Mierzyć czy nie mierzyć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

Mierzyć czy nie mierzyć?

... oto jest (kolejne) pytanie

Z zalet światłomierza największą jest chyba pomiar światła padającego, bo odbite to sobie możemy zmierzyć aparatem. Tylko czy jest to aż tak bardzo przydatne?

Aby określić parametry ekspozycji danej sceny wystarczy nam aparat w trybie M. Po dokonaniu pomiaru wprowadzamy korektę aby niedoświetlić scenę o 2 działki EV i voila. Pozostało włączyć lampę i po kilku błyskach testowych mamy wszystko czego nam potrzeba.

... czy może błądzę?

Wiem że na tzw. oko nie da się określić czy to co widzimy to są 2 działki EV, czy moze 1 i 2/3 lub 2 i 1/3. No i nie zmierzymy również siły samego błysku.. ale czy ma to aż tak kolosalne znaczenie? Jak to wyglada w praktyce?
    https://www.piotrczechowski.pl
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Jeśli chciałbyś korzystać z kilku lamp (słońce można tutaj również traktować jak lampę) i precyzyjnie ustawić różnice z jaką mają świecić, to na pewno światłomierz bardzo w tym pomoże.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

Że gdybym chciał, to by się przydał - to wiem. Ale jak określić czy bym chciał/potrzebował? Nie potrafię zweryfikować jak bardzo istotne jest trzymanie tej niepisanej(?) różnicy 2EV względem światła zastanego? A może to po prostu tylko takie widzi-mi-się i każdy świeci inaczej?

PS. Brakuje na naszym forum FAQ z podstawami błyskania - jak zbudować prosty zestaw, jakie są podstawowe zasady błyskania oraz 10 grzechów głównych których nie powinno się popełniać Mam wrażenie ze nikoniarze częściej błyskają ...
      Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.

Komentarz

• punky
        Początki nałogu
        • 2008
        • 483

Na naszym forum udziela się Łukasz Piech, może by go "przymusić" do napisania takiego tutka ;]
        R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• gervee
          Początki nałogu
          • 2004
          • 371

Faktycznie Łukasz Piech błyska i to sporo. Na swoim blogu (http://www.lukaszpiech.pl/) pokazuje jak. Temat fajny występujący pod hasłem "strobist" no ale to pewnie wiesz .
          ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

Strone Łukasza znam i przeglądam, ale zadziwia mnie to, że nikt na CB nie używa światłomierzy do zdjęć z lampami

Komentarz

• wiktor2323
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1290

Czacha bo światłomierz jednak trochę kosztuje i większość amatorów woli chyba zrobić kilka klatek i ustawić na oko niż wydawać kasę na światłomierz błyskowy
              Facebook

Komentarz

• gadget_zary
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1046

merger dysponuje jakimś sekonic'iem o ile pamiętam, więc może warto jego zapytać

Komentarz

• Sergiusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2708

Tak, trzysta złotych to bez mała fortuna...
                  Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• wiktor2323
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1290

Fortuna, nie fortuna zawsze można wydać na coś bardziej przydatnego, szczególnie jeżeli chodzi o amatora.
                    Facebook

Komentarz

• krtk2
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 15

Można ustawiać na oko i robić próby przy wprawie jest duża szansa na poprawność z tym że zajmuje to czas przy zmianie ustawień lamp. Dodatkowo pewność co do poprawności jest dopiero po zgraniu zdjęć i obejrzeniu na kompie. Wyświetlacz aparatu zawsze przekłamuje a i histogram nie zawsze jest wiarygodny bo nie kazda scena ma mieć prawidłowy histogram. Ze światłomierzem jest szybko i pewnie. Reasumując amatorsko niekoniecznie, profesjonalnie niezbędny.

Komentarz

• Sergiusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2708

Jak mówi przysłowie: „na oko to chłop w szpitalu umarł” Amator może mieć „mniej więcej” a zawodowiec w „punkt”
                        Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• photographus
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 434

Zamieszczone przez Czacha
                          Strone Łukasza znam i przeglądam, ale zadziwia mnie to, że nikt na CB nie używa światłomierzy do zdjęć z lampami
                          Oj Piotruś , Piotruś... Wypierasz się znajomości ze mną? Jak masz dylemat co do światłomierza - zadzwoń, umówimy się, weźmiesz seconika i potrenujesz. A potem wszystko pięknie spiszesz w formie poradnika, który każdy z Modów z radością przyklei
                          pozdŸówka
                          regulamin pkt 8

Komentarz

• dinderi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3028

Zamieszczone przez wiktor2323
                            Czacha bo światłomierz jednak trochę kosztuje
                            Bez przesady: http://www.bhphotovideo.com/c/produc...ash_Meter.html
                            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Czacha
                              fotograf
                              • 2004
                              • 4868

Zamieszczone przez photographus
                              Oj Piotruś , Piotruś... Wypierasz się znajomości ze mną? Jak masz dylemat co do światłomierza - zadzwoń, umówimy się, weźmiesz seconika i potrenujesz.
                              O widzisz Endrju, nie wpadłem na to że masz "miernika". To ja się uśmiechnę lada dzień

Zamieszczone przez photographus
                              A potem wszystko pięknie spiszesz w formie poradnika, który każdy z Modów z radością przyklei
                              pozdŸówka
                              Sam go przykleić mogę Ale pisać narazie nie będę, bo raczkuje w temacie

Poczytałem troche zagramnicznych forumów i jest tak jak piszecie - wypada mierzyć jeśli chce się panować nad światłem. Że też nikt wcześniej nie uprzedził ze będzie tyle wydatków ...
                              Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.

Komentarz

Pracuję...