Zestaw oświetleniowy do fotografii i filmowania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • conr4d
    • 2009
    • 9

Zestaw oświetleniowy do fotografii i filmowania

Witam serdecznie!
    W najbliższym czasie zamierzam kupić 7D bądź 5D Marka z nastawieniem na fotografie i filmowanie zarówno studyjne jak i plenerowe.
    Z racji tego potrzebuję m.in oświetlenie. Co radzicie mi kupić? Mogę sprowadzić sprzęt z USA.
    Z racji tego, że jestem początkujący w tej dziedzinie prosiłbym o rady na co mam zwrócić uwagę, co powinno być dla mnie istotne no i oczywiście jakieś propozycje konkretnych produktów.
    Powiedzmy, że cena do 3000 zł.
  • mirusiek
    Coś już napisał
    • 2009
    • 65

Do zdjec polecam Ci parasolki Impact - zakupilem zestaw w sklepie B&H w Usa i jestem bardzo zadowolony-tanie i solidne.
    Tutaj moj zestaw
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...lla_Mount.html

Do tego wybralem lampy Metz (dobra jakosc do ceny) i nadajniki radiowe do ich zdalnego odpalania.
    Kompletuje go jeszcze, ale przy wyborze kierowalem sie wlasnie mobilnoscia i stosunkiem jakosci do ceny.
    Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

Komentarz

• conr4d
      • 2009
      • 9

Hm, dzięki.
      Tylko jest problem, bo to są lampy błyskowe, a ja potrzebuje, żeby one również świeciły przy włączeniu ich przez cały czas.
      Znajdę coś takiego?

Komentarz

• d_jerry
        • 2009
        • 2

Zamieszczone przez conr4d
        Witam serdecznie!
        W najbliższym czasie zamierzam kupić 7D bądź 5D Marka z nastawieniem na fotografie i filmowanie zarówno studyjne jak i plenerowe.
        Z racji tego potrzebuję m.in oświetlenie. Co radzicie mi kupić? Mogę sprowadzić sprzęt z USA.
        Z racji tego, że jestem początkujący w tej dziedzinie prosiłbym o rady na co mam zwrócić uwagę, co powinno być dla mnie istotne no i oczywiście jakieś propozycje konkretnych produktów.
        Powiedzmy, że cena do 3000 zł.

A szukałeś lamp dedykowanych do kamer cyfrowych?? Nie wiem co będziesz chciał kręcić ale przydał by się jeszcze jakiś mikrofonik stereofoniczny.
        Ale wtedy pojawia sie problem zamontowania wszystkiego .
        Z pomocą może przyjść taki uchwyt ale wyglądać będzie monstrualnie.

Komentarz

• jarooes
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 24

Kolega sobie zmontował coś takiego co Ci potrzeba. Kupił lampe halogenową oraz statyw do niej. Wszystko to w Castoramie. Wyszło go to wszystko około ~160zł. Nie są to wielkie pieniądze a do studia może się przydać

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Zamieszczone przez jarooes
            Kolega sobie zmontował coś takiego co Ci potrzeba. Kupił lampe halogenową oraz statyw do niej. Wszystko to w Castoramie. Wyszło go to wszystko około ~160zł. Nie są to wielkie pieniądze a do studia może się przydać
            pokaż efekty z tego zestawu.. bo obawiam się że jeśli chodzi o jakość (temp. barwowa, wydzielanie ciepła itp.) to będzie porażka - na poziomie kameruna z solarium na kamerze..
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• jarooes
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 24

Zestaw ten widziałem raz. Zdjęć żadnych niestety nie mam. Ale ogólnie jak widziałem jak robi zdjęcia przy tym to było okej. Z filmowaniem akurat to niewiem jak to wyjdzie.

Komentarz

• mssk
                Bywalec
                • 2007
                • 244

jeśli światła mają Ci służyć do zdjęć i filmowania, to ja bym poszedł raczej w kierunku światła ciągłego. rzuć okiem pod ten link
                ostatnio sam się zastanawiałem nad zakupem takich 2 paneli.
                kiedyś widziałem jak jakaś telewizja kręciła reportaż w hotelu i doświetlała takimi (lub podobnymi) lampami.
                Regulamin pkt 8.

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

spacjalista od filmowania nie jestem ale na pewno nie potrzebujesz żadnej lampki, "solarki" podlaczanej na kamere/aparat

podtrzebujesz cos takiego: http://www.e-cyfrowe.pl/lampy-swiatl...ego-k-609.html - oczywiscie to tania chinszczyzna, mozesz kupowac cos drozszego, najlepiej z mocowaniem bowens,

do tego kupujesz na poczatek softboxy i koniecznie wrota - ktore w filmowaniu sa bardzo przydatne

potrzebne Ci tez beda filtry kolorowe, zeby odpowiednio dopasowywac temperature swiatla
                  Moje wątki na forum: sport | fashion
                  | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• conr4d
                    • 2009
                    • 9

Tylko zależy mi na świetle jak najbliżej 5500, z racji tego, że mając białe światło sam mogę później dowolnie kształtować jaki kolor ma padać - programowo.
                    Mssk, światła, które zapronowałeś mogą być ciekawym rozwiązaniem jednak są względnie drogie i nie mają tak dużej mocy jak "zwykłe", stałe światła http://www.e-cyfrowe.pl/quantuum-lam...00-p-9598.html

Komentarz

• donald7000
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 382

Nie zamierzasz chyba kręcić wesel aparatem typu 5DII?

Mając nadzieję że nie, polecam lampy przynajmniej 3 sztuki IANIRO 650W, odbij to od parasolek transparentnych z nakładkami srebrnymi.

Tańsze rozwiązanie to 3 lampy 1000W sun-box też od parasolek. Ich atutem jest regulowana moc.

Parasolki przynajmniej 110cm.

Komentarz

• yogi-bear
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 366

Zamieszczone przez donald7000
                        Nie zamierzasz chyba kręcić wesel aparatem typu 5DII?
                        Przepraszam ten ciut ciut OT ale... kurde czemu "wszyscy" wyśmiewają kręcenie wesel 5D2? Można sprawnie operować manuala. Problem to chyba jedynie ilość danych.

Komentarz

• donald7000
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 382

Zagraj jeszcze na takim weselu z komórki podłączonej do wzmacniacza domowej roboty i odwieź gości weselnych po imprezie do domu a ludzie z branży nazwą Cię Janko Muzykant, Zosia Samosia, Heniek, Józek itd.

Komentarz

• yogi-bear
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 366

Zagraj jeszcze na takim weselu z komórki podłączonej do wzmacniacza domowej roboty i odwieź gości weselnych po imprezie do domu a ludzie z branży nazwą Cię Janko Muzykant, Zosia Samosia, Heniek, Józek itd.
                            Nie mówię o łączeniu funkcji fotografa i kamerzysty a samym kamerowaniu z pomocą 5d/7d. Ciekawi mnie dlaczego "kamerowanie" puszką to taki "kwas". Przecież z jasnymi szkłami można nieźle zadziałać, tyle że jest to... trudne, wymaga wielkiej staranności i bardzo opanowanej pracy z manualem. Sorry za kolejny offtop ale jestem CIEKAWY!

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Proponuję odwiedzić portal vimeo.com i pooglądać sobie coniektóre produkcje ślubne kręcone na 5d2. Mi osobiście szczena opada.

A co do świateł, to pro'si używają Arri. TU jakiś budżetowy zestaw.

Komentarz

Pracuję...