Lampy Quantuum R+1000 - odradzam bo się palą
Zwiń
X
-
-
Trudno się dziwić, to są lampy w produkcji których tnie się koszta, więc może się zdarzyć niesprawność... Są ok dla amatora, który cyka "dla siebie", ale w profesjonalnym zastosowaniu (a piszesz o klientach itp, więc to pro) takie lampy nie mają miejsca, od "lepszych" fomei w górę można dopiero próbować, inaczej właśnie takie kwiatki mogą się zdarzyć. I trudno tu jechać po firmie quantuum, gdyby brali za lampy tyle, co bowens, to pewnie by się nie paliły...www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.Komentarz
-
Ja nie osądzam, czy ten przypadek świadczy o wadliwości wszystkich produktów czy też nie. Ja tylko opisałem swoje przeżycia z lampami Quantuum. Myślący ludzie zazwyczaj słuchają różnych opinii, wyciągają własne wnioski i podejmują własne decyzje.Poza tym czy jeden przypadek świadczy o wadliwości wszystkich produktów tego producenta ? Każdemu trafiają wypusty wadliwego towaru, nawet najlepszym, ale to jest nie powód, żeby od razu takiego producenta kasować i wkładać go do jednego wora z chińszczyzną za grosze. Widziałeś kiedyś producenta, który wypuścił w 100% towar bez żadnej zepsutej sztuki ?
Ten akt desperacji w Twoim wykonaniu jest lekko śmieszny - potem ludzie czytają takie rzeczy i powstają plotki, które niosą się bardzo szybko.
Czy Twoim zdaniem lepiej bym zrobił gdybym zachował to co się stało z Quantuumami dla siebie? Żyjemy w czasach, kiedy konsumenci mają coraz więcej do powiedzenia - dzięki temu producenci muszą się starać, aby ich produkty były naprawdę dobre. Może pomyślą co zrobić, aby lampy się nie paliły bo z tego co czytałem na forach to nie jest odosobniony przypadek.
Co do wkładania Quantuumów do jednego wora z chińszczyzną za grosze to umówmy się - co to w ogóle jest za marka te Quantuumy? Czy ktoś poza Plską o nich słyszał? To właśnie tania chińszczyzna na którą firma Foto Tip nakleja naklejkę Quantuum.
Akurat tu nie mam powodów do narzekania bo naprawili je dość szybko - wysłałem je do serwisu chyba we wtorek a w poniedziałek w następnym tygodniu kurier był z nimi z powrotem. Nie odpakowałem jednak jeszcze pudełka i nawet ich nie przetestowałem.Zapytam z ciekawości: ile czasu naprawiali Ci te trzy quantuumy ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mieliśmy 3 lampy - 2 x 1000w stare i 1 x 600w nowiutką.... chyba się nie powstrzymam... pełen profesjonalizm - komercyjna sesja i dwie lampy z piwnicy, a jedna nie przetestowana ... ktoś tu może mieć tylko pretensje do siebie, a nie do firmy ale na kogoś własną amatorkę trzeba zwalić. Chyba bym się zjarał ze wstydu... zaraz po lampach ... i dodam jeszcze że bez zapasu w razie w...
2 x 1000w się zjarały, więc szybko pojechaliśmy do sklepu po nowe. Kupiliśmy 600w i 1000w na następny dzień sesji. Nowa 1000 zjarała się po kilku godzinach pracy (jakieś 400-500 błysków na połowie mocy).
Fakt - backup był za słaby, nie braliśmy pod uwagę, że lampy się mogą zjarać. Niedoświadczeni byliśmy. Ale właśnie po to o tym piszę na forum, aby inni ludzie mogli wyciągnąć wnioski z naszego błędu.Komentarz
-
Wnioski nie tyczą się firmy Quantuum, tylko ogólnej zasady mówiącej, że przed sesją (każdą, a profesjonalną tym bardziej) należy sprawdzić sprzęt. Oświetlenie, aparaty, szkła... A przy profesjonalnej - mieć backupowe body, zapasowe baterie, i nieco więcej lamp, niż potrzeba... Pewnie i Profoto się zdarzy czasami wysypać, ale to fotografa rzecz zadbać, by jedna czy dwie padnięte lampki nie skasowały całej sesji.www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.Komentarz
-
Ale to chyba nie jest świeża sprawa:
końcówka filmu 1:55, paląca się 1000czka, film dodany 4 miesiące temu.
