Mini studio -co wybrac?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Art.
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 29

tak dobrze wszystko pięknie ładnie ale proszę o porady do tego a jak nie to coś taniego
    Zrozumcie amatorów i studentów którzy szukają tanich i dobrych rozwiązań nie czegoś za 500 zl w końcu trzeba od czegoś zacząć
    to zaproponuj mi coś za 100 zł co będzie dobre
    Chociaż wole chyba kupić żarówę i mieć pole do popisu mojej kreatywności
    Eos 500 D

Komentarz

• YouCan92
      Coś już napisał
      • 2011
      • 67

Zamieszczone przez Art.
      tak dobrze wszystko pięknie ładnie ale proszę o porady do tego a jak nie to coś taniego
      Zrozumcie amatorów i studentów którzy szukają tanich i dobrych rozwiązań nie czegoś za 500 zl w końcu trzeba od czegoś zacząć
      to zaproponuj mi coś za 100 zł co będzie dobre
      Chociaż wole chyba kupić żarówę i mieć pole do popisu mojej kreatywności
      Wg mnie jak już inwestować w oświetlenie ,, studyjne " po to żeby pokazać swoją kreatywność i poćwiczyć to polecam dozbierać ta stówkę i zainwestować w lampę CY100MR ma ona regulację mocy przez co możesz bardziej dopasować do swoich potrzeb, sam ją mam na ,, początek " i mi wystarcza jak na razie
      5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Komentarz

• Parteq
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1159

Zanim zalozysz temat, poszukaj prosze..

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• Zywczok6
          Coś już napisał
          • 2010
          • 57

hah
          ja powiem tak... będę wredny potem mnie wszyscy zlicznują za pół roku i Ty...

kup to co Ci sie podoba na allegro poużywaj pobaw sie - będziesz miał dużo radochy, ale za pół roku i tak wydasz 500zł na coś lepszego
          potem za rok znowu wydasz 500zł i coś dokupisz...
          dla studenta 500zł to problem ? ciezko mi w to uwierzyc...
          5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...

Komentarz

• Art.
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 29

A ja powiem tak... Kupiłem i jest ok na początek myślę ze wystarczy wydałem raptem 60 zł i jestem zadowolony przy okazji kupiłem jakieś pierdołki żeby zrobić ta żarówę na kablu polecam na początek + jakieś brystole A3 na tło i mini bardzo mini studio gotowe lampę kiedyś dokupię teraz trzeba zbierać na szkiełka a do zabawy i nudnych wieczorów wystarczy
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zywczok6
            A twój post mi sie podoba bo moim zdaniem o to chodzi zęby zobaczyć samemu a nie pakować sie w drogi sprzęt co z tego ze kupił bym coś jak techniki nie ma a tak można coś poćwiczyć lepiej na szkło zostawić
            Ostatnio edytowany przez Art.; 34303. Powód: Automerged Doublepost
            Eos 500 D

Komentarz

• Zywczok6
              Coś już napisał
              • 2010
              • 57

No widzisz wydałeś 60zł... to niedużo
              Pobawisz sie do znudzenia i za ok. trzy miechy (tu moge sie mylić) kupisz droższy sprzęt
              ale już przynajmiej będziesz wiedział czego potrzebujesz.

No patrzcie nie nakrzyczałem i człowiek zadowolony... a że 60zł stracił... może mniej przez to w życiu wypije vodki i zdrowszym zostanie
              5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...

Komentarz

• Art.
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 29

A tam 60 zł mi sie wydaje że nie dużo a po wstępnych zdjęciach wychodzi to całkiem przyjemnie i pobawić sie można
                Eos 500 D

Komentarz

• mastercheat
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 477

jak chcecie się tanim kosztem na początek pobawić to polecam zestaw:

580EXII (światło główne)
                  druga jakakolwiek lampka może być z czasów komuny (tło)
                  fotocela ze stopką do lampy komunistycznej
                  blenda (wypełniające)
                  3 statywy (jeden wysoki, jeden średni i jeden malutki)
                  parasolka biała rozpraszająca
                  kabel PC-PC do naszej lampy systemowej (ewentualnie jakieś wyzwalanie radiowe - polecam).
                  tło + coś na czym można je powiesić.
                  40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
                  5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• mastercheat
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 477

Załączam fotki zrobione z wykorzystaniem takiego zestawu (w zasadzie bez obróbki):

40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
                    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Zywczok6
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 57

hmmm a co to za tło ?

