Lampa studyjna DP-400 Ws 1/32 GN66 (Fripers)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iREM
    Uzależniony
    • 2005
    • 951

Zamieszczone przez Adso
    odświeżam wątek...uzywasz więc wiesz...dalej zadowolony? Pytam bo chcę cos kupić...
    Jestem tak bardzo zadowolony, że aż chcę ją sprzedać. :-) Zabrzmiało dziwnie, wiem. Chodzi o to, że tak mi się spodobało używanie zmodyfikowanego światła, że zapragnąłem używać tego częściej, nawet w miejscach "unplugged".
    W związku z tym właśnie kupiłem od Towersa Quantuuma 600 z baterry packiem, a tę 400kę prawdopodobnie sprzedam (na fakturę VAT, z gwarancją fripersa, więc nie powinno być z tym problemu).
    Lampka mi naprawdę pasuje, najbardziej mi przypasował ten śrubokrętowy wihajster do ustawiania kierunku światła, tego mi będzie brakować, bo quantuum ma badziewną korbkę (wprawdzie chyba z grzechotką, ale jednak), a tu można było jedną ręką ustawiać światełko.
    Wady? Dość cichy brzęczyk gotowości oraz - ale to jednak kwestia wyzwalacza Pixel - 3 na 70 błysków nie odpala, sprawdzałem z kablem - 100% działa, więc to jednak pixele.
    Bardzo podoba mi się też możliwość wypracowania presetu z WB w lightroomie, praktycznie jednym ruchem można ustawić niemal idealnie pożądaną temperaturę.
    Moc, pilot, ergonomia guziorów - bez zarzutu. Kupiłem ją głównie do pierwszego starcia ze studiem, do ćwiczeń ustawiania cieni itd. Ćwiczę na sofcie 80x120 oraz BD 40.
    Mój wniosek jest jeden, TAAK, chcę więcej :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• ElPaul
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 16

Może głupie pytanie, ale czy ona ma fotocelę? Nie widzę nigdzie charakterystycznej obudowy fotoelementu na lampie.
      www.elphoto.pl

Komentarz

• iREM
        Uzależniony
        • 2005
        • 951

Zamieszczone przez ElPaul
        Może głupie pytanie, ale czy ona ma fotocelę? Nie widzę nigdzie charakterystycznej obudowy fotoelementu na lampie.
        Ma. I z tego co już zobaczyłem i porównałem do quantuuma to moim zdaniem lepsza lampa. Zostawiam sobie obie. Przyda się na jesienne wieczory ;-)

Komentarz

• marcelix
          • 2011
          • 4

Zamieszczone przez iREM
          Ma. I z tego co już zobaczyłem i porównałem do quantuuma to moim zdaniem lepsza lampa. Zostawiam sobie obie. Przyda się na jesienne wieczory ;-)
          Witam.

Zastanawiam się nad kupnem tej lampy.
          Jakiego quantuuma masz na myśli? Jak byś mógł coś więcej napisać o tym porównaniu.

pozdrawiam.

Komentarz

• iREM
            Uzależniony
            • 2005
            • 951

Zamieszczone przez marcelix
            Witam.
            Zastanawiam się nad kupnem tej lampy.
            Jakiego quantuuma masz na myśli? Jak byś mógł coś więcej napisać o tym porównaniu.
            pozdrawiam.
            Quantuuma 600 z zestawem bakterii plenerowej. Wprawdzie quantuum jest gabarytowo krótszy, ale wykonanie bardziej mi odpowiada tamtej lampy. A z baterypakiem nie jest aż tak tragicznie (przynajmniej jak jest w miarę nowy). W praktyce wyszło mi około 300 błysków (50% na pełnęj mocy, i po połowie 1/2 i 1/4). Zauważyłem (na kilku egzemplarzach) że quantuumy lubią się czasem "rozładowywać" błyskając z nienacka, podczas gdy DP-400 się to nie zdarza.

Komentarz

• marcelix
              • 2011
              • 4

DP-400 ma układ wewnętrznego rozładowywania? przez błysk?

Komentarz

• iREM
                Uzależniony
                • 2005
                • 951

Zamieszczone przez marcelix
                DP-400 ma układ wewnętrznego rozładowywania? przez błysk?
                Inaczej - DP-400 nie błyska jeśli tego nie chcę, natomiast quantuumy to robią. Zwłaszcza kiedy schodzę z mocy 1 na niższe. Może to normalne, nie wiem, ale DP-400 tak nie robi.

Komentarz

• aligator16
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 457

Zamieszczone przez iREM
                  Inaczej - DP-400 nie błyska jeśli tego nie chcę, natomiast quantuumy to robią. Zwłaszcza kiedy schodzę z mocy 1 na niższe. Może to normalne, nie wiem, ale DP-400 tak nie robi.
                  Każde quantuumy tak robią, błyskają, i doładowują do ustawionej mocy, nie wiem co w tym dziwnego ;]

Komentarz

• iREM
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 951

Zamieszczone przez aligator16
                    Każde quantuumy tak robią, błyskają, i doładowują do ustawionej mocy, nie wiem co w tym dziwnego ;]
                    Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy. Jest lampa ustawiona na max. mocy. Błyskamy, jest ok, następnie schodzimy z potencjometrem do 1/4 mocy i w tym momencie lampa sama z siebie błyska.
                    Testowałem kilka modeli i każdy tak miał. Przy DP-400 to się nie zdarza. Tyle.

Komentarz

• aligator16
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 457

Zamieszczone przez iREM
                      Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy. Jest lampa ustawiona na max. mocy. Błyskamy, jest ok, następnie schodzimy z potencjometrem do 1/4 mocy i w tym momencie lampa sama z siebie błyska.
                      Testowałem kilka modeli i każdy tak miał. Przy DP-400 to się nie zdarza. Tyle.
                      Bo rozładowuje się poprzez wyładowanie kondensatorów - błysk. Ten DP-400 na pewno ma jakiś elektroniczny, wewnętrzny system rozładowania i nie musi błyskać.

Komentarz

• iREM
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 951

Zamieszczone przez aligator16
                        Bo rozładowuje się poprzez wyładowanie kondensatorów - błysk. Ten DP-400 na pewno ma jakiś elektroniczny, wewnętrzny system rozładowania i nie musi błyskać.
                        I to jest ta różnica ;-)

Komentarz

• cieszynianin
                          • 2011
                          • 2

Czy przy wyzwalaniu błysku światło pilotujące w tej lampie jest wygaszane (nie chodzi mi o sygnalizację naładowania lampy pilotem)?

Komentarz

• r_m
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2418

Nie spotkałem się z takim działaniem lamp (różnych producentów) o jakim piszesz.
                            Ostatnio edytowany przez r_m; 27495.

Komentarz

• Em Es
                              Zablokowany
                              • 2011
                              • 394

a jaki wpływ ma żarówka modelująca (zakładam że świeci z mocą proporcjonalną do mocy błysku) w momencie błysku na zapisywany obrazek ?

Komentarz

• r_m
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 2418

Autor pytania nie pisał o jasności pilota proporcjonalnej do błysku - dlatego napisałem, że nie słyszałem o takich lampach.

Komentarz

Pracuję...