Lampy studyjne w kosciele.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ernest_DLRS
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1216

Zamieszczone przez yellowpliszka
    Czasy są takie ze mlodzi coraz częściej wiedza uwagę przykladaja do tego jaka limuzyna podjada, czy tez na jakiej sali będzie zabawa. Sam faktu ze to ich slub schodz na dalszy plan. Niestety dla tradycjonalistow tak będzie coraz czescej. Wspomnę choćby film Wesele
    W.Smarzowskiego, gdzie wytyka się kamerzyscie niewielkie rozmiary kamery;-)))
    Jesli młodych/rodziców na to stać, to chcą mieć wszystko największe, najokazalsze choc po prawdzie nie zawsze najlepsze.Wyznają zasadę - jak na widza tak nas piszą.. Czy nie jest to dobry klient? Studyjne oświetlenie w kościele nie jest w takim układzie czymś najgorszym... Poza lapaniem światła zastanego i doplabiem lampa może wnieść jakieś urozmaicenie izrro szumow na fotkach.
    jeśli lubujesz się w kiczu, bezguściu i tandecie to rozstawiaj choćby i PARy RGB coby "klimaciku" fotom w kościele nadać...
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
      jeśli lubujesz się w kiczu, bezguściu i tandecie to rozstawiaj choćby i PARy RGB coby "klimaciku" fotom w kościele nadać...
      + pare wytwornic dymu i bedzie git ;-)
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• airhead
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2495

też nie jestem pewien, czy to dobry pomysł
        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Zamieszczone przez merger
          a ja bym chetnie zobaczyl sesje w kosciele z uzyciem normalnego sprzetu studyjnego. mocne lampy, softboxy, itd.
          w sumie moze nie bylo by to takie glupie ustawic na zurawiu beauty-dish nad para mloda
          na zurawiu disha ?

nie no albo na powaznie albo w ogole , tak to se mozna same portrety czaskas a reszta to co ? w calym ujeciu oltarza czy szerszym kadrze para mloda i zuraw ? parodia wyjdzie...

o ile na sali rozumie o tyle w kosciel to przeginka lekka , jak ktos juz wyzej pisal , fotograf powinien byc nie zauwazony , i nie chodz o to jak to sie moze przelozyc na same zdjecia , to tez , ale para mloda chce miec troche swietego spokoj dla siebie a nie blyskanie co 10s lampami...

nie ma co szopki odstawiac
          no comment...

Komentarz

• sirgerwazy
            Początki nałogu
            • 2008
            • 314

również wydaje mi się ze to nie jest dobry pomysł...
            Pkt 8 regulaminu forum
            plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• rob76
              Coś już napisał
              • 2007
              • 56

skoro ksiądz taki wyluzowany, niech się pofatyguje do studia i tam da ślub, przynajmniej nie będzie cyrku. Pomysł chybiony na maxa, chyba sam nie brałeś ślubu i nie wiesz co w tym momencie jest najważniejsze, dla młodych, dla rodziny. Jak nie chcesz ludziom zepsuć uroczystości, to jasne szkło i już.
              "nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem"

Komentarz

• Tomeksad2
                Bywalec
                • 2008
                • 211

Dziwi mnie takie luzackie podejście księdza. Wprawdzie były święta i szopka, ale nie można robić szopki z tak ważnej uroczystości. Moim zdanie to byłaby masakra. Fotograf jest najmniej ważny, a najlepiej żeby był niezauważalny.
                W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Komentarz

• mssk
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 244

a ja się jeszcze zastanawiam nad połączeniem światła zastanego z żyrandoli kościelnych, czyli tak ok. 2800-3200K i lamp błyskowych - 5500K
                  ubaw może być nieziemski - ale nie dla młodych. ja osobiście nie jestem zwolennikiem mieszania świateł. o ile nie muszę koniecznie włączać lampy to tego nie robię i jest ok. jasny obiektyw i podbite ISO daje radę
                  Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Ernest_DLRS
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1216

Plebs, który jest pod ręką kleru trzymany powiedział co wiedział ;]
                    Nie ma i nie będzie przyzwolenia na żadne szaleństwa i inne cuda diabelskie w kościele!!!!

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• MatusP
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 442

Zamieszczone przez mssk
                      a ja się jeszcze zastanawiam nad połączeniem światła zastanego z żyrandoli kościelnych, czyli tak ok. 2800-3200K i lamp błyskowych - 5500K
                      ubaw może być nieziemski - ale nie dla młodych. ja osobiście nie jestem zwolennikiem mieszania świateł.
                      Pomarańczowe nakładki na softboxy, albo złote parasolki. Będzie jeszcze śmieszniej...
                      BLOG

Komentarz

• merger
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 619

Zamieszczone przez mssk
                        ubaw może być nieziemski - ale nie dla młodych. ja osobiście nie jestem zwolennikiem mieszania świateł. o ile nie muszę koniecznie włączać lampy to tego nie robię i jest ok. jasny obiektyw i podbite ISO daje radę
                        filtry CTO na lampy.
                        5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                        430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• janhalb
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 325

Co za kretyński komentarz o "klerze, co to trzyma łapy..." etc. Sorry.

Do liturgii (każdej, także ślubnej) można podejść na dwa sposoby:

1. Jako osoba wierząca - wtedy liturgia jest czynnością nieco "innej kategorii" niż życie codzienne i robienie z niej cyrku nie przystoi.

2. Jako osoba niewierząca - a wtedy liturgia jest swego rodzaju spektaklem, czymś w rodzaju misterium odgrywanego na scenie, działaniem teatralnym o wymowie symbolicznej.

Jakby Cię prosili o uwiecznienie premiery "Dziadów" w Narodowym (właśnie premiery, nie mówię o próbach!), to też byś wlazł na scenę ze studyjnymi lampami? Czy raczej próbowałbyś zrobić jak najlepsze zdjęcia tak, żeby nie rozpraszać aktorów i publiczności? Czyli - jak ktoś napisał wyżej - tak, żeby cię nie zauważali?
                          Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• Ernest_DLRS
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1216

Dokładnie poza tym chodzi tu o JAK NAJWIERNIEJSZE i NIEINTRUZYJNE przekazanie tego co dzieje się podczas obrzędu. Czy to będzie obrząd katolicki, czy buddyjski, nieistotne. Dlatego NARUSZANIE charakteru tego obrządku poprzez inwazję świateł błyskających z kilku stron NIE JEST prawidłowym sposobem wykonywania pracy.

Komentarz

• Tomeksad2
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 211

Jeszcze się taki nie urodził, żeby wszystkim dogodził. Przy takiej zbieraninie ludzi, jaka jest na takiej uroczystości, zawsze znajdą się osoby, którym się taka "dyskoteka" nie spodoba i będzie krytyka. Jeżeli fotograf zajmuje się fotografią ślubną to nie jest to dla niego korzystna sytuacja. Czyli najbezpieczniej jest robić fotki tak by nie narazić się na krytykę przynajmniej za sposób robienia zdjęć.
                              W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Komentarz

• yellowpliszka
                                Zablokowany
                                • 2009
                                • 266

Zamieszczone przez mssk
                                Wlasnie chocby po to aby zdominowac zastane swiatlo zyrandoli...

Komentarz

Pracuję...