Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy ktos z Was ma doswiadczenie z praca z lampami studyjnymi w kosciele?
W ta sobote mam wesele i chcialem na chwile odstawic 580 a sprobowac ustawic tam lampki studyjne. Ksiadz jest wyluzowany, powiedzial - stawiaja gdzie chcesz
Do dyspozycji mam dwie lampy studyjne 200Ws i 330Ws razem z 2 radyjkami.
Bedac tam dzis ustawilem jedna z nich 200WS, i dla proby cos tam popstrykalem, ponizej beda efekty. Jedna lampa odbijana wysoko od sciany daje jak widac paskudne cienie, nalezaloby je jakos zniwelowac, moze ta 330 z drugiej strony?
Czy mnoge prosic o sugestie jak je pospinac i optymalnie poustawiac? A moze ktos ma przykladowe fotki?
Mam tez do dyspozycji 430, ktora 'widzi' sie (nie mam pocketwizardow) niekiedy z ta 580, ale to chyba temat na mniejsze pomieszczenia.
Ja niestety nie doradzę Ci jak to pospinać...
a raczej odradzę ci takie eksperymenty...
Ok jeśli ksiądz się zgodził, to miło z jego strony i chwała mu za luźne podejście do sprawy
ale ksiądz nie jest tu najważniejszy...
Pamiętaj że ludzie zwracają uwagę na wszelkie ustrojstwa wokół nich, a jeśli jeszcze te ustrojstwa błyskają to już w ogóle...
Będziesz tym samym rozpraszał gości i Młodych a nie jest to wskazane
Osobiście w kościele staram się nie używać lampy (tylko w ostateczności) ale błyski z lamp studyjnych będą skutecznie odciągać uwagę od najważniejszego elementu ceremonii, czyli pary młodej!
Im jesteś mniej widoczny tym lepiej, a tu raczej będziesz rzucał się baaardzo w oczy!
Przepraszam za taki wywód ale ja osobiście uważałbym w kościele z takimi eksperymentami
Pozdrawiam
30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału
a ja bym chetnie zobaczyl sesje w kosciele z uzyciem normalnego sprzetu studyjnego. mocne lampy, softboxy, itd.
w sumie moze nie bylo by to takie glupie ustawic na zurawiu beauty-dish nad para mloda
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
a ja bym chetnie zobaczyl sesje w kosciele z uzyciem normalnego sprzetu studyjnego. mocne lampy, softboxy, itd.
w sumie moze nie bylo by to takie glupie ustawic na zurawiu beauty-dish nad para mloda
kwestia dyskusyjna, przy oswietleniu takim trzeba sie liczyc z tym ze mamy efekt jasnej Pary Młodej i cemnego/czarnego tła
no chyba że w kościele rozstawimy jeszcze ze 3/4 inne lampy zeby wyrownac ekspozycje
no i kwestia cieni jeszcze jest, przy ustawieniu lamp na wprost, ciezko tez ustawic lampy uniwersalnie pod rozne kadry, szczegolnie ze w polowie nich byly by one w nim
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
to nie kwestia trzymania łapy kleru nad ludem tylko kwestia powagi sakramentu
Nie wiem co na to młodzi, ale niektórzy takie zabiegi mogą źle odebrać, ot taka sesja zdjęciowa w kościele..
Dlatego wprowadzone są kościelne kursy dla fotografów, by ustrzec się przed wszelkimi zabiegami mogącymi przeszkadzać w prowadzeniu lub/i odbiorze ceremonii
W wielu kwestiach nie zgadzam się z klerem ale obowiązują pewne zasady i wypadałoby je uszanować....