Komentarz

• mastercheat
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 477

tło standardowe ala allegro (z agrwłókniny chyba to robią ). W tym przypadku akurat czarna.
                        Główna zaleta to cena np. 22 zł za 1,6 x 5 m

a tak poza tym to właśnie lampa błyskowa z lat 90-tych błyska na to tło, stąd to rozjaśnienie po środku.

Komentarz

• wryba21
                          • 2009
                          • 6

Zamieszczone przez mastercheat
                          jak chcecie się tanim kosztem na początek pobawić to polecam zestaw:

580EXII (światło główne)
                          druga jakakolwiek lampka może być z czasów komuny (tło)
                          fotocela ze stopką do lampy komunistycznej
                          blenda (wypełniające)
                          3 statywy (jeden wysoki, jeden średni i jeden malutki)
                          parasolka biała rozpraszająca
                          kabel PC-PC do naszej lampy systemowej (ewentualnie jakieś wyzwalanie radiowe - polecam).
                          tło + coś na czym można je powiesić.
                          no proszę taki zestawik a jakie efekty.Zachęciłeś mnie do eksperymenu bez wydawania kilku tysi na "profesjonalny" sprzęt. Wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia z użyciem takiego zestawu - na zachęte dla takich jak ja.
                          400D + 18-50 kit + 50 1,8 II + 70-300 4-5,6 IS UMS + 430EXII

Komentarz

• mastercheat
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 477

Zamieszczone przez wryba21
                            no proszę taki zestawik a jakie efekty.Zachęciłeś mnie do eksperymenu bez wydawania kilku tysi na "profesjonalny" sprzęt. Wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia z użyciem takiego zestawu - na zachęte dla takich jak ja.

Niestety z takim zestawem mam tylko te fotki. Znaczy mam ich więcej i też z większa liczbą osób, ale wszystkie sa na takich samych ustawieniach., więc wydaje mi się że nie ma sensu zaśmiecać takimi samymi fotkami.

Było to set-up zbudowany na szybko, bo akurat szwagier wpadł z dzieciakiem i na szybko chciałem zrobić fotki, bez rozkładania softbox-ów lamp studyjnych i całego tego bałaganu może na weekendzie spróbuję coś z tym samym szybkim zestawem to podrzucę.

Komentarz

• Adso
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 310

Zamieszczone przez wryba21
                              taaa...
                              580 II....1660
                              Yongnuo 468..... 420
                              tło + blenda.......200

razem cos około 2200 zł... za tą cenę masz dwie lampy studyjne z zasilaczami i softboxami więc oszczędność prawie żadna.
                              galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• mastercheat
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 477

Zamieszczone przez Adso
                                taaa...
                                580 II....1660
                                Yongnuo 468..... 420
                                tło + blenda.......200

razem cos około 2200 zł... za tą cenę masz dwie lampy studyjne z zasilaczami i softboxami więc oszczędność prawie żadna.
                                tak..

z tym że każdy co choć trochę robi fotki to ma jakąś systemówkę lub inna kukułkę więc koszt odpada.
                                druga lampka 50-100 zł w komisie (no chyba że mamy po dziadku )
                                Youngo - znaczy lampa ?? po co ? nie pisałem o takim czymś..
                                no chyba że masz na myśli radiowy wyzwalacz ale to Yongnuo RF-602 - 154 zł (jak ktoś nie potrzebuje to wystarczy pc-pc jakieś 15 zł)
                                blenda 5w1 80 zł - zawsze się przyda
                                tlo 25 zł szt. mocowanie, 2xwpręt w sufit i rurka aluminiowa z marketu koszt około 15 zł
                                fotocela ze stopką 44 zł

jeśli mamy jakąś lampę główną to koszty: około 250 zł.

Komentarz

Pracuję...