małe domowe studio fotograficzne - Lampa Canon 430EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jasiu_32
    • 2010
    • 7

małe domowe studio fotograficzne - Lampa Canon 430EX

Mam pytanie w następującej kwestii. Chciałem zrobić prowizoryczne studio w domu ( małe pomieszczenie). Czy jeżeli zakupie sobie parasolkę białą dyfuzyjną na tym zamontuje lampę błyskową 68Ws oraz lampę pilotującą tylko nie wiem jaką moc tej pilotującej żeby nie oślepić fotoceli. Na aparacie chciałem zamotnować swoją lampę 430EX z dyfuzorem i skierować światło na ściane albo sufit . Czy taki zestaw mi odpali i czy da radę oraz czy lampe muszę mieć w manualu czy może być automatyka? Czy założona 430 na stopce aparatu odpali mi lampę 68Ws bo ma przecież wbudowana fotocelę. Nigdy nie bawiłem sie w zdjęcia "studyjne" a chciałem troche sie z tym pobawić. Pozdrawiam.
    Canon 50D + grip + C.24-70 F 2,8L USM + C.85 F 1,8 + C 10-22 + C 70-200 f 4 + 430EX + plecaczek Lowepro + statyw Manfrotto i inne gadżety
  • aligator16
    Początki nałogu
    • 2008
    • 457

430 wyrzuć na statyw z parasolka, bo odbijając od sufitu da inną temperaturę niż 68Ws, i będziesz się musiał później dużo narobić w PS.

430 połącz kablem synchro s body (potrzebna jedna kostka synchro i kabel), i 430 będzie wyzwalała 68 (jeżeli ma fotocelę oczywiście)

Lampa 430 musi być w manualu oczywiście

Komentarz

• Mad_Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1458

Ja uzywam chinskigo wyzwalacza bezprzewodowego z 430 a kolejna lampa tak jak twoja ma fotocele. Nie baw sie w odbijanie od sufitu.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
      Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

czy przypadkiem trzy razy te same pytanie w trzech roznych watkach to nie za duzo?
        Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• jasiu_32
          • 2010
          • 7

przepraszam jestem nowy i trochę sie zaplątałem
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          o coś takiego chodzi? http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=868740527
          Ostatnio edytowany przez jasiu_32; 31256. Powód: Automerged Doublepost
          Canon 50D + grip + C.24-70 F 2,8L USM + C.85 F 1,8 + C 10-22 + C 70-200 f 4 + 430EX + plecaczek Lowepro + statyw Manfrotto i inne gadżety

Komentarz

• aligator16
            Początki nałogu
            • 2008
            • 457

Oj taki to już full wypas, nie jest potrzebna przecież automatyka błysku (chociaż czasami hss można wykorzystać)

Mi chodzi o takie coś:
            http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=870994527
            http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=869310784

Kostka na lampę, łączysz z body tym przewodem i wszystko śmiga
            Chociaż jak masz trochę więcej funduszy zainwestuj w jakiś wyzwalacz radiowy - nie trzeba się będzie plątać z kablami.

Komentarz

• MM-architekci
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2227

pilotujaca zarowka nie wyzwala fotoceli , blysk tylko wyzala , wiec nie ma problemu
              no comment...

Komentarz

• jasiu_32
                • 2010
                • 7

Dziękuje wszystkim za porady
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Aha jeszcze jedno czy wtedy lampę 430EX muszę przełączyć w tryb SLAVE czy normalnie
                Ostatnio edytowany przez jasiu_32; 31256. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Mad_Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1458

Bezprzewodowo na chinczyku musisz miec ustawione na manuala. Po kablu mozesz ustawic ettl ale to jest zbedne bo jesli reszta dziala jako maual to ettl tylko bedzie psul ci ustawienia swiatla. Tryb m w aparacie i tam sie baw.
                  Ostatnio edytowany przez Mad_Mac; 23262.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                  Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Puzdi
                    • 2009
                    • 8

Witam mam prośbę jasiu_32 jak będziesz miał już zrobione studio to podeślij fotki
                    chciałbym zobaczyć jak wygląda studio i jakie efekty tej pracy bo nad tym samym sie zastanawiałem

Pozdrawiam

Komentarz

• emen
                      • 2007
                      • 4

Witam,

A ja mam mały problem z kostką (kostkami) synchro. Kupiłem taką z trzema wyjściami PC, wstawiłem na moje 450D, podłączyłem kabelkiem z chińską lampką i dodatkowo z jeszcze jedną kostką na której umieściłem jakąś starą lampę i... nic. Aparat jest w manualu, ale za nic nie chce wyzwalać nawet jednej zewnętrznej lampy po kabelku. Jak wstawiam swoją 430EX w trybie manualnym bezpośrednio na sanki aparatu to śmiga jak trzeba. O czymś zapomniałem? Tak jakby aparat "nie wiedział", że ma dać impuls na kabel...
                      Oczywiście wyzwalanie przez fotocele działa, ale w warunkach jasnego oświetlenia (słońce) głupieje i stąd chęć wykorzystania wyzwalania przewodowego...
                      http://fotomn.net - 100% amatorszczyzna

Komentarz

• emen
                        • 2007
                        • 4

Hej, nie wszyscy naraz z tymi rozwiązaniami i poradami! Widzę, że prawdę mówią o legendarnej chęci pomocy wśród użytkowników forum Canon-Board.info... Jest tylko w legendach...
                        No więc poradziłem sobie sam. Zauważyłem dwie sprawy:
                        1) Po pierwsze kostki nie stykają się z gorącą stopką na 450D. Po włożeniu jej do sanek aparatu, trzeba docisnąć kostkę w dół, a pomiędzy jej blaszkę a zagięte końce sanek włożyć tekturkę.
                        2) Po drugie, chińska lampka jaką mam, po tej operacji zaczęła się wyzwalać, ale z opóźnieniem. Lekarstwem jest przecięcie kabelka PC i "skrosowanie" go. Wtedy lampa wyzwala się natychmiast.

Pozdro

Komentarz

• dinderi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3028

Widac, że nie potrzebowałeś pomocy, bo dales rade sam Nie miej pretensji, że nikt Ci nie pomógł. Zapewne nikt nie miał nigdy takiego problemu. Lepiej, że nikt nie pisał opierając sie na "wydaje mi sie...".
                          A jak krosowałeś kabelek? Może jakiś schemacik?
                          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• mirusiek
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 65

Emen super że sobie poradziłeś, a jeszcze bardziej super że podzieliłeś się wiedzą
                            Będzie dla potomnych, jak znalazł. Pozdrawiam
                            Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

Komentarz

• emen
                              • 2007
                              • 4

Schemacik krosowania jest zbędny. W kabelku są dwie żyły: biała i czerwona. Po rozcięciu kabelka i odizolowaniu końcówek żył (no, tych kabelków w środku) skręca się dwa razy biały z czerwonym, okręca taśmą izolacyjną i już

Komentarz

Pracuję...