Ringlight'y

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

1)12x100W Pila Spot, 1/100 3.2 iso100 :

2)Polecam kupić jakieś droższe żarówki, bo z tymi moimi miewałem problemy z kolorami (nie tylko wb). Ale z tego co zauważam, to im bliżej 5500K balans, tym lepsze kolory i lepiej się doprecyzowuje balans i inne operacje na kolorach.

3)Są też świetlówki koliste bez niczego "wewnątrz", ale jednym słowem bardzo ciężko wystartować je z zasilania przenośnego. Natomiast do studia rozwiązanie spoko - przedłużacz, podpinasz pod 230 i jedziesz.

Komentarz

• gervee
      Początki nałogu
      • 2004
      • 371

Sądzę, że będziesz zastanawiał się czy jeszcze nie za mało żarówek masz w ringu . No a jeśli chcesz ściemniać zwykłe żarówki to weź pod uwagę że przy ściemnianiu zmieni ci się barwa światła.
      ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez gervee
        Sądzę, że będziesz zastanawiał się czy jeszcze nie za mało żarówek masz w ringu . No a jeśli chcesz ściemniać zwykłe żarówki to weź pod uwagę że przy ściemnianiu zmieni ci się barwa światła.
        Dokładnie.
        Ściemniacze praktycznie na dowolne moce można kupić w sklepach z profesjonalnym oświetleniem estradowym. Są takie którymi spokojnie można ściemniać moce ok. 1-2kw i nie kosztują majątku (kilka stów). Zawsze jednak należy się liczyć z tym, że w przypadku świateł żarowych zmieni się ich barwa (w kierunku żółtej), a w przypadku żarówek halogenowych spadnie (w zależności od stopnia ich przyciemnienia) ich trwałość.
        Co do kolorów to nie powinno być problemu z halogenami - spokojnie da się kupić z mocowaniem E27 (takie wkręcane jak zwykłe żarówki).
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• lukasz.sulecki
          • 2010
          • 9

No właśnie... Macie rację z tym ściemnianiem - przecież w instrukcjach i folderach reklamowych ściemniaczy jest napisane o uzyskiwaniu interesującej nas ciepłoty światła, nastroju... Dzięki za przyśpieszenie olśnienia

A czy świetlówki halogenowe nie osiągają poprawnej barwy po rozgrzaniu? Chyba, że pomyliłem z tymi energooszczędnymi... Mogło mi się pomieszać - już dawno nie wiedziałem tylu rzeczy o żarówkach
          Bloguję o moich fotkach

Komentarz

• GMHusky
            Bywalec
            • 2010
            • 136

a jakby zastosować takie żarówki:
            http://allegro.pl/zarowka-lampa-swia...021293713.html
            lub na tej podstawie zrobić ring flasha z : http://allegro.pl/jh-3200-zarowka-bl...021088444.html

???
            Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
            ------------------------------------------------------
            Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
            http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez lukasz.sulecki
              A czy świetlówki halogenowe nie osiągają poprawnej barwy po rozgrzaniu? Chyba, że pomyliłem z tymi energooszczędnymi... Mogło mi się pomieszać - już dawno nie wiedziałem tylu rzeczy o żarówkach
              Możesz uściślić co oznacza termin świetlówki halogenowe :cool

GMHusky - pytanie tylko jak z widmem tych świetlówek z pierwszego linka? Bałbym się że mogą straszną kaszanę robić jeśli chodzi o kolory. Zresztą po co kombinować jak można w tej cenie a nawet sporo taniej (np. osram) kupić halogeny?
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• lukasz.sulecki
                • 2010
                • 9

Jakie halogeny masz na mysli?
                Bloguję o moich fotkach

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zwykłe żarówki halogenowe (wkręcane - trzonek E27/E14) na 230V. Jest tego pełno rodzajów, mocy itd. w każdym większym markecie.
                  Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• lukasz.sulecki
                    • 2010
                    • 9

No dobra - zrobiłem tego ringa...
                    12 żarówek 60W czyli razem 720W - pierwotnie zakładałem, że będą to 100 ale...
                    Żarówki Osram Concentra Spot Natura.
                    Obręcz ze sklejki - średnica zewnętrzna 90 cm.
                    Oprawki ceramiczne.
                    Jak znajdę czas to wrzucę dokładne foto wszystkich elementów z setupem jak to zrobić a tymczasem:

Więcej fotek i moja gadanina tutaj aga w ringu/
                    Ostatnio edytowany przez lukasz.sulecki; 37580. Powód: błędne linki
                    Bloguję o moich fotkach

Komentarz

• KUBAwo
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 449

A powiedz mi bo nie zgłębiałem jeszcze kwestii takiego ringa jak wygląda sprawa WB bo widzę, że oprócz ringa było błyskane ?
                      5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• KuzynPit
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 398

No ja widzę że światło z lampy jest zimniejsze I zawsze tak będzie.. sam tak miałem i trzeba filtry ocieplające zakładać na lampę błyskową co by wyrównać balans bieli żarówki jak i światła błyskowego

Komentarz

• Daniell
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 152

Chyba właśnie jest mały problem z WB ponieważ kolor skóry modelki wyraźnie leci w czerwień/róż.
                          Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• lukasz.sulecki
                            • 2010
                            • 9

Problemu nie ma jeśli nie mieszasz świateł Wtedy wywołując z RAW przesuwasz pasek WB i gotowe. Albo szara karta, której niestety nie posiadam - wtedy załatwiasz sprawę już z poziomu body. Zdjęcia wpadają może trochę w czerwień/róż ale powiedzmy, że tak miało być - przynajmniej w delikatnym stopniu - nie chciałem uzyskać naturalnego odcienia skóry, uroda modelki mnie zainspirowała Chyba, że coś zwaliłem przy kalibracji monitora... Niebawem się wyjaśni - wyjdzie na odbitkach.

Gdy zaczniesz mieszać światło - zaczyna się zabawa...
                            Filtry CTO to na pewno dobre rozwiązanie - tu miałem problem bo aż tak dużych arkuszy, żeby przytkać studyjne lampy nie posiadam :/ W użyczonym studio też nie było... Następnym razem nastawię się na błyskanie systemówkami - będzie łatwiej z WB i filtrami To była taka pierwsza próba generalna z użyciem ringlighta.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie - można zakupić żarówki do światła ciągłego o temperaturze 5500-5600K, ale wtedy nie będzie tanio - a o to głównie mi chodziło. Coś za coś. Moje żarówki - jak wynika z opakowania - służą do podświetlania roślin...
                            Ostatnio edytowany przez lukasz.sulecki; 37580. Powód: coś tam dopisałem
                            Bloguję o moich fotkach

Komentarz

• GMHusky
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 136

Łukasz, jakiej wielkości masz ringa?
                              Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
                              ------------------------------------------------------
                              Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
                              http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Komentarz

Pracuję...