oświtlenie do pleneru

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Loome
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1008

strzelasz, czy jakieś konkretne modele miałeś na mysli?

Komentarz

• merger
      Uzależniony
      • 2006
      • 619

bez przesady, my na plenerach foto/film lecimy na jednym/dwoch agregatach 2-3kw i halogenach. chlopakom od filmu to styka na mniejszych plenerach.
      foto potrzebuje tylko tyle swiatla stalego, zeby af mogl zlapac ostrosc, reszta dopalana blyskowym. u mnie za blyskowe przy sporcie robia dwa sunpaki, a przy sesjach portretowych lampki elfo i aku elektrony.

oczywiscie da sie skombinowac sprzet drozszy do tego.
      5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
      430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• madc0w
        Początki nałogu
        • 2009
        • 370

http://allegro.pl/listing.php/search...dotw%C3%B3rczy
        ceny od 4do 40k za agregaty, lampki tez nie mogą być byle jakie żeby nie grzały za mocno (bo Ci się modelka spoci ) do tego różnie z trzymaniem temp barwowej + nie wiem jak to nazwać rozpiętością widma światła, bo np jak robie zdjęcia przy świetle ze świetlówki to WB wariuje i później ciężko go ustawić bo świetlówka nie daje pełnego widma światła
        W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• sebfoto
          Początki nałogu
          • 2009
          • 380

Zamieszczone przez Loome
          to moze ja się dopiszę - jakie oświetlenie do filmów?
          np. http://www.fotoellite.pl/index.php?p...ct&prod_id=366
          Kiedyś na targach w łodzi widziałem fajne małe (30x30cm) lampy led (portable) + aku. Sztuka o ile dobrze pamiętam kosztowała 1500usd
          Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• Loome
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1008

dzieki za lampe i za fajna strone - nie znalem jej

Komentarz

• MM-architekci
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2227

Zamieszczone przez merger
              bez przesady, my na plenerach foto/film lecimy na jednym/dwoch agregatach 2-3kw i halogenach. chlopakom od filmu to styka na mniejszych plenerach.
              foto potrzebuje tylko tyle swiatla stalego, zeby af mogl zlapac ostrosc, reszta dopalana blyskowym. u mnie za blyskowe przy sporcie robia dwa sunpaki, a przy sesjach portretowych lampki elfo i aku elektrony.

oczywiscie da sie skombinowac sprzet drozszy do tego.
              ale mowa była o foceniu bez błysku , a robienie tego na halogenach to masochizm...
              no comment...

Komentarz

• merger
                Uzależniony
                • 2006
                • 619

dlatego ja nie robie zdjec na swietle stalym, robi to ekipa video. chcialem tylko pokazac, ze jest taka opcja. czy to masochizm, to nie oceniam, bo nie stosuje takiego rozwiazania.
                5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

Komentarz

• smigaczka
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 148

Do focenia światłem stałym ostatnio quantuum wypuścił na rynek lampy http://quantuum.pl/detal.php?id=1711&lang=pl&curr=PLN
                  Poza tym, jak pisze w specyfikacji lampy te sa dobre dla fotografów i dla filmowców. każdy znajdzie więc zastosowanie dla siebie.
                  Co o nich sadzicie?

Komentarz

• pank
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

W plener z tym nie wyjdziesz, poza tym 120W, w moich lampach piloty mają 150.
                    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• merger
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 619

no troche slaba moc tych lamp. na plener zapomnij.

Komentarz

• michal_sokolowski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

Strasznie uogólniacie.
                        Ja mówię o delikatnym doświetleniu cieni, a nie o dopalaniu mocnym, bo to wiadomo że za słabe. Takie źródło światła moze asystent podsuwać blisko twarzy modeli, wtedy moc będzie lepsza i ładniejsze światło. I można to ocieplić filtrem.....
                        Poza tym, jeśli fotografujemy we wnętrzu - schody, klatki schodowe itp to myślę że jak najbardziej takie leciutkie dopalenie żarówką 100 - 150 Wat może być całkiem całkiem.
                        Zresztą, zamierzam kupić jakąś "jerwantówkę" i wypróbować, wiem, że da radę.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        ps. chyba że zmienię zdanie
                        Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost
                        moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• MM-architekci
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2227

to najpierw sprawdź , później pisz ;]
                          no comment...

Komentarz

• merger
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 619

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                            wiem, że da radę.
                            skoro wiesz, to po co pytasz?
                            jak kupisz i wyprobujesz, to napisz dlaczego to rozwiazanie nie daje rady

Komentarz

• chuba
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 173

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                              wiem, że da radę
                              Po tym zdaniu powinna być *, **

* fotografia portretowa - w środku nocy, przy iso 6400, czasie 1/30 , przysłonie 1.4
                              ** fotografia wnętrz - da radę tylko jeśli używamy statywu
                              Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

Pracuję...