Fomei Panther 600 Mini

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MatusP
    Początki nałogu
    • 2008
    • 442

Fomei Panther 600 Mini

Niedawno pojawił się na rynku arcyciekawy zestaw od Fomei - Panther 600 Mini. Przypominająca w niemal każdym aspekcie seksowną Elinchromowską Quadrę, a ponadto będąca od niej mocniejszą i parę razy tańszą, od razu namieszała mi w głowie. W dodatku, po skończonej dziś osiemnastce i dzięki nielichej dotacji z nią związanej, jestem niebezpiecznie bliski ulegnięcia jej czarowi

Słyszał ktoś jakieś opinie o tym sprzęcie? Wiem, że to trochę za wcześnie, ale może już ktoś coś działał. Na papierze Pantera wydaje się być czymś, o czym w zasadzie zawsze marzyłem (filigranowym 600Ws bez wygórowanych wymagań finansowych), ale brzmi trochę zbyt pięknie...
    Ostatnio edytowany przez MatusP; 21066.
    BLOG
  • Maggot
    Początki nałogu
    • 2008
    • 286

Pierwsze co mi na stronie Medikona wpadlo w oko to to "Zakres regulacji mocy 9 stopni" bedac przyzwyczajonym do tego ze zakres regulacji podaje sie zazwyczaj w F-stopniach to bym sie ostro zdziwil gdyz lampa ta posiada zakresik od 150ws do 600ws w 9 krokach. O ile to czy lampa blysnie z moca 150, 180 czy nawet 215Ws nie ma dla mnie wiekszego znaczenia to jednak w wielu przypadkach 150 Ws moze okazac sie wartoscia zbyt duza.

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Lampę już mam i testuję, wyniki niebawem. Postaram się zrobić porównanie z Q Dual Power 600, o ile będzie to technicznie możliwe, bo na razie mam mały kłopot z Quantuumem, ale to chyba jakiś feler pojedyńczego egzemplarza.

W każdy bądź razie po pierwszych próbach z lampką wrzuciłem Fomei na sklep, a obiecałem sobie, że byle czym handlować nie będę

Oczywiście Fomei ma wady, musi mieć jakieś za tą cenę, ale o tym już napiszę w teście
      Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

I mnie zastanowila ta cena, bo tuz po zakupie Elinchroma na rynku pojawil sie ten Fomei i sobie pomyslalem "no to sie zrobilem w bambuko" Ciekawe jakie ma ogarniczenia wzgledem chocby pelnego Panthera 600 ... bo roznica w cenie jest kolosalna.
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• marszull
          Bywalec
          • 2011
          • 126

podstawowa roznica jest taka ze do mini mozna podpiac jedna glowke a do panthera 2
          i w mini jest kabel do lampy 1,5 m (co moim zdaniem jest zartem)
          chyba ze to sie juz zmienilo

Komentarz

• Sic
            • 2006
            • 11

1,5m w zupełności starcza. Większość z tego co widziałem (sam zresztą też tak robię) wiesza na statywie battery packa co by go dociążyć maxymalnie

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Zamieszczone przez marszull
              podstawowa roznica jest taka ze do mini mozna podpiac jedna glowke a do panthera 2
              tyle tylko, że wtedy lampy działają symetrycznie (muszą błyskać z tą samą mocą) i wtedy jest max 2 x 300 WS.

Komentarz

• Czacha
                fotograf
                • 2004
                • 4868

W Elinchromie gniazda sa asymetryczne i dzialaja z moca 2/3 oraz 1/3 przy podlaczeniu obu. Nie znam sie, ale podobno jest to bardziej porzadane niz 1:1. Fajnie bylo by jednak miec mozliwosc wyboru mocy oddzielnie dla kazdej z lamp, a jest to do osiagniecia tylko z oddzielnymi generatorami.

Ze swojego niewielkiego doswiadczenia w blyskaniu widze jedno .. czasem i 30Ws to za duzo wiec lampy ktore schodza najnizej do 60Ws lub wiecej moga czasem przysporzyc problemow. W Elinchromie da sie zejsc na gniezdzie B do 8Ws.. niestety wada jest to, ze nie da sie przeskoczyc gornej granicy czyli 400Ws, chociaz narazie nie bylem za bardzo zmuszony uzywania pelnej mocy
                Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.
                https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• marszull
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 126

To ze dzialaja symetrycznie to wiem
                  chodzi tylko o to ze mozesz miec dwie glowki (przy mniejszej mocy)
                  lub jedna przy 600
                  a w mini masz tylko jedna mozliwosc
                  a co do dlugosci kabla, to tez korzystajac z generatora wieszam go najczesciej na statywie, ale na samym dole i jak potrzebuje blysnac z booma z wiekszej wysokosci to nie ma z tym problemu (przy dluzszych kablach), a przy 1,5 m to jednak moze to byc niewygodne
                  tak czy inacej wolalbym miec w zapasie troche nizby mialo sie okazac ze brakuje 30cm
                  Ostatnio edytowany przez marszull; 38324.

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Wstrzymajcie sę jeszcze chwilę z komentarzami, troszkę danych podanych przez producenta Fomei rozmija się z rzeczywistością, ale już niebawem o tym w teście

Komentarz

• marszull
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 126

to wrzuc tu linka do testu

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Zamieszczone przez marszull
                        to wrzuc tu linka do testu
                        A proszę:
                        http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76182

Komentarz

• marszull
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 126

dzieki, przeczytalem trafiajac tam z innego forum
                          bardzo dokladny test
                          jedyne co by sie przydalo to ilosc blyskow na jednym ladowaniu

Komentarz

• Lukasfot
                            • 2011
                            • 3

@marszull - producent podaje 170-200 z pełną mocą/ładowanie.
                            PantherMINI

Komentarz

• Kabu
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 370

Kolega Marek też przetestował taki zestaw. Jakby ktoś był zainteresowany to tu jest link do opisu.

Komentarz

Pracuję...