Powerlux VC200 vs Quantuum R+300 vs FV-300 300Ws - lampa do 600zł

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • enter
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1201

Powerlux VC200 vs Quantuum R+300 vs FV-300 300Ws - lampa do 600zł

zamierzam zakupić lampy na stałe, gdyż wcześniej jak potrzebowałem leciałem na wypożyczanych lub systemowych
    lampy na razie będą jako główne
    przeznaczenie: cała sylwetka/portret/produkty/ doświetlanie pomieszczeń
    ogólnie foty statyczne

docelowo w planach dokupienie jeszcze 2 lamp 400-500Ws

w chwili obecnej zamierzam nabyć 2 lampy
    budżet na samą lampę max 600zł
    moc 200-300Ws
    znalazłem takie modele
    Powerluxa VC200

Quantuuma R+300

i FV-300 300Ws

w sumie jestem z tych trzech zdecydowany na quantuuma głównie za moc i to że mam go na miejscu w razie reklamacji
    zastanawiam się jednak nad tym czy zamiast quantuuma jest jakiś racjonalny powód żeby kupić w podobnej cenie słabszego Powerluxa zakładając że na chwilę obecną 2 lampy 200ws mi wystarczają
    do FV nie mam przekonania mimo że mam też ich na miejscu ale jak na razie jest 3 w kolejce

może miał ktoś okazję porównywać ?
    może ktoś ma jakieś sugestie które mogłyby mi pomóc w wyborze
    pzdr.
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

Zamieszczone przez enter
    [...]zastanawiam się jednak nad tym czy zamiast quantuuma jest jakiś racjonalny powód żeby kupić w podobnej cenie słabszego Powerluxa [...]
    Chyba nie ma, to ta sama klasa lamp pewnie produkowana w tej samej chińskiej fabryce.
    Mam r+300 w wersji digital i spisują się dobrze, ale jak miałbym dokupywać, to pewnie wziąłbym dodatkowo ze dwie 500-600ws.
    C-F-K - forever

Komentarz

• fotoellite
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 43

powiem tak jeżeli planujesz studio rozwojowe czyli zakup kilku kolejnych lamp najlepszym ale nie najtańszym rozwiązaniem byłby Powerlux LR LINK sterowany z pilota radiowego sam używam i to rozwiązanie jest w tym przedziale cenowym lamp studyjnych wprost genialne pilota nie trzeba zakupić odrazu bo tez najtańszy nie jest czyli 300zł za to mamy wygode w obsłudze do 7 lamp jeżeli liczą sie koszty żeby były jak najniższe bierz Quantuuma serie R+. Bez wątpienia zrobisz sesje każda lampą nawet totalnym no-name Proponuje też patrzeć jak wygląda serwis oraz okres oczekiwania na naprawe i czy jest wogóle Kolejną sprawą jest to żebyś robiąc kolejne zakupy pomyślał o dwóch lampach o identycznej mocy a nie każda inna gdyż mając dwie lampy o identycznej mocy ułatwiasz sobie sprawe w oświetleniu dwustronnym z identycznym natężeniem bez zbędnego przeliczania mocy na innej lampie, a jest to dosyć często stosowane oświetlenie w dziale produktowym.

Jeżeli będziesz chciał porozmawiać na temat oświetlenia i technikach lub dodatkach zapraszam serdecznie możesz zadzwonić napisać jak ci wygodnie.

Komentarz

• enter
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1201

przy aktualnym budżecie plan jest taki
        dwie takie same lampy 200-300Ws z modyfikatorami
        tak jak pisałem koszt jednej gołej lampy nie może w chwili obecnej przekroczyć 600zł [MAX]
        potem mam w planie kupić dwie mocniejsze /droższe lampy również o takiej samej mocy w stos. do siebie

wyzwalanie po kablu mi styka nic więcej nie potrzebuję, ustawie manualne również mi wystarcza.
        najtańsze i najbardziej pachnące żarówki/lampy ChRL odpuściłem
        co do serwisu to jak pisałem quantuuma mam pod nowem

Komentarz

• fotoellite
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 43

no to bierz Quantuuma i się nie oglądaj

Komentarz

• enter
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1201

dzięki

Komentarz

• Tomson420
              Coś już napisał
              • 2006
              • 88

Ja za 560zł polecam Bolinga 400SM:

Mam te lamy od 3 lat i zawsze świetnie się sprawują.
              W porównaniu do powerluxow czy funsortu za tą samą cene mają trzy, do cztero krotnie krótsze czasy błysku!
              A sam producent się tym nie chwali, – bo w instrukcji nic nie wspomniał o czasach błysku…

Z Quantuumami nie miałem nigdy nic wspólnego, więc na ich temat nie mogę nic powiedzieć.

Zamieszczone przez fotoellite
              powiem tak jeżeli planujesz studio rozwojowe czyli zakup kilku kolejnych lamp najlepszym ale nie najtańszym rozwiązaniem byłby Powerlux LR LINK sterowany z pilota radiowego sam używam i to rozwiązanie jest w tym przedziale cenowym lamp studyjnych wprost genialne
              miałem te lampy, tylko 600WS – fajne sterowanie.
              ale wróciłem do Bolingów - bo jak wspomniałem - mają 3 do 4 razy krótsze czasy błysku.
              Deklarowany czas 1/1000s w powerluxach to jakaś ściema - wcale tyle nie mają...
              Powerluxy zwróciłem, bo fotografując często zwierzęta co któreś ujecie wychodziło nieostre..., i to mi bardzo przeszkadzało
              canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Komentarz

• fotoellite
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 43

czekaj czekaj chodzi ci o czas błysku czy o czas synchronizacji ?

