesz.
I rób ze sklejki a nie pażdzierza bo będzie ciężkie jak diabli!
..mam nadzieję że nie dostanę po uszach za pozafotograficzne debaty ;-)
Czyli nikt tego typu wyposażenia nie sprzedaje?
Na zdjęciach widać, że tego typu rekwizyty są dość porządnie wykonane, widać nawet że oklejone jakąś folią lub z kawałkiem pleksi bo w nie których widać odbicia.
Co do wymiarów to myślę że na początek to góra 1m3 bo to i tak dużo, a i krawędź 75 cm by mi wystarczyła.
Z drugiej strony kleić coś takiego tylko klejem to bym się bał i myślę że bez jakiś kątowników i śrub to nie da rady.
Mógł by się wypowiedzieć kto ma coś takiego w studiu i skąd to zdobył.
Pozdrawiam, 2du EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685 www.gabisia.com
chcesz miec profi to idz do agencji reklamowej lub stolarza. zrobia Ci ladne lico z plexi lub co tam tylko bedziesz chcial. mozna nawet pomyslec nad kilkoma wielkosciami chowanymi jedna w druga.
halo halo!!!
Na jaki wymiar? Jak kupisz sześć jednkowo wyciętych kwadratów to sam to spróbuj skleić - czymkolwiek.
Jak to będą jednakowe kwadraty, to po złożeniu nie będzie sześcianu.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Ja bym dowiedział się tutaj http://www.jozefpawlowski.art.pl/kontakt.htm Swoje zrobiłem, zleciłem firmie robiącej kuchnie. Z anodowanego aluminium MDF i pleksi. Mocne lekkie i wytrzymałe. Tyle, że drogo wyszło. :-(
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Moja mama zrobiła sobie taką hmm kolumne-stojak na rzeźby:> zrobioną z takich hmmm cieńkich płyt niby osb tylko że zdecydowanie cieńszej coś jak tylne ścianki w niektórych meblach ale sztywniejsza, wewnątrz każdy z rogów jest wzmocniony listewkami tak jak na rysunku:
I takie usztywnienie zdecydowanie poprawia i stabilność i wytrzymałość bo na niej moja mama umieściła dość ciężkie rzeźby. Całość pomalowana farbą na biały kolor.
Jak będe miał chwile to mogę zrobić dokładne zdjęcia tego patentu
Albo mi przyszedł do głowy inny patent;] Kupujesz mały stolik z ikeii koszt ok 20-30zł i trochę go wzmacniasz i osłaniasz bocznymi ściankami z jakichś płyt i co najważniejsze spód również trzeba wzmocnić bo mój np trochę się odkleił od usadowienia modelek na nim:P
Chciałbym Wam zwrócić uwagę na pewien drobiazg. Skoro ktoś ma zamiar sadzać na sześcianie rozebraną modelkę to mógłby pomimo oszczędności pomyśleć też o jej bezpieczeństwie. Jeśli wpadnie do sześcianu niechybnie może zrobić sobie krzywdę a nawet jeśli nie to taka sesja nie będzie należała do udanych.
Ja bym to zlozyl z plyt wiorowych - sa ciezkie, ale i na szczescie tanie. Wkrety, wikol, szlif, farba/okleina i gotowe. W granicach 40-50zl za sztuke. A mozna na nich siedziec, skakac, latac, biegac i co tylko sie chce. Wiem bo sam buduje skrzynki audio ktore musza "troche" wytrzymac
Podobnie jak Sergiusz.Meble to nie zabawa w eksperymenty.Szczególnie te.Bo jedna osoba ,a może dwie przysiądą?
Co innego sześcian jako dekoracja, co innego siedzisko.
Ja przeglądam nieustające wątki typu mam trzy tysiące co kupić z linkiem alledrogo do kłantumów i odpowiedzi kup to bo ma o sto Ws mniej lub więcej a nikt się nie zastanawia nad bezpieczeństwem sprzętu. Ja od tego zaczynam i patrzę czy lampa ma jeden, dwa lub trzy bezpieczniki. Podobnie jest z rekwizytami do studia. Rządzą się swoimi prawami. Owszem można przy pomocy sznurka, kleju i taśmy samoprzylepnej ale to nie jest takie istotne. Istotne są wymiary. Podobnie jak stopnie w schodach mają określoną wysokość mieszczącą się w widełkach od-do. W innym przypadku osoby będą się na schodach potykać. Sześcian jest mało praktyczny i lepszym rozwiązaniem jest prostopadłościan o określonych wymiarach. Nie mniej obie bryły są mało praktyczne ze względu na sporą trudność podczas fotografowania. Wydaje mi się, że pytanie postawione w pierwszym poście wątku dotyczy raczej braku pomysłu na zdjęcie i jak ustawić modelkę a nie na czym ją posadzić bo najprościej niech siada na podłodze.
Jak juz bedziesz zamawial taki prostopadloscian to zamow sobie z jednym (lub dwoma) bokami z pleksi lub szkla przezroczystego lub matowego. Musi byc grube, zeby utrzymac +- podwojna wage modela i niezbyt lekkie, zeby bylo stabilne. Podswietlenie od spodu miekkim swiatlem daje ciekawy efekt. Jak nie znajdziesz stolarza to idz do nowootwartego sklepu i spytaj kto im robil szklane gabloty. W Warszawie nie powinno byc najmniejszego problemu. Np Abglass robi szklane schody, Tadeusz Wojcik robi szklane podlogi i zabudowy szklane itd itp
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
Komentarz