;>
Komentarz
-
-
W tym wypadku, jak widac ze sprawa nie jest świeza to wzrósł mój poziom zaufania do tej informacji.
Dzieki za takie info bo sam chodze z zamiarem zakupu włansie R1000+ w tym wypadku zastanowie się 10x.Komentarz
-
a ja zadam pytanie: czym się różni błyskanie profesjonalne od amatorskiego?? może na mniejszej mocy?? może lampy po prostu wiedzą, że jak amator to się nie mają palić?? nie rozumiem, powiedziałbym bardziej profesjonalista "oszczędza" każdy błysk, każda klatkę niż amator walacy bez opamietania strzał za strzałem, chyba że ja czegoś na ten temat nie wiem?? Może foto tip również trzymał tę trzecią lampę przez rok w piwnicy??Komentarz
-
No ja bym tyle nie wytrzymał.Komentarz
-
co do Foto tipa i jego serwisu: kiedyś rozjechały mi się soczewki w samyangu. W poniedziałek zawiozłem do Mogilan i prosiłem pana by szybko to naprawili bo na piątek potrzebuję, mam ślub w malutkim kościółku itd. Pan stwierdził spokojnie, ze nie będzie obiecywał bo nie ma serwisanta, miałem dzwonić, bo chciałem sobie osobiście- by było szybciej- odebrać. We środę przed południem kurier z paczką i naprawionym szkłem.Komentarz
-
Tak, mają wewnętrzny system chłodzenia (seria R+)Zamieszczone przez LLLPonoc maja wentylator.. hm to mnie nastraszyles, mam Quantuumy ale serie s+Łukasz Chyrek
canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Mój fotoblog www.chyrek.com.plKomentarz
-
Cytuję ze strony Foto-tip:
"R+ 1000 to profesjonalna lampa studyjna przeznaczona zarówno dla zawodowców jak i amatorów."
...więc opinia i ostrzeżenie użytkownika quantuum1000 jest jak najbardziej na miejscu i niektóre sugestie o ich amatorskim przeznaczeniu nie na miejscu, zwłaszcza przy takiej jednoznacznej deklaracji w opisie na stronie www dystrybutora
. Warto o tym pamiętać przy zakupach w przyszłości...
20D | 30D | 5DmkII | 10-20 3.5-4.5| 17-55 2.8 IS | 15 2.8 | 28 1.8 | 50 1.4 | 85 1.8 | 100 2.8 | 70-200L 2.8 IS | 100-400 4.5-5.6L IS |550EX | 580EX
blog fotograficzny | fotografia ślubnaKomentarz
-
A jak ci powiedzą że ich lampy są lepsze od profoto pod każdym względem to też uwierzysz? To jest reklama i jest po to żeby ściągnąć jak najwięcej kupców ;]Cytuję ze strony Foto-tip:
"R+ 1000 to profesjonalna lampa studyjna przeznaczona zarówno dla zawodowców jak i amatorów."
...więc opinia i ostrzeżenie użytkownika quantuum1000 jest jak najbardziej na miejscu i niektóre sugestie o ich amatorskim przeznaczeniu nie na miejscu, zwłaszcza przy takiej jednoznacznej deklaracji w opisie na stronie www dystrybutora
. Warto o tym pamiętać przy zakupach w przyszłości...Komentarz
-
Tu nie chodzi o to czy ja w to uwierzę (a uwierz - doskonale znam język reklamy
), moja wypowiedź jest związana z postami, które bronią producenta i dystrybutora Foto-Tip, opisy lampy na stronie sklepu w świetle opisanych przypadków spalenia dokładnie ich pogrążają i nie widzę żadnego usprawiedliwienia/obrony dla nich.
20D | 30D | 5DmkII | 10-20 3.5-4.5| 17-55 2.8 IS | 15 2.8 | 28 1.8 | 50 1.4 | 85 1.8 | 100 2.8 | 70-200L 2.8 IS | 100-400 4.5-5.6L IS |550EX | 580EX
blog fotograficzny | fotografia ślubnaKomentarz
-
Komentarz
Komentarz