Sloneczko czy ringflash ? Czym to jest wg was zrobione ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

Sloneczko czy ringflash ? Czym to jest wg was zrobione ?

Tak sie zastanawiam, analizuje cienie i odbicia i nie jestem na 100% pewnien jak ta sesja byla blyskana, podejrzewam ze mogl byc wykorzystany ringflash ale na niektorych fotkach wyglada mi bardziej na b.disha lekko z gory i z prawej, reki sobie jednak uciac nie dam, moze ktos ma wiecej doswiadczenia i cos podpowie, ewentualnie jak zrobic takie swiatlo i mocny kontrast ? Dostepne mam 4 lampy i rozne modyfikatory, lecz nie posiadam [jeszcze] ringflasha

sesja to Victoria's Secret Halloween 2011

lub tutaj wieksze rozmiary fot 1600x2155px [nadal ta sama sesja]:

z gory dzieki

ta sama sesja wiecej fot:

Ostatnio edytowany przez miszaqq; 5976. Powód: dodanie linka
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
  • KuzynPit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 398

Jak popatrzysz na oczy to raczej nie widać tam żadnego Ringa, widać raczej jedno źródło światła. Ja obstawiam że to jest white seamless i do tego na modelke jest BD, ewentualnie sam BD jeśli mowa o tych ciemniejszych ujęciach.

Komentarz

• undisputed
      Coś już napisał
      • 2010
      • 99

w oczach widać blik w kształcie plamki, czyli był to beauty dish. ring flash dał by blik w kształcie kółeczka. a co do samego oświetlenia to z przodu jest to BD+ jakies swiatło uzupełniające od dołu (softbox, parasolka, blenda), a tło zostało przepalone przez co uzyskany został efekt white seamless tak jak wyzej mówi kolega
      Ostatnio edytowany przez undisputed; 36933.

Komentarz

• miszaqq
        Uzależniony
        • 2006
        • 678

no to od razu zapytam jakiego b.disha polecacie ? bialy czy srebrny ? i czy zaczynac od ~40-45cm czy od razu ~70cm ?
        EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• KuzynPit
          Początki nałogu
          • 2008
          • 398

u mnie na blogu ostatnie sesje studyjne są robione BD srebrnym 40cm w dużej mierze z gridem... i gdzieś tu na forum były posty dotyczące jakiego BD wybrać.

Komentarz

• undisputed
            Coś już napisał
            • 2010
            • 99

co do tego jaki kolor to już kwestia indywidualnych preferencji- biały daje inne swiatło niz srebrny (większośc tańszych modeli jest srebrna, biały bd wiąże się z większym wydatkiem). natomiast jesli chodzi o wielkość to im większy tym będzie dawać bardziej miękkie swiatło, ale i będzie potrzebowac więcej mocy, aby go zasilić. przedewszystkim musisz sobie odpowiedziec na pytanie do czego chcesz stosowac bd
            Ostatnio edytowany przez undisputed; 36933.

Komentarz

• lMl
              Bywalec
              • 2011
              • 225

oktagonalnym softem też bym popróbował, bliki w oczach inne, ale niewiele się różniące od BD
              canon, olympus

Komentarz

• undisputed
                Coś już napisał
                • 2010
                • 99

Zamieszczone przez lMl
                oktagonalnym softem też bym popróbował, bliki w oczach inne, ale niewiele się różniące od BD
                ale charakterystyka światła całkiem inna, choć nie mówie, że nie mozna spróbowac

Komentarz

• lMl
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 225

Pogrzebałem, poszukałem. Z softa światło jest jednak bardziej miękkie.
                  canon, olympus

Komentarz

• undisputed
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 99

jeszcze pod uwage nie był brany parasol sferyczny, a taka opcja też jest możliwa

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 754

witam
                      - obstawil bym ringa z softem / mleczny plastik zamiast reflektora albo jak pisal undisputed parasol sferyczny moze dac podobny efekt

generalnie mozna gdybac bo nie wiadomo czym i do jakiego stopnia bylo to grzebane
                      Ostatnio edytowany przez Dzygit-Dublin; 3093.
                      pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• Przemek Lipski
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 212

Już widze jak tam kombinują z parasolami sferycznymi i ringflashami, Zdjęcia proste i bez szału, zwyczajnie walnęli dishem, a obróbki to w nich nie ma za wiele - patrząc na skórę modelki, to mam wrażenie że dość surowe są...
                        "Wszyscyśmy z płócien
                        Rembrandta:
                        To tylko kwestia
                        Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Komentarz

Pracuję...