Canon Remote Shooting - jaka długość kabla USB

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crater
    Początki nałogu
    • 2006
    • 399

Canon Remote Shooting - jaka długość kabla USB

Mam nadzieje ze w dobrym dziale to umieszczam, ale tyczy sie to glownie jesli chodzi o fotografowanie w studio.

Canon do wiekszosci swoich apratatow (dSLR) dolacza oprogramowanie pozwalajace robic zdjecia i ogladac je odrazu na laptopi (zgrywa, odtwarza etc, ale tez pozwala zmieniac ustawienia apartu przez komputer) za pomoca kabelka USB - nie mowie tu o bardziej zaawansowanej wersji przesyalnia danych przez modul Wi-Fi.

Interesuje mnie jaka jest maksymalna dlugosc kabla USB, albo co mazna zrobic zeby ta dlugosc przedluzyc. Obecnie uzywam prawie 3 m kabelka usb. Ale mam na tyle duze studio ze chcialbym moc go troche wydluzyc - jednak wtedy aparat nie jest wykrywany przez laptopa.
    www.facebook.com/StudioColorbox
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

no to moze jakis wzmacniacz sygnalu na kabelku usb ? chyba huby usb ale z zewnetrznym zasilaneim tez wzmacniaja sygnal
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• polm
      Początki nałogu
      • 2008
      • 271

Wyglada na to, że maksymalna długość to 5m.
      Usb Wiki.
      Jest jeszcze coś takiego jak WUSB które ma zasięg do 10m, ale ja nie spotkałem się z adapterami do tego.
      Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• dziobolek
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2634

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=70461

Pozdrówka!
        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• crater
          Początki nałogu
          • 2006
          • 399

co do wirless usb o ktorym piszesz polm to sie nie naszukalem za duzo info w postaci produktow, a tym bardziej w polsce.

ale znalazlem kablowe roziwazanie.

Wersja troche drozsza w postaci reapetera, albo przedluzacze aktywne usb: ten 10m albo ten 5 m.

Jednak zastanawia mnie czy to cos fizycznie da rade. Mysle ze 10m spokojnie mi powinno wystarczyc w studio, ale zastanawiam sie czy nie lepiej zainwestowac raz wporzadny sprzet.
          www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• pawelpaciorek
            Coś już napisał
            • 2007
            • 80

Ja zauważyłem, że używanie przedłużaczy USB, nawet tych najlepszych, ekranowanych, itp (za 3m zapłaciłem 80zł) powodowało, że aparat, owszem był rozpoznawany, ale połączenie przez EOS Capture było niemożliwe.
            Zakupiłem, równie porządny kabel, 4,8m i działa bez problemowo. Innym rozwiązaniem jest biurko na kółkach, może nawet wygodniejsze
            Pozdrawiam, Paweł
            Fotografowanie wnętrz | Fotografia korporacyjna

Komentarz

• flankerp
              Uzależniony
              • 2010
              • 636

5m to jest absolutne maximum... Nie ma wzmacniaczy sygnalu dla USB
              Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• Przemek_PC
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2462

Są przedłużacze ze wzmacniaczem USB, osobiście komuś taki kupowałem żeby podłączyć drukarkę oddaloną od komputera o blisko 10m. Są też wzmacniacze wykorzystujące do transmisji skrętkę kategorii 5 czyli popularny przewód do budowy sieci komputerowych i wtedy zasięg może wynosić nawet kilkadziesiąt metrów. Choćby na Allegro są proste wzmacniacze USB do 10m w cenie poniżej 40zł.

Komentarz

• herna
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 35

Ja myślałem zrobić to tak, że do statywu podpiąć małą półkę na netbooka 10 cali i mieć wszystko razem. Wadą jest maly rozmiar wyświetlacza, ale to zawsze lepiej niż wyświetlacz aparatu.
                  40D , 17-40 4L , 70-200 4L, 50 1,8, 580EXII, 550 EX
                  infotografia.pl - fotografia ślubna

Komentarz

• OrzelPiotr
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 350

Po co kombinować z półką to co pisze Przemek_PC jest sensowne i się sprawdza.
                    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2462

A do tego netbooka czy innego kompa jakiś monitor CRT 20 albo więcej cali i sprawa podglądu załatwiona.

Komentarz

• foto-oko
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 30

Ja uzywam tzw. repeatera USB 5 metrow. Dziala doskonale; koszt 35zl.

Komentarz

• gregmaslowski
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 41

Zainteresujcie się Panowie EyeFi. Remote Shooting to nie jest, ale zdjęcia od razu lądują w komputerze. I to chyba w całkiem znośnej cenie. Karta ~150$, adapter CF z 40$.

Komentarz

• komputerimac
                            • 2010
                            • 2

Ja uzywam 2 przedluzek 1 po 1 metr,2 po 5 metrow I wszystko dziala bez problemu.Mam jeszcze 1 zapasowa po 5m

Komentarz

• patigol
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 48

Wiecie może gdzie kupić kabel usb o długości 3 metrów do Canona?
                              http://www.mlodzikowski.com

Komentarz

Pracuję...