Komentarz

• enter
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1201

Tomson420
                  400Ws i regulacja mocy tylko 1/1 do 1/8 to dla mnie za duża moc z za małą regulacją
                  poza tym coś mi się nie zgadza
                  Quantum się chwali przy 300Ws liczbą przewodnią 54
                  Boling się chwali przy 400Ws liczbą przewodnią 52

w specyfikacji nie widzę czasu błysku dla bolinga

Komentarz

• Tomson420
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 88

fotoellite - oczywiście, że chodzi mi o czasy błysku
                    enter - tak, masz rację - tak jak mówiłem - boling nic nie pisze w specyfikacji o czasach błysków = co za skromność ze strony producenta ...
                    No ale one naprawdę są bez porównania krótsze od powerluxów czy funsportów (biorąc pod uwagę te modele które miałem u siebie)

Pewnie mi nie uwierzycie, ale doszedłem do wniosku, że funsport CY500K i powerlux VC600LR (bo te konkretnie modele miałem) mają pełny czas błysku około 1/200s - mega długi!
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Co do Quantuuma R+300 – miałem bowensy, fomei, funsporty, bolingi, powerluxy, - quantuumów jeszcze nie miałem - więc w sumie jestem ciekaw co tam u nich…
                    Jak teraz czytam w specyfikacji że ktoś podaje czasy błysku rzędu 1/800s – to już nie ufam takim informacjom – sam muszę sprawdzić to będę najlepiej wiedział.
                    Boling 400SM za 560zł ma takie same czasy błysku co Fomei Digital Pro X 500 za 2300zł (minimalnie krótsze nawet).
                    Ostatnio edytowany przez Tomson420; 4073. Powód: Automerged Doublepost
                    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Komentarz

• smigaczka
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 148

Quantuum R+300? A myślałeś może o wersji R+300 Digital?
                      To unowocześniona wersja lampy nad którą myślisz.. Ma LCD i przyciski membranowe. Podobno ułatwiają pracę.
                      Słysza lam, że to świetna lampa. Może warto więc iść za takim głosem.

Komentarz

• enter
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1201

Tomson420, interesujące interesuje mnie twój sposób pomiaru czasu błysku
                        BTW skoro to taka mega hiper super lampa w tym przedziale cenowym to dlaczego tylko taka znikoma regulacja
                        ja się coraz bardziej skłaniam ku quantuumom

smigaczka - widziałem obie - bardziej przemawia do mnie sterowanie manualne niż membranami [mam do nich jakąś dziwną awersję ] a poza tym to nie ten budżet

Komentarz

• Tomson420
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 88

Zamieszczone przez enter
                          Tomson420, interesujące interesuje mnie twój sposób pomiaru czasu błysku
                          Mierze i obserwuje rozmazania obiektu poruszającego się z jednakową, znaną i bardzo dużą prędkością.

Zamieszczone przez enter
                          dlaczego tylko taka znikoma regulacja
                          nie wiem.

przyznam, że nim chce się precyzyjniej ustawić mniejsze moce błysku - tym bardziej trzeba to robić na "oko", bo coraz trudniej się połapać o co chodzi w tych kułeczkach na skali wokół pokrętła...
                          ale jak dla mnie nie było to jakimś znaczącym utrudnieniem.
                          niektórym starcza taka regulacja - mi starczała
                          Czasem zamiast ustawiać mniejsze moce błysku można np. przejść na iso 50, czy 25 jeśli się takie ma w aparacie.
                          jak bym miał wybierać pomiędzy precyzyją regulacją a krótrzym czasem błysku wybrał bym to drógie.
                          Najważniejsze jest zdjęcie, a nie pokrętło.

Komentarz

• enter
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1201

pogrzebałem trochę po sieci i opinii o tych lampkach mało
                            w starym wątku trochę o 400 jest
                            http://canon-board.info/showthread.php?t=15358

a tu jakiś Tomson miał problem ze słabą regulacją mocy w Bolingach 400sm

ja już się chyba zdecydowałem ...

Komentarz

• Tomson420
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 88

Zamieszczone przez enter
                              a tu jakiś Tomson miał problem ze słabą regulacją mocy w Bolingach 400sm
                              nawet nie wiedziałem, że kiedyś napisałem taki wątek
                              wtedy dopiero byłem w takcie zakupów.
                              Po 3 latach użytkowania stwierdzam, że to jednak był dobry wybór, mimo ubogiej regulacji.
                              W Quantuumach dalej nie wiesz jakie są czasy błysku w porównaniu do Bolingów, mimo, że podają w specyfikacji 1/800s.
                              Ja podejrzewam, że są dużo gorsze – może to wynika np. z bardziej rozbudowanej elektroniki.
                              Bolingi 400Ws są proste - nawet samo rozładowania nie mają, ale skuteczne.

Wybór należy do Ciebie

Komentarz

Pracuję...