studio 16m2 - proszę o pomoc w wyborze sprzetu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek30
    • 2011
    • 8

studio 16m2 - proszę o pomoc w wyborze sprzetu

Witam

Do małego domowego studia potrzebne mi będą 2 lampy na statywach z regulacja światła, 2x 1 metrowe softboxy, tła do fotografowania ludzi/obiektów.

na allegro znalazłem taka aukcje:

http://allegro.pl/profesjonalny-zest...392589909.html

problem w tym ze softboxy są za małe, no i nie potrzebuje parasolki, lampy chyba ok.

Jeśli macie jakieś ulubione sklepy/aukcje allegro gdzie można bezpiecznie kupić lampy na statywach/softboxy/tła, to prosiłbym o odnośnik w tym temacie, dzięki.
  • kainart
    Coś już napisał
    • 2008
    • 65

Do obiektów te 160 Ws to może i ok
    Ale jak założysz naprawdę sporego softa i będziesz chciał oświetlić całą sylwetkę to może Ci brakować. Na Twoim miejscu szukał bym czegoś około 300 Ws

Komentarz

• KuzynPit
      Początki nałogu
      • 2008
      • 398

http://allegro.pl/foto-ivy-zestaw-os...399886851.html
      zdecydowanie lepszy jakościowo zestaw....
      Poza tym ja mam taką jedną lampe jak w zestawie ale 120WS i że tak powiem. SHIT!
      Na zdrowie Ci wyjdzie dołożyć pare stówek do tych quantuumów i będziesz z nich o wiele bardziej zadowolony.

Komentarz

• chyrek
        Bywalec
        • 2005
        • 209

polecę dwa sklepy w których kupuję www.fripers.pl i www.cyfrowe.pl ze wskazaniem na ten drugi. Jesli zas chodzi o zestaw, ktory wymieniasz to niestety daleko mu do profesjonalnego. Lampy 160Ws będą za słabe do fotografii postaci. Jak wczesniej Ci zasugerowano uderzaj w moc min. 300ws. Polecam równiez lampy quantuum. Posiadam ch kilka i bardzo sobie chwalę. Zerknij na moje www, znajdziesz tam sporo zdjęć robionych z ich użyciem.

aaa... i jeszcze jedno, 16m2 to strasznie mało, będziesz się męczył
        Łukasz Chyrek
        canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• niechcemisie
          Początki nałogu
          • 2010
          • 277

Zestaw lepszy, tylko jeszcze trzeba dolozyc zakup softboxow do tych lamp i juz mamy prawie dwa razy tyle Oczywiscie warto zainwstowac jesli posiada sie taki budzet.
          500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• chyrek
            Bywalec
            • 2005
            • 209

Zamieszczone przez niechcemisie
            Zestaw lepszy, tylko jeszcze trzeba dolozyc zakup softboxow do tych lamp i juz mamy prawie dwa razy tyle Oczywiscie warto zainwstowac jesli posiada sie taki budzet.
            wyjdzie wiecej niz dwa razy tyle... ale inaczej sie nie da... chyba ze pojdzie w oswietlenie stale... zreszta lepiej miec wiecej mocy i ja skręcić niż mniej a potrzebować więcej...
            Łukasz Chyrek
            canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Komentarz

• piotrek30
              • 2011
              • 8

chyrek- polecasz dokładnie te lampy quantum? mozna je kupic bez parasoli?

bez nich same lampy kosztowałyby pewnie mniej niz 1000zł, softboxy mogłbym zrobic domowymi sposobami.

potrzebowałbym jeszcze 2 lamp ktorych moglbym urzyc jako rimlight/hairlight, czy taka lampa tez musi byc mocna czy moge pojsc w cos tanszego, domowego?

Komentarz

• chyrek
                Bywalec
                • 2005
                • 209

Zamieszczone przez piotrek30
                chyrek- polecasz dokładnie te lampy quantum? mozna je kupic bez parasoli?

bez nich same lampy kosztowałyby pewnie mniej niz 1000zł, softboxy mogłbym zrobic domowymi sposobami.

potrzebowałbym jeszcze 2 lamp ktorych moglbym urzyc jako rimlight/hairlight, czy taka lampa tez musi byc mocna czy moge pojsc w cos tanszego, domowego?
                oczywiście, że kupisz same lampy... polecam serie R+ (np http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...0---300ws.html)

do tego statywy i jakies softboxy. Zakładam, że będziesz lampy odpalał fotocela i dlatego nie wspominam o wyzwalaczach
                Łukasz Chyrek

Komentarz

• piotrek30
                  • 2011
                  • 8

nie wiem czym będę je odpalał, mam nadzieje ze w pudełku będzie instrukcja

wcześniej nie interesowałem się oświetleniem studyjnym. Mógłbyś polecić jakiś artykuł/książkę o oświetleniu studyjnym? C

chodzi mi o setupy świateł, opis takich rzeczy jak podłączenie sprzętu, praca z lampami itp. będę bardzo wdzięczny.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez piotrek30
                    nie wiem czym będę je odpalał, mam nadzieje ze w pudełku będzie instrukcja

wcześniej nie interesowałem się oświetleniem studyjnym. Mógłbyś polecić jakiś artykuł/książkę o oświetleniu studyjnym? C

chodzi mi o setupy świateł, opis takich rzeczy jak podłączenie sprzętu, praca z lampami itp. będę bardzo wdzięczny.
                    Chyba szybciej i prościej będzie jak pójdziesz z raz, dwa na warsztaty studyjne dla początkujących. Z książek owszem - coś tam sie dowiesz ale jak rozłożysz własny sprzęt studyjny to i tak sie pogubisz, a gdy będziesz już po pierwszej pracy w studio to od razu z górki będzie. Jak nie warsztaty to chociaż podłap jakiś kontakt z kimś, kto ma studio w okolicy by "dał pomacać".

Komentarz

• piotrek30
                      • 2011
                      • 8

Vitez- chętnie bym się wybrał ale nie wiem gdzie są organizowane takie warsztaty w warszawie, ile trwaja, ile kosztuja, i czy są przeprowadzane w klimatach stypy

Komentarz

• hyzop
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 413

Pytanie, co prawda do Viteza, ale wtrącę się, bo jeżeli chodzi o Warszawę, to problem chyba żaden, wystarczy wejść w zakładkę "Wydarzenia" i masz ogłoszenie za ogłoszeniem, jeżeli chodzi o książki z opisem inżynieryjnym tzn. dokładnie, co jak połączyć i jak zamontować fizycznie, to raczej trudno, natomiast, jeżeli chodzi o posługiwanie się światłem, ustawienia jego źródeł i sprzętu foto - jest książka + płytka DVD: ŚWIATŁO W FOTOGRAFII WARSZTATY ZE SCOTTEM KELBYM" - przy czym ta płytka jest bardziej cenna.

Komentarz

• KuzynPit
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 398

a co do warsztatów w w-wie to proste jak drut: www.google.pl -> warsztaty fotografii studyjnej warszawa i gotowe.

Komentarz

• KaMa73
                            • 2010
                            • 8

Ja zamierzam się wybrać na kurs fotografii studyjnej do Kuby Cegielskiego

Byłam już raz na jego kursie z podstaw fotografii i jestem bardzo zadowolona.

Pozdrawiam

Komentarz

• niechcemisie
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 277

Jaki koszt ?
                              500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

Pracuję...