Mini studio -co wybrac?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GMHusky
    Bywalec
    • 2010
    • 136

Zamieszczone przez Mad_Mac
    Ja bym sprawdzil ze sprzedawca jaki maja zakres regulacji lamp blyskowych.
    Ja mam najtanszy zestaw z ebaya za okolo Ł140 - 2x150w + statywy, parasolki, softbox...
    Uzywam tego z moim mobilnym studiem ktore rozkladam w salonie i jeszcze nigdy nie zabralo mi mocy a fotki robie przewaznie na iso 50-100
    Wiekszy problem pojawia sie jak chce zejsc z moca bo niby jest plynna regulacja ale tylko w zakresie 1-1/8 a to niestety za czesto za mocno jesli robisz ciasne portrety.
    Polecił byś coś? Mam właśnie zamiar urządzić podobnie mobilne studio w salonie 25m.kw. tylko za cholerę nie mogę się zdecydować. Tutaj pokutuje opinia że co tanie to złe, a lampy u nas zaczynają się od 6stów za sztukę. Mam okazję żeby mi ktoś kupił w UK i przywiózł do PL a widzę że cenowo jest fajnie.
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Komentarz

• gregmaslowski
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 41

Zamieszczone przez GMHusky
      Polecił byś coś? Mam właśnie zamiar urządzić podobnie mobilne studio w salonie 25m.kw. tylko za cholerę nie mogę się zdecydować. Tutaj pokutuje opinia że co tanie to złe, a lampy u nas zaczynają się od 6stów za sztukę. Mam okazję żeby mi ktoś kupił w UK i przywiózł do PL a widzę że cenowo jest fajnie.
      To nie jest tak, że co tanie, to złe. Musisz sobie sam odpowiedź na pytanie: na ile pozwala mi mój budżet?

Powiem Ci, że uważam, że z nijakim budżetem na światło (bo chyba 3k pln) i 350D zrobiłem zdjęcie takie, co je tu parę osób nawet pochwaliło (http://canon-board.info/showthread.php?t=73246).

Komentarz

• mastercheat
        Początki nałogu
        • 2008
        • 477

trochę mały ten pokoik. nie wiem czy uda ci się zrobić całą postac przy jakiejś normalnej ogniskowej...

zauważ że modelki nie postawisz przy samym tle...

ja mam pokój 5 m długości, a jak chcę całą postać to muszę o przedpokoju wychodzić
        40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
        5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Mad_Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1458

Zamieszczone przez horak
          Mógłbyś pokazać zdjęcie jak masz rozmieszczony sprzęt, jakiego rozmaru masz pokój i z jakiej odległości najdalej możesz cykać ? Coraz bardziej myślę czy do 11m2 lampy o mocy 400 http://www.funsports.pl/p,pl,27,lamp...ux++vc400.html nie będą za mocne. Mają jednak sporą regulację 1/32. Jeśli nie one to czy znowu te http://www.funsports.pl/p,pl,537,zes...parasolka.html nie będą za słabe i mogą ograniczać. Co wy myślicie??
          Kolejna sesje robie w srode chyba ze zrobie wczesniej pare fotek testowych to tu wstawie.

Zamieszczone przez GMHusky
          Nie bede nic polecal bo sam w tej kwesji nie jestem jakims specjalista. Jestem samoluk. Kupilem najtanszy zestaw z chin i swieci. Jak juz dojde do poziomu ze nie bedzie mi starczac mocy(choc to pewnie dopiero jak bede mial profi studio a nie cos co rozkladam w salonie) to wtedy kupie sprzet za konkretna kase. Ja uwazam ze jak na domowe potrzeby do mobilnego studia lampki 150w wystarczaja.
          Do tego mam jeszcze 430xeII i dwie lamki o mocy 36 wiec jak by co jest czym dopalic. Teraz chece kupic octe 100-120cm. Zobaczymy czy wtedy lampki wydola.

