Murzyn, flaga, ścianka...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ibka
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 31

Murzyn, flaga, ścianka...

... jak zwał tak zwał. Chodzi o ścianki blokujące światło, coś jak na tym zdjęciu

Pytanie - z czego najlepiej je zrobić, aby były lekkie, mobilne i duże. A może da się to gdzieś kupić?

Czasem potrzebna jest długa prosta ścianka (a nie z kontem 90 st jak na zdjęciu).
  • Szczur88
    Początki nałogu
    • 2008
    • 384

Murzynki muszą być czarne, flagi - już nie koniecznie. Takie coś najlepiej zrobić (do studia) z dwóch paneli (z castoramy czy obi) z zawiasami (w 3 punktach), natomiast do pleneru albo blenda duża 5w1 taka, żeby miała czarne pokrycie, albo rurki pcv z "kolankami", z tego robimy ramę, i na to czarny materiał.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• Mellan
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1851

W studyjku mogą być też pomocne ścianki z płyt styropianowych, miałem swego czasu takie dwie oklejone czarnym kartonem z jednej strony.
      Innym rozwiązaniem może być też tkanina rozpięta na jakiejś rurce czy kiju od szczotki wieszana na jakimś statywie.
      C-F-K - forever

Komentarz

• Bułk-son
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 33

zaintrygował mnie tytuł tego wątku
        i mam pytanie do czego służy taki ekrany blokujący "murzyn" ?
        gdzie on jest dokładnie ? na wyżej wymienionym zdjęciu ?

Komentarz

• gregmaslowski
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 41

A ja mam zrobioną zastawkę 2mx1m. Stelaż drewniany (listwy z OBI chyba) który obity został jakąś czarną tkaniną (podwójnie). Koszt - 40zł?

Komentarz

• hyzop
            Początki nałogu
            • 2006
            • 413

Zamieszczone przez Bułk-son
            zaintrygował mnie tytuł tego wątku
            i mam pytanie do czego służy taki ekrany blokujący "murzyn" ?
            gdzie on jest dokładnie ? na wyżej wymienionym zdjęciu ?
            Murzyn, jak to wyżej napisali koledzy musi mieć czarną powierzchnię, służy do niwelacji odbić światła od białych lub kolorowych powierzchni, na zdjęciu jako takiego nie ma.

Komentarz

• Maggot
              Początki nałogu
              • 2008
              • 286

akurat to co widac na foto na gorze to zaslona majaca na celu ochrone modelki przed swiatlem lamp oswietlajacych tlo.

Komentarz

• Bułk-son
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 33

to gdzie naj lepiej postawić taki ekran niwelujący niechciane odbicia ("murzyna") ?

Komentarz

• masahuku
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 133

To zależy od sceny.
                  W swoim pytaniu "to gdzie naj lepiej postawić taki ekran niwelujący niechciane odbicia ("murzyna") ?" od razu zawarłeś odpowiedź: "niwelujący niechciane odbicia".
                  Stawiasz tam, gdzie nie chcesz odbić. Tam, gdzie światło użyte to oświetlenia innych planów może docierać do modela, a Ty tego nie chcesz.

Komentarz

• Bułk-son
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 33

ok dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
                    będę śledził wątek

Komentarz

Pracuję...