Pixel Soldier TF-37x czy YongNuo RF-602

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Phat-Set
    • 2009
    • 7

Pixel Soldier TF-37x czy YongNuo RF-602

Po tym artykule podłamała się moja 99,9% pewność co do wyboru wyzwalacza (YN RF 602):

http://www.flickr.com/groups/strobis...7624590598973/

Rozglądałem się po necie za jakimiś opiniami (odnośnie Pixeli), ale tych za wiele nie ma. Powyższy artykuł sugeruje nieco szczegółów przemawiających na korzyść Pixeli, natomiast RF-ki zbierają praktycznie same pozytywne opinie, więc z jednej strony do wyboru sprzęt sprawdzony (RF 602), a z drugiej lepszy (?) tylko bez opinii użytkowników (Pixel). Cenowo wychodzą mniej więcej tak samo – Pixel ma droższy nadajnik (komplet) ale tańsze odbiorniki (to docelowo akurat wychodzi na jego korzyść).

Jeśli ktoś z Was korzystał, bądź korzysta z wyzwalaczy Pixel Soldier TF-37x, to bardzo proszę o opinię na ich temat (zwłaszcza, jeśli ktoś ma doświadczenie/porównanie z obydwoma wyzwalaczami).
    Potrzebuję to zarówno pod systemówkę jak i do studyjniaków…
  • blackninja
    Początki nałogu
    • 2007
    • 378

Ja korzystam z Pixel Soldier TF-371. Zakładasz na aparat i zapominasz. Oczywiście nie ma przeniesienia E-TTL, ale dokonałem świadomego wyboru. Działają rewelacyjnie. Nie zdarzyło się żeby nie zadziałały (300D, 1000D, 40D, 5D mk2, 1Ds mk2). Grupowanie lamp działa świetnie. Wszystkie przyciski zawsze dostępne. W 100% polecam.
    Marki trzy.

Komentarz

• blackninja
      Początki nałogu
      • 2007
      • 378

He he, dziś wypróbowałem sposób opisany w Twoim linku na wyzwalanie lamp Pixel Soldier na drugą kurtynę i na krótkich czasach. Świetnie działa. Czasem się pewnie przyda.
      Marki trzy.

Komentarz

• Smetek-FAF
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 18

to ja powiem jeszcze inaczej w modelu tf-372 w wersji na canona kolega na Fuji s5 zeszedł na 1/1000s i jeszcze urzyteczne na 1/1250 to już za ciemno było, moja 400d tylko do 1/250s

Komentarz

• Phat-Set
          • 2009
          • 7

U mnie na 50D max 1/250s. Cokolwiek krócej/szybciej - widać już lamelkę.

A propos - z racji tego, że nie znalazł się nikt, kto by skrytykował te wyzwalacze, zdecywoałem się je kupić - cena odbiorników jest niższa niż w przypadku RF-ek, no i te wszystkie atuty z linka z artykułu były również przekonywujące za Pixel-ami. Nie było czasu na wielkie testy, więc od siebie mogę tylko potwierdzić, że wyzwala przez 2 ścianki żelbetowe (7cm gr.) jeśli dla kogoś taka informacja może być przydatna

Komentarz

• blackninja
            Początki nałogu
            • 2007
            • 378

I bardzo dobrze zrobiłeś. Nie wiem dlaczego te wyzwalacze nie cieszą się tu popularnością, świetnie się sprawdzają.
            Marki trzy.

Komentarz

• Smetek-FAF
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 18

mi działały przez 2 piętra i 150m w plenerze

Komentarz

• GMHusky
                Bywalec
                • 2010
                • 136

Kupiłem pixela soldiera i jestem mega zadowolony więc mogę polecić.
                Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
                ------------------------------------------------------
                Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
                http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Komentarz

• arqadius
                  • 2012
                  • 7

Odświeżę trochę wątek. Czasu trochę opłynęło i pojawiły się nowe wyzwalacze: pixel rock, opas, bishop, pawn inne cuda...
                  yn 603, trygimastery.

Teraz zamiast soldiera przekonuje się do rocka. Wszystko to samo + stopka z przeniesieniem ttl na lampę systemową.
                  Co czasami może sie przydać. np. wpinamy kabel synchro z przeniesieniem ttl (na bracket, parasolka, sofbox).

Ciekawym rozwiązaniem jest opas jeżeli ktoś chce rozbudować w przyszłości system wyzwalania z przeniesieniem automatyki to właśnie opas współpracuje z kingami jako odbiornik tyle że w manualu.

Jeszcze nie zdecydowałem do końca ale czuje że mój wybór padnie na manualnego rocka.

Jak sądzicie, warto?
                  30D, 18-55, 17-50, jupiter 85/2.0, reflecta 55/1.4, helios 50/1.8, chwilowo tair 11a, podwójny palnik

Komentarz

• espire
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 107

Odp: Pixel Soldier TF-37x czy YongNuo RF-602

witam
                    przymierzam się do Soldierów. Chciałbym jednak wyzwalać lampę dedykowanądo analogowych EOS-ów a mianowicie soligor mz40C. Wg instrukcji powinno to gadać z lampami systemowymi. Z drugiej strony przecież i tak chodzi tylko o styk.
                    Mam pytanie do użytkujących soldiery:
                    Czy wyzwalają lampy dedykowane do analogowych EOS-ów? Im wiecej czytam tym mam mniej pewnosci

Komentarz

• GMHusky
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 136

Soldier pisze że synchronizuje do 1/350 a z elfo w studio idzie mi max 125 ... ma ktoś doświadczenie jak to ogarnąć czy to tak ma...

Komentarz

• fotocoto
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 91

Ja polecam youngnuo, miałem kiedyś pixela a potem chciałem coś dokupić i okazało się, że seria nie robiona a nowe niekomaptybilne. Z yongnuo nie ma tych problemów.
                        -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
                        5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

• Luziq
                          Dopiero zaczyna
                          • 2012
                          • 45

Zamieszczone przez GMHusky
                          Soldier pisze że synchronizuje do 1/350 a z elfo w studio idzie mi max 125 ... ma ktoś doświadczenie jak to ogarnąć czy to tak ma...
                          Wyzwalacze wyzwalaczami. Sprawdz czas synchronizacji Twojego body.

Zamieszczone przez fotocoto
                          Ja polecam youngnuo, miałem kiedyś pixela a potem chciałem coś dokupić i okazało się, że seria nie robiona a nowe niekomaptybilne. Z yongnuo nie ma tych problemów.
                          W YN jest identycznie. RF-602 z tego co się orientuje nie działa z RF-603.

Komentarz

• GMHusky
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 136

5d ii i powinien synchronizowac do 250...

Komentarz

• Luziq
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 45

a z lampą reporterska tez takie czasy? czy tylko z studyjnymi?

Komentarz

Pracuję...