Zamieszczone przez mastercheat
          trochę mały ten pokoik. nie wiem czy uda ci się zrobić całą postac przy jakiejś normalnej ogniskowej...

zauważ że modelki nie postawisz przy samym tle...

ja mam pokój 5 m długości, a jak chcę całą postać to muszę o przedpokoju wychodzić
          Zalezy od ogniskowej i dlugosci pokoju. Ja sie wkurzam bo jak kupilem 35L to sprzedalem 50 1.8 bo stwierdzilem ze szkoda mi tego trzymac. Teraz okazalo sie ze 35L jest za szerokie a z 85 wchodze na sciane i trzeba znowu kupic plastika ??:

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
          Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• mastercheat
            Początki nałogu
            • 2008
            • 477

Zamieszczone przez horak
            Zamierzam zaadoptować pokój na moje pierwsze mini bardzo mini studio. Pokój jest prawie kwadratowy ale mały - ok 11m2. Wymiary 3.60x3.10
            pisałem o tym pokoiku.

myślę że 50 mm to tak minimalna ogniskowa żeby nie było za bardzo zniekształceń.
            40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
            5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Mad_Mac
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1458

pisałem o tym pokoiku.

myślę że 50 mm to tak minimalna ogniskowa żeby nie było za bardzo zniekształceń.
              Nie zauwazylem tech wymiarow.
              Przy takim malenkim studio to tylko 35mm na FF do pelnych postaci. 50mm bedzie bardzo ciasno bo tlo pewnie tez nie przylepione do sciany tylko odstaje a i aparat na scianie nie wisi.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200

Komentarz

• mastercheat
                Początki nałogu
                • 2008
                • 477

Zamieszczone przez Mad_Mac
                Nie zauwazylem tech wymiarow.
                Przy takim malenkim studio to tylko 35mm na FF do pelnych postaci. 50mm bedzie bardzo ciasno bo tlo pewnie tez nie przylepione do sciany tylko odstaje a i aparat na scianie nie wisi.
                no też o to mi chodzi że pokoik mały bo na 35mm to już będzie postać dość mocno zniekształcona (np. krótkie nóżki...)
                drugi problem to przy takiej ogniskowej będzie ciężko nie złapać sufitu i ścian

Komentarz

• Mad_Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1458

no też o to mi chodzi że pokoik mały bo na 35mm to już będzie postać dość mocno zniekształcona (np. krótkie nóżki...)
                  drugi problem to przy takiej ogniskowej będzie ciężko nie złapać sufitu i ścian
                  Przy strzale na wprost 35 nie zniekrztalca.

Komentarz

• horak
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 589

Chociaż bardzo bym chciał to nie mam możliwości zrobić to w cudzy słowie studio w innym pokoju. Odległość od ścian wynosi 3.6 więc wychodzi mi na oko, że odległość fotografowanej osoby od aparatu to ok 2m. Chyba, że wyjdę na korytarz to ok. 2,5m lub jak dostanę szału to 3m - inny pokój - żony. Chciałbym w tym pokoju coś zacząć dlatego mam bardzo duży dylemat co do oświetlenia i wszystkiego co potrzebne. Nie chciałbym przesadzić z mocą lamp ich ilością itp. bo wydać niepotrzebnie pieniądze to nie sztuka. Jeśli moglibyście dać mi jakieś rady poparte waszym doświadczeniem lub propozycje co do aranżacji to prosiłbym.

Komentarz

• Mad_Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1458

Zamieszczone przez horak
                      Chociaż bardzo bym chciał to nie mam możliwości zrobić to w cudzy słowie studio w innym pokoju. Odległość od ścian wynosi 3.6 więc wychodzi mi na oko, że odległość fotografowanej osoby od aparatu to ok 2m. Chyba, że wyjdę na korytarz to ok. 2,5m lub jak dostanę szału to 3m - inny pokój - żony. Chciałbym w tym pokoju coś zacząć dlatego mam bardzo duży dylemat co do oświetlenia i wszystkiego co potrzebne. Nie chciałbym przesadzić z mocą lamp ich ilością itp. bo wydać niepotrzebnie pieniądze to nie sztuka. Jeśli moglibyście dać mi jakieś rady poparte waszym doświadczeniem lub propozycje co do aranżacji to prosiłbym.
                      Cienko to widze. 2m... tu tylko 35mm na FF da rade
                      Nie pchal bym sie w nic powyzej 200-250w chyba ze planujesz wieksze studio.

