Wady CY200K

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ernest_DLRS
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1216

Witam.
    Użytkuję CY200K z softami 60x90 już przeszło rok. Problemów nigdy nie doświadczyłem, nic się nie spaliło, działają stabilnie, różnicy w WB nie zauważyłem (obie lampy błyskają identycznie).
    Moje doświadczenie zamyka się jedynie w obrębie tych lamp, z innymi nie pracowałem, tak więc nie jestem w stanie porównać.
    Myślę że jak na początek, dla fotografa studyjnego - amatora, są to świetne tanie lampy, na których można się wiele nauczyć i osiągnąć.
    Pozdrawiam.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
      Myślę że jak na początek, dla fotografa studyjnego - amatora, są to świetne tanie lampy, na których można się wiele nauczyć i osiągnąć.
      Dopiszę tylko, że warto zainteresować się większymi modelami. Dodatkowo posiadają aktywne chłodzenie i ciut szybciej się ładują. Przy większych softach to jednak ma znaczenie Reszta bez zmian.

Pierwsze lampki kupiłem z 5 lat temu, do tej pory udało mi się uszkodzić tylko jedną 500Ws (za to smród był nie do zapomnienia).

Ogólnie nie jest to sprzęt ani precyzyjny, ani wygodny, ale na wyjazdach sprawdza się zadowalająco.
      Jarek

Komentarz

• Ernest_DLRS
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1216

Fakt, mnie akurat nie potrzebne były większe gdyż "studio" zaaranżowałem u siebie w domu tak więc mocy mi starcza
        Ale planuję dokupić coś silniejszego z przeznaczeniem plenerowym.
        FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
        APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• radioel
          Bywalec
          • 2006
          • 114

Ja z kolei ma CY300K i sprawdzają się bardzo dobrze! jedyne na co mogę narzekać to mocowania softboxów... Niby jest szybko złączka ale trochę zabawy z tym jest. Nie tak łatwo zmienić duży softbox na mały strunieniowy "garnek" a następnie założyć softbox ponownie. zatrzaski blokują się. Wypracowałem sobie w prawdzie system ale to powinni poprawić...
          Czas ładowania mógłby być szybszy... wychodzi to podczas sesji dzieciaków.
          5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Komentarz

• r_m
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2418

Wady - mały zakres regulacji (tylko 1/8), brak wymuszonego chłodzenia (jest dopiero od modelu 400Ws), brak zabezpieczeń.
            Zalety - cena, "stara" konstrukcja: w trakcie dość intensywnej pracy z jednej 300 poszedł lekki biały dymek, okazało się, że nie wytrzymały kondensatory zapłonowe (chyba się ugotowały)-wyciek, stopiony plastik. Sprawę załatwiła wizyta w najbliższym sklepie z częściami elektronicznymi (koszt elementów ok. 10-15zł) i po 10min lampa odżyła. Biorąc pod uwagę elementy na płytkach, z serwisem (pogwarancyjnym) poradzi sobie każdy średnio rozgarnięty elektronik.
            Dziś mimo wszystko radziłbym sprawdzić Powerlux VE, opis techniczny wygląda zachęcająco.

Komentarz

• dj_zibi
              Uzależniony
              • 2007
              • 541

Porównywał ktoś Tampy CY 200/300K do Powerluxów?? Ma jakieś spostrzeżenia??
              Moja strona

Komentarz

• gregmaslowski
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 41

Zamieszczone przez r_m
                Wady - mały zakres regulacji (tylko 1/8), brak wymuszonego chłodzenia (jest dopiero od modelu 400Ws), brak zabezpieczeń.
                Zalety - cena, "stara" konstrukcja: w trakcie dość intensywnej pracy z jednej 300 poszedł lekki biały dymek, okazało się, że nie wytrzymały kondensatory zapłonowe (chyba się ugotowały)-wyciek, stopiony plastik. Sprawę załatwiła wizyta w najbliższym sklepie z częściami elektronicznymi (koszt elementów ok. 10-15zł) i po 10min lampa odżyła. Biorąc pod uwagę elementy na płytkach, z serwisem (pogwarancyjnym) poradzi sobie każdy średnio rozgarnięty elektronik.
                Dziś mimo wszystko radziłbym sprawdzić Powerlux VE, opis techniczny wygląda zachęcająco.
                To pewnie dlatego, że w instrukcji napisali max 4-5 błysków na minutę (co 12s). W przypadku właśnie, gdy nie przestrzegana jest instrukcja, a kondensatory wysiądą gwarancja nie zostanie uznana. To chyba największy minus tych lampek. Jednak cenowo wyglądają bardzo dobrze.

A jeszcze to dziwne, że jest jedna instrukcja do wszystkich 4rech lamp (200,300,400,600) - w końcu chińszczyzna .

Komentarz

• oskarkowy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2513

Zamieszczone przez gregmaslowski
                  jest instrukcja, a kondensatory wysiądą gwarancja nie zostanie uznana. To chyba największy minus tych lampek. Jednak cenowo wyglądają bardzo dobrze.
                  Spaliłem ostatnio 500Ws (po 8h trzaskania butów na foldery). Smród i dym, nie dało się wywietrzyć studia przez godzinę. Koszt naprawy w funsports (plus wymiana potłuczonego czujnika fotoceli) 80zł. Chyba nie ma się czym przejmować i odliczać sekund do kolejnego strzału, prawda? BTW, lampki znoszą mi takie traktowanie od przynajmniej 5 lat, dopiero miałem pierwszą taką naprawę.
                  Jarek

Komentarz

• MM-architekci
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2227

Czyli co czytać instrukcje przed zakupem ? Generalnie pierwsze słysze żeby te lampy tak specjalnie trzeba było traktować.
                    no comment...

Komentarz

• gregmaslowski
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 41

Hmm. Nie wiem czemu, ale ja tam raczej instrukcje użytkowania czytam (oczywiście bez przesady), a nikomu czytać nie każę przecież.

Co do obsługi, to sam się tym nie przejmuje i nie liczę. Słyszę bzyk, wiem, że mogę dalej cykać. Napisałem informacyjnie.

Komentarz

Pracuję...