Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

Janusz, w sumie prosty talerzyk, a jak z tego wytrzymałością np pod oktą 180,wiem mogłeś nie sprawdzać ale wygląda to rzetelnie czy raczej cieniuśko??

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez marekb
      Janusz, w sumie prosty talerzyk, a jak z tego wytrzymałością np pod oktą 180,wiem mogłeś nie sprawdzać ale wygląda to rzetelnie czy raczej cieniuśko??
      Pod oktą 150 zero problemów - oczywiście w domu. Na zewnątrz potrzebny asystent albo wór z piaskiem ze 20 kg.

Cholera nie mogę znaleźć tego u którego toto kupiłem.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

dziś trochę powiewało, wziąłem z dzieciakami softboxa 60x90 ( z systemówką oczywiście ) na tym 420cm statywie stalowym i powiem tak: mimo wagi (ponad 6 kg statyw ) byłem w miarę mobilny a zestawu nie trzymał nikt i czasem na ponad 3,5m go wydłużałem. Wiadomo, okta 150 musi mieć w plenerze asystenta (przemieszcza się sam w przeciwieństwie do worka piasku lecz kosztuje niestety ). Jestem praktycznie zdecydowany. Dzięki Janusz

Komentarz

• Sławek
          Uzależniony
          • 2008
          • 968

Zamieszczone przez Janusz Body
          ech... jak czytam te malkontenckie opinie to się zastanawiam jakież to "mercedesy" koledzy krytykanci sami posiadają.
          Koledzy malkontenci posiadają prawie dwudziestoletnie Elfo :sad:
          www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Piasek1989
            Bywalec
            • 2007
            • 153

Zamieszczone przez Sławek
            Koledzy malkontenci posiadają prawie dwudziestoletnie Elfo :sad:
            albo nie posiadają nic a doradzają jak by mieli nie jeden system.

a co do Pana Janusza jak by mógł wytłumaczyć bardziej łopatologicznie ja steruje tą lampa. Pokazał w linkach jakie urządzenia stosuje.
            50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez Piasek1989
              albo nie posiadają nic a doradzają jak by mieli nie jeden system.

a co do Pana Janusza jak by mógł wytłumaczyć bardziej łopatologicznie ja steruje tą lampa. Pokazał w linkach jakie urządzenia stosuje.
              Lampa, jak każda studyjna, ma gniazdo "SYNC" na jacku mono 3.5mm (uwaga: stereo nie działa, trzeba dwa wewnętrzne bolce spiąć razem - trochę zabawy w lutowanie).

Podłączamy albo kabel PC sync - lampa-aparat albo dowolny zestaw do wyzwalania zdalnego. Radiowy Pocket Wizard (drogi) albo którąkolwiek chińszczyznę (często zawodna).

Pocket Wizard (TT1/TT5) ma dwie przystawki AC3 Zone Controler (ok 450zł) montowaną na nadajnik na aparacie pozwalającą sterowac 3 grupami lamp i AC9 (65$ na BHPhoto) wysterowującą tylko AlienBees przez kabel sieciowy.

.... Jestem praktycznie zdecydowany.....
              Pamiętaj o kosztach przesyłki - ok 80 funtów. Warto pomyśleć o "pomocy rodaków" i wysyłać na adres w UK albo organizować "przerzut grupowy" :-)
              Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Komentarz

• Adso
                Początki nałogu
                • 2007
                • 310

a ja, jak każdy malkontent, na dodatek nie posiadający ani jednej lampy studyjnej, mam propozycję dla tych z kolegów, którzy posiadają lampy "lepsze" niż chińskie... weźcie sobie śrubokręty i odkręćcie cztery, pięć czy sześć sróbek, zaglądnijcie do środka i sprawdźcie kto produkuje podzespoły do Waszych markowych lamp. Chińczycy, filipińczycy, tajowie i inna tania siła robocza... a jedyne co jest oryginalne to śrubki albo tabliczka znamionowa... chociaż co do tego tez mam watpliwości. Przy okazji prawdźcie też Wasze aparaty, obiektywy i reszte "przyległości"... a potem śmiejcie się z zawodnej "chńszczyzny"
                galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• dinderi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3028

i AC9 (65$ na BHPhoto) wysterowującą tylko AlienBees przez kabel sieciowy.
                  $62
                  Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                  09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

Janusz, ja mam jeszcze pytanie czy ta lampa nie ma dźwiękowego sygnału gotowości czy ja po prostu nie widzę. Dla mnie ważne to bardzo.

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Nie. Nie ma dźwiękowego. Jest tylko "CYCLE" czyli można ustawić, że lampa modelująca zapala się tylko wtedy jak lampa jest gotowa. "TRACK" to "śledzenie" nastawy lampy - światło modelujące jest proporcjonalne do nastawy.

Janusz,

Komentarz

• marekb
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2273

hmm, no i szkoda wielka, bo sygnał to podstawa gdy lampa się ładuje powyżej sekundy. W systemówkach praktycznie ustawiając na 1/1 jest upierdliwe zastanawianie się już czy nie? dlatego czasem daję pod parasolke 2 lampy i ustawiam na 1/2 by przyspieszyć pracę i by się nie zastanawiać nad problemem.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        modelujące jednak w plenerze nie zdaje egzaminu, a tylko baterię pożera.
                        Ostatnio edytowany przez marekb; 4878. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

hmm, no i szkoda wielka, bo sygnał to podstawa gdy lampa się ładuje powyżej sekundy. W systemówkach praktycznie ustawiając na 1/1 jest upierdliwe zastanawianie się już czy nie? dlatego czasem daję pod parasolke 2 lampy i ustawiam na 1/2 by przyspieszyć pracę i by się nie zastanawiać nad problemem.
                          Jak musisz mieć beeper to... wykręcić żarówkę modelującą i w to miejsce wkręcić dzwonek na 220V ;-) - albo żarówkę LEDową :-) 50W za 26 zł pobiera 4W tylko.

Ładuje się 2 sek na full. W sumie to... rzadko, nawet bardzo rzadko korzysta się z lampy na full. Na 1/4 to czas ładowania jest prawie niezauważalny a na 1/16 to można serią ;-)

Janusz,

Komentarz

• Canion
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 551

Marku. dlatego quadra jest tak fajnie "uszyta na zamówienie pod plenery" i została świetnie przyjęta przez fotografów.
                            Masz i sygnał, i sterowanie z nadajnika +/-, i modelujące oparte na LED.

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

Jak musisz mieć beeper to... wykręcić żarówkę modelującą i w to miejsce wkręcić dzwonek na 220V ;-) - albo żarówkę LEDową :-) 50W za 26 zł pobiera 4W tylko.
                              w sumie racja, tylko skąd ja dzwonek z takim gwintem i do tego na 220V znajdę??
                              Zamieszczone przez Canion
                              Marku. dlatego quadra jest tak fajnie "uszyta na zamówienie pod plenery" i została świetnie przyjęta przez fotografów.
                              Masz i sygnał, i sterowanie z nadajnika +/-, i modelujące oparte na LED.
                              Canion, jasne tylko tutaj mam za nieco taniej i o 1/3 mocy więcej
                              Ostatnio edytowany przez marekb; 4878. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• aligator16
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 457

Gorzej jeżeli jest to plener nocny

Komentarz

Pracuję...