Fotografowanie jedzenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mm_ajka
    • 2010
    • 7

Fotografowanie jedzenia

Witam, uczę się fotografować dopiero od kilku miesięcy i jestem posiadaczką Canona 450d. Prowadzę swojego bloga kulinarnego i zależy mi na dobrych zdjęciach. Mam dwa pytania:

1. Jak można uzyskać taką białą biel jak np. na tych zdjęciach
    Sernik Tiramisu na czekoladowym spodzie z biszkoptami nasączonymi kawą.

czy jest to możliwe bez użycia PSa?

2. Mam w domu małe pomieszczenie, które chciałabym zaaranżować na domowe mini studio. W co powinnam się na początek zaopatrzyć? Nie stać mnie na drogi sprzęt.
    Chodzi mi o to, żeby móc robić jasne zdjęcia również wieczorem lub w pochmurny dzień, kiedy jest jasno nie mam z tym takiego problemu.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc
  • Tezet-gdynia
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1283

Ja tu widze dwa wyjascia

1. Lampa blyskowa + softbox
    2. Lampka 75W-100W + softbox wlasnej roboty (cos zeby rozproszyc/zmiekczyc swiatlo) + statyw by moc wykonac jasne zdjecie w takich warunkach

I do tego oczywiscie - RAW
    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• pedro
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 39

Nie wiem ile w tym prawdy, ale obiło mi się o uszy, że dla ładnego efektu lakier do włosów też się przydaje.
      C 50D; C30+BP300; Minolta x300; 24-105 ; 28-90 II; C 100-300 USM; Vivitar 35-75; C Speedlite 380; trochę M42 i żadnego pojęcia o foceniu

Komentarz

• Bartek_902
        Uzależniony
        • 2010
        • 690

ewentualnie mozna coś pokombinować z namiotem albo stołem bezcieniowym ...
        EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• dr Dundersztyc
          Bywalec
          • 2010
          • 109

Zamieszczone przez pedro
          Nie wiem ile w tym prawdy, ale obiło mi się o uszy, że dla ładnego efektu lakier do włosów też się przydaje.
          albo płyn do szyb ... jeżeli ciasto z galaretką nie jest pierwszej świeżości ;-)
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          jak to osiągnąć ?

stół bezcieniowy + 2 lampy (lub lampa + blendy)
          na zwykłym stole też dasz radę ustawiając dużą blendę za obiektem pod kątem 45 stopni - jak poszukam mojego "setupa" to podeślę, pstrykałem swego czasu trochę ciast dla cukierni ;-)
          Ostatnio edytowany przez dr Dundersztyc; 34902. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• bebesky
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1231

Pedro, gdyby chcieć zjeść to co widać na zdjęciach żywności to w niektórych przypadkach można by nie dożyć obróbki, w innych można by dostać niestrawności. W większości - smaczne toto nie jest.
            W internecie poradników i artykułów na ten temat jest dużo - łącznie z filmami w stylu jak to się robi.
            Pierwszy z brzegu: http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...wnosci_czesc_1

Oczywiście poradniki nie do końca odkrywają wszystkie szczegóły.

Komentarz

• Mm_ajka
              • 2010
              • 7

Zamieszczone przez dr Dundersztyc
              albo płyn do szyb ... jeżeli ciasto z galaretką nie jest pierwszej świeżości ;-)
              jak to osiągnąć ?

stół bezcieniowy + 2 lampy (lub lampa + blendy)
              na zwykłym stole też dasz radę ustawiając dużą blendę za obiektem pod kątem 45 stopni - jak poszukam mojego "setupa" to podeślę, pstrykałem swego czasu trochę ciast dla cukierni ;-)
              Super, będę wdzięczna
              Zamieszczone przez pedro
              No nie, pryskanie lakierem po swoim obiedzie raczej odpada
              Dzięki wszystkim za rady. To teraz na zakupy po sprzęt i będę próbować
              Ostatnio edytowany przez Mm_ajka; 36752. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• yarson
                Bywalec
                • 2009
                • 152

To Cię powinno zainteresować:
                Blogger jest narzędziem oferowanym przez firmę Google, służącym do publikowania blogów i łatwego dzielenia się swoimi przemyśleniami z całym światem. Blogger ułatwia publikowanie tekstu, zdjęć i filmów na blogu osobistym lub blogu zespołu.
                30D

fotograficznie

Komentarz

• bebesky
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1231

Zamieszczone przez Mm_ajka
                  No nie, pryskanie lakierem po swoim obiedzie raczej odpada
                  Ale wiesz że w dużej mierze albo robisz coś pod zdjęcia albo do jedzenia - jedno z drugim nie do końca idzie w parze.

Komentarz

• zanussi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1696

Zamieszczone przez bebesky
                    Ale wiesz że w dużej mierze albo robisz coś pod zdjęcia albo do jedzenia - jedno z drugim nie do końca idzie w parze.

i tak i nie ... większość potraw z tych sesji http://www.graphia.pl/1,8,,galeria.html było na prawdę smacznych
                    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Mm_ajka
                      • 2010
                      • 7

Zamieszczone przez bebesky
                      Może jeżeli chodzi o zdjęcia do reklam, gazet itp. Ale widziałam wiele naprawdę pięknych i profesjonalnych zdjęć jedzenia, które nie było "ulepszane" żadnymi sztucznymi środkami i po sfotografowaniu zostawało zjadane ze smakiem zjadane
                      Zamieszczone przez yarson
                      ściągnięte, przejrzane i wydaje mi się że może być bardzo pomocne, zawiera dużo linków do ciekawych stron, dzięki
                      Ostatnio edytowany przez Mm_ajka; 36752. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• chyrek
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 209

Zerknij tez sobie na f-stoppersow. Fajny foto-blog z ciekawymi wskazówkami i filmami.

pozdro
                        Łukasz Chyrek
                        canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• C4M
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 34

Na pewno lampa + softbox, ewentualnie duze okno ale to tylko do fotografowania w dzien. Warto pomyslec nad jakims namiotem bezcieniowym bo w okraglych i blyszczacych przedmiotach bedzie Ci sie odbijac caly pokoj
                          Fotografia ślubna Wrocław

Komentarz

• Bartek_902
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 690

zajrzyj na szeroki kadr,tam masz 2 albo 3 artykuły o tym temacie ktore sa mocno wyczerpujace,przeczytaj i bedziesz wiedział wszystko
                            EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

Pracuję...