Komentarz

• horak
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 589

W takim razie chyba zakupię coś takiego razy 2 http://www.funsports.pl/p,pl,537,zes...parasolka.html

Komentarz

• GMHusky
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 136

Czyli mam tak samo sam się uczę... na szczęście na razie nie na błędach.
                          Z powodzeniem wykorzystuję parasolkę 120cm odbijającą białą z 580 a najczęściej fociłem w plenerach i pomieszczeniach ale kto się nie rozwija ten stoi w miejscu. Mam miejsce na studio w salonie a drugie będę urządzał gdzie indziej, tylko z przyczyn finansowych będą dwa systemy teł a lampy i modyfikatory muszą być na razie mobilne w domu więcej będę ćwiczył w drugim studio pracował.
                          Z prób obiektywó 50 będzie dobra do moich pomieszczeń a 85 do ciasnych kadrów... i oczywiście 135
                          A pytałem Ciebie bo niestety w większości panuje opinia że co tanie to zło ale trzeba się na czymś nauczyć, nie jest problemem wywalić kasę na sprzęt z górnej półki.
                          Jak zmieniłem system na canona to przez długi, długi okres moim podstawowymi szkłami była 50 1,4 i 70-200 4 ... i co? nie zauważyłem zbytnich problemów.
                          Ale wracając do studia
                          Zastanawiam się czy nie pójść w kierunku beaty disha 70cm z plastrem + lampa qantuum 200 lub 300 ( cenowo 100 pln różnicy ) a już prawie na 100 jestem na to zdecydowany, dużo poczytałem i pooglądałem zdjęć i można z tego wycisnąć niezłą magię na fotach ... do tego mam parasolkę i 580 + blenda duża, tylko muszę dokupić uchwyt do blendy. I wtedy ćwiczyć... ćwiczyć, ćwiczyć... zabawę ze światłem. Dish też przyda mi się przy sesjach, przeglądając moje prace głównie preferuję ciasną portretówkę + glamour. Zresztą na tym głównie zarabiam ... w studio nie będę robił dużo, bardziej wolę wnętrza na sesje, czy plenery. We wnętrzach nie ma problemu z prądem do lampek.
                          Potem zawsze można dokupić oktę + jeszcze jedną lampkę. Softbox jakoś mi nie leży... nie ze względu na światło ale nie podoba mi się to ustrojstwo wizualnie...
                          Coś tam robię w studio, ale pożyczam i w końcu chcę mieć własne... ciasne ale własne :
                          Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
                          ------------------------------------------------------
                          Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
                          http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Komentarz

• kamol3
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 91

Poszukuję fajnego zestawu do robienia fotografi bezcieniowej. Głównie mam zamiar robić zdjęcia takim przedmiotom jak telefony, laptopy, konsole itp. Szukając w internecie znalazłem taki oto zestaw. Czy jest on odpowiedni? Nie rozleci się szybko? Jestem amatorem tak więc zaczął bym się uczyć dopiero.

Komentarz

• bajej
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 76

mam podobny zestaw (lekka różnica w żarówkach) i jest słabo.
                              Po pierwsze - te dołączone lampy są beznadziejne. Stawiaj na błyskowe.
                              Druga sprawa - da się tym zestawem robić jako takie zdjęcia na allegro, ale jeśli nie masz zewnetrznej lampy do aparatu to może być ciężko

Komentarz

• kamol3
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 91

Patrzałem na zestawy bezcieniowe na allegro i wszystkie są ze stałym światłem.

Komentarz

Pracuję...