Poza tym tak jak wcześniej napisano, może być problem z płaskimi fotami i cieniami
Może jestem zbyt staromodny, ale ja bym czegoś takiego nie spróbował
30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału
Czasy są takie ze mlodzi coraz częściej wiedza uwagę przykladaja do tego jaka limuzyna podjada, czy tez na jakiej sali będzie zabawa. Sam faktu ze to ich slub schodz na dalszy plan. Niestety dla tradycjonalistow tak będzie coraz czescej. Wspomnę choćby film Wesele
W.Smarzowskiego, gdzie wytyka się kamerzyscie niewielkie rozmiary kamery;-)))
Jesli młodych/rodziców na to stać, to chcą mieć wszystko największe, najokazalsze choc po prawdzie nie zawsze najlepsze.Wyznają zasadę - jak na widza tak nas piszą.. Czy nie jest to dobry klient? Studyjne oświetlenie w kościele nie jest w takim układzie czymś najgorszym... Poza lapaniem światła zastanego i doplabiem lampa może wnieść jakieś urozmaicenie izrro szumow na fotkach.
NIe no dla mnie to technicznie niemozliwe... jak sbie to kolego wyobrazasz? mlodzi po ceremonii wychodza z kosciola , musisz zrobic zdjecia jakw ychodza , przed kosciolem , zyczenia i potem na zabawee wiec kiedy zdazysz te lampy zlozyc? jak dla mnie to pomysl bez sensu logistycznie nawet sie nie pozbierasz , i ludzie beda krzywo patrzec... to nie jest ustawiana sesja tylko slub , reportaz wiec wedlug mnie takie lampy sie nie sprawdza. Wwez lepiej asystenta druga lampe systemowa i niech ci pomaga doswietlajac.
Zasada w kościele powinna być taka: Fotograf ma być niewidoczny. I to jest najlepsza cecha wszystkich zawodowców - są zajefajne zdjęcia z ceremonii, ale jak on to zrobił, bo myślałem że go tam nie było??
Studyjne lampy są dobre ale do pracy typowo w celu zrobienia zdjęć, gdzie trzeba wszystko zaaranżować, popróbować itd. Ale na żywca msze oświetlać... Bez przesady. To taki trochę przerost formy nad treścią.
Z punktu widzenia widza też to jest beznadzieja, gdzie wybieram się na ślub - dla wielu jet to również osobiste przeżycie, a tu chcąc nie chcąc uraczają mnie błyskaniem lamp studyjnych zewsząd. Niieee...
Czasy są takie ze mlodzi coraz częściej uwagę przykladaja do tego jaka limuzyna podjada, czy tez na jakiej sali będzie zabawa. Sam faktu ze to ich slub schodz na dalszy plan. Niestety dla tradycjonalistow tak będzie coraz czescej. Wspomnę choćby film Wesele
W.Smarzowskiego, gdzie wytyka się kamerzyscie niewielkie rozmiary kamery;-))) Czy nie z tego powodu wielu fotografów(ja eszze nie mam;-), używa 'bracketow' czy 'gripow' własnie na weselach? Smieszne ale prawdziwe.
Jesli młodych/rodziców na to stać, to chcą mieć wszystko największe, najefektowniejsze. Wyznają zasadę - jak na widza tak nas piszą.. Studyjne oświetlenie w kościele w takim układzie nie zawsze będzie czymś nie pozadanym. Poza lapaniem światła zastanego i dopalaniem lampa, mozna wnieść jakieś urozmaicenie do kompletu zdjęć. No i zero szumow na fotkach...
Nie no, ja mam zdanie zgodne z Ernest_DLRS'em. Do nie dawna jeszcze widzialem wysmiewanie wieszania halogenow przez kamerunow na kinkietach koscielnych, a teraz widze, ze i fotopstrykom takie rzeczy do glowy przychodza.
A już tak całkiem przy okazji to nie bardzo sobie wyobrażam po cholerę te lampy tam rozstawiać - to raczej recepta na kiepskie niż dobre zdjęcia, ale może ktoś tak lubi...
Lepiej oddać zdjęcia z szumem (ostatnio nawet modnym) niż robić show w kościele. Osobiście staram się jak najmniej używać lampy, lub jeśli są do tego warunki to wogóle nie używać. Lepiej przyłozyć się do zajefajnych kadrów niż zastanawiać się czy w danym momencie wszystkie błyskograty wypalą..
Pozdrawiam
Komentarz