Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam serdecznie, potrzebuję porady co do zestawu oświetleniowego do dośc malego studia (ok 35m kwadratowych) w studio: głównie portretówka oraz pack shoty, no i co tam sie jeszcze uda "złapać" ;P .... ważne jest dla mnie żeby zestaw miał dobre alternatywne zasilanie do używania w plenerze i był dosyć uniwersalny... cena do 20K pln mniej więcej...
Proszę o pomoc, bo mam wrażenie że im więcej czytam tym bardziej się gubię ... do tego czasu pracowałem na BOWENSach...
pozdrawiam i dzięki za pomoc
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dotychczas pracowałem na sesjach w studiach wynajętych, wszystko podtykali mi pod nos, więc sorka jeśli moj post "śmierdzi laikiem na mile morską" ale taka jest prawda, troche już wiem ale na dobrą sprawę zaczynam dopiero ogarniać się w tym temacie.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Ostatnio edytowany przez dpgstyle; 3617.
Powód: Automerged Doublepost
Witam.
No ja tez mniej wiecej w tej kasie bede moze niedlugo kupowal sprzecik - ktory tez chcialbym uzywac w plenerze.
Wiec podepne sie pod temat.
Narazie mysle nad wyborem Bowensa (3x750 PRO) albo Hensela (3xEXPERT Pro PLUS 500) - i jedna i druga firma ma takie zestawy (z parasolkami, softboxami, statywami, czaszami, ktore sa sporo tansze niz kupywaie wszystkiego z osobna).
Jesli chodzi o zasilanie plenerowe to mysle wybrac zasilacz Tronix (da sie do niego podpiac praktycznie kazde lampy studyjne ponadto laptopa itp).
Tylko wlasnie nie wiem w jaki system wejsc
Do Bowensa duzo chinszczyzny jest - to Hensela mozna m.in. stosowac modyfikatory od Elfo.
Moze ktos pracowal na obu systemach i wypisze ich wady/zalety ?
No i jak wyglada sprawa z eksploatacja (ceny palnikow itp) ?
zadzwoń do Elfo i pogadaj z nimi, ponieważ bardzo często mają używane lampy po przeglądzie w dobrej cenie. Odbywa się to na zasadzie - klient zostawia stare lampy w rozliczeniu i bierze nowe, oni sprawdzają je i wymieniają co potrzeba, a potem sprzedają
no i o to chodziło będzie jakies zdanie z 1 ręki... a którego?? mocniejeszego??
no i 2 pytanko jaki zestawik będziesz pod to podpinał??
pozdrufki
Tak kupiłem tego mocniejszego. Na razie podpinałem testowo w domu lampkę Quantuum R+1000, działała bez zarzutu (inne lampy sprawdzę jak wrócą do Irlandii). Jak pogoda pozwoli to jutro w plenerze sprawdzimy
Jedno co mnie zaskoczyło, to że ten zasilacz jest mały i dość poręczny
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
Robiłem kilka sesji Tronixem i lampa 1000Ws. Dziś zrobiłem nim jakieś hmm, 500 zdjęc, oczywiście nie na pełnej mocy lampy - róznie było zaleźnie od potrzeb) pod koniec coś tam piszczało przy ładowaniu, że już słaby akku chyba (a może, że za ciepło), ale nadal ładował lampy. Komfort pracy jest niesamowity
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
